Meer verwarrende clubnamen: Scoops, Tempo’s en iets met IJssel

“Overigens moet je ‘GHBS’ ook weer niet verwarren met ‘HBS’, wat ons bij een ander lijstje brengt. Maar daarover volgende week meer in deel 2”, daar sloten we vorige week ons artikel ‘Groningse hockeyclubnamen: het mysterie ontrafeld’ mee af. Deze week dus het beloofde deel 2 met meer clubnamen waarin je je makkelijk vergist.

HBS en Craeyenhout-HBS

Voetbalclub ‘HBS’ (‘Houdt Braef Stant’) werd opgericht in 1893 in Den Haag en in 1898 werd ervoor gekozen om de betekenis van de afkorting ‘HBS’, wat bij de oprichting nog stond voor ‘Hogere Burger School’ waar de oprichters toentertijd aan studeerden, te veranderen naar ‘Houdt Braef Stant’. Toen in 1974 een hockeytak werd opgericht bleek de hockeyclubnaam ‘HBS’ al in gebruik te zijn door een vereniging uit Bloemendaal. Bij besluit van de KNHB moest, ter vermijding van verwarring, de naam HBS ’74 gewijzigd worden. Men koos voor Craeyenhout-HBS of gewoon Craeyenhout, naar de accommodatie van het sportterrein. Die andere ‘HBS’ is ’Mixed Hockey Club Houdt Braef Standt’ (met een extra ‘d’) uit Bloemendaal. De vereniging werd in 1919 opgericht, eveneens door studenten van de ‘Hogere Burger School’. Is het geheel toevallig dat de volledig uitgeschreven naam bijna exact hetzelfde is als die van de club uit Den Haag? Waarschijnlijk niet. Naar verluidt kwam 1 van de Bloemendaalse oprichters uit de hofstad.

Scoops en Tempo’s

Een scoop is niet alleen een hoge bal, het is ook de naam van liefst 2 Nederlandse hockeyclubs: Hockey Club Scoop uit Sittard en Studenten Hockey Club Scoop uit Delft. Opletten dus, nogal vervelend als je op de vroege zaterdagmorgen met vier mini’s op de achterbank naar een club rijdt waar alleen op zondag door volwassenen gehockeyd wordt. Evengoed oppassen bij Tempo ’34 uit Rotterdam en Tempo, dus zonder die ’34, uit Bergen op Zoom. De Brabantse Tempo werd 3 jaar eerder opgericht dan de Zuid-Hollandse. 10 jaar na de oprichting van die 1e Tempo, werd in Zwolle een 3e hockeyclub met de naam Tempo gestart, welke de toevoeging ’41 kreeg om verwarring met Tempo en Tempo ’34 te voorkomen. Inmiddels is Tempo ’41 met ZMHC gefuseerd tot HC Zwolle en zijn er vandaag de dag nog maar 2 Tempo’s.

MOP/MEP/Meppeler

De namen ‘Maakt Onderling Plezier’ en ‘Mea es Pila’ oftewel ‘ik heb de bal/ik heb gewonnen’, zijn goed uit elkaar te houden, maar geschreven of uitgesproken als acroniemen, MOP en MEP, kan er toch wat verwarring optreden. Beide ploegen komen uit Brabant: MOP uit Vught en MEP uit het nog geen 10 kilometer verder gelegen Boxtel, dus per ongeluk naar de verkeerde rijden zorgt niet voor al te grote problemen. Trouwens, dat onderling plezier maken als speltactiek, werkt voor de dames uit Vught stukken beter dan voor de heren. De vrouwen spelen al jaren Hoofdklasse, terwijl de mannen niet verder komen dan de Tweede Klasse. Beide vaandelteams van MEP komen uit in de Eerste Klasse. Tot slot, mix MEP ook weer niet met Meppeler Hockey Vereniging uit Meppel, Drenthe op je navigatiesysteem, want dan zit je wél meteen zo’n 160 kilometer uit de richting.

Berkel nog iets

Berkel? Welke Berkel? Het is je makkelijk vergissen als verschillende clubs hun naam op dezelfde manier afkorten. ‘Hockey Vereniging Berkel en Rodenrijs’ uit Berkel en Rodenrijs, Zuid-Holland, noemt zich kortweg ‘Berkel’. Maar ‘Mixed Hockey Club Berkel Enschot’ uit het Brabantse Berkel Enschot doet dat ook. Degene die een slim ezelbruggetje verzint om deze clubs makkelijk uit elkaar te houden, mag zich onder dit artikel kenbaar maken.

Iets met IJssel

‘Hockey Club Oude IJsselstreek’ ook wel ‘HCOIJ’ komt uit Ulft. De clubnaam is een verwijzing naar de rivier de Oude IJssel, die daar stroomt. Er zijn nog 2 clubs die het woord IJssel in hun naam verwerkt hebben; ‘Hockey Club De IJssel’ uit Nieuwekerk aan den IJssel en ‘IJsseloever’ uit IJsselstein, beide verwijzend naar de rivier de Hollandse IJssel. Voor de volledigheid, andere hockeyclubs gelegen in plaatsen met IJssel in de stadsnaam: ‘Capelle’ uit Capelle aan den IJssel en ‘Krimpen’ uit Krimpen aan den IJssel.

Leuk weetje: sinds dit seizoen spelen de clubs uit de gemeentes aan de Hollandse IJssel in de voorbereiding op het nieuwe seizoen om de ‘IJsselcup’.

Misleidende namen

Ook zijn er verenigingen waarbij de verwarring niet zit in de overeenkomst met een andere club, maar waar de naam op zich voor onduidelijkheid zorgt. In ons vorige artikel stipten we al aan dat ‘Groningen’ helemaal niet in Groningen ligt, maar in Haren. De noorderlingen zijn niet de enige met zo’n misleidende topografische naam. Wat te denken van ‘Amsterdam’, dat eigenlijk gewoon in Amstelveen ligt en ‘Huizen’ in Naarden, ‘Arnhem’ in Velp, of ‘Leiden’, waarvan de postcode toch echt Oegstgeest aanwijst?

Zijn er clubs die jij altijd door elkaar haalt? Laat het de redactie weten via redactie@hockey.nl.

Lees ook:


2 Reacties

  1. sophie

    Bij GHC Rapid hebben onze tegenstanders ook al wel eens op MHC Rapide gestaan. Het scheelt 2 letters, maar wel 120 km.

  2. liesbethderonde

    HV Berkel Rodenrijs is beter bekend als HBR, zie ons logo....


Wat vind jij? Praat mee...