KNHB: ook senioren mogen vanaf 11 mei de training hervatten

Ook de seniorenhockeyers in Nederland mogen vanaf 11 mei de trainingen hervatten. Alle trainingen moeten wel voldoen aan het sport- en hockeyprotocol, dat de komende dagen opnieuw wordt bekeken. Dat heeft de KNHB dinsdagavond in samenspraak met sportkoepel NOC*NSF besloten naar aanleiding van de versoepeling van de coronamaatregelen door het kabinet.

De KNHB hoopt een protocol voor de leeftijdscategorie 18+ en een algemeen geldend sportprotocol vrijdag einde dag te kunnen delen met de verenigingen. ‘Op die manier zorgen we gezamenlijk dat de verdere openstelling op een veilige manier mogelijk is’, zo laat de hockeybond op haar site weten.

De hockeybond zette dinsdagavond het sein op groen voor alle buitensporters van boven de achttien jaar om de training weer op te pakken. Twee weken geleden had de hockeybond al toestemming gegeven aan kinderen tot en met achttien jaar om per 29 april weer met bal en stick het veld op te gaan. Met veel inspanningen en enthousiasme hebben al veel verenigingen inmiddels de trainingen voor de jeugd inmiddels op de rit. Ook de Oranje Dames en Oranje Heren trainen beide sinds deze week weer.

Vanaf volgende week maandag mogen die trainingen dus worden uitgebreid voor de overige hockeyers. De volwassenen moeten net als de dertienplussers op het veld in ieder geval de 1,5 meter afstand in acht nemen. Ook mag er een gelimiteerd aantal spelers tegelijk op het veld en geldt ook voor de senioren: thuis douchen. De clubhuizen blijven, zoals het nu lijkt, tot 1 september gesloten. Ook mogen er geen wedstrijden worden gespeeld tot 1 september.

Starten competitie

Vanaf die datum kunnen, zo gaf de premier dinsdagavond aan, wellicht competities weer worden gestart, maar dan zonder publiek. De KNHB zegt hierover ‘zo snel mogelijk meer informatie te kunnen geven’.


24 Reacties

 1. sven-v

  Met deze regels kan ik ook een keer gaan pielen zonder 'm direct in te leveren. 👍

  1. solo

   🤔 hahaha😄👍

 2. ruurdjanrauwerda

  De onderlinge oefenwedstrijden voor de jeugd worden inmiddels ook op clubs per zaterdag aanstaande weer gespeeld. Het gaat hard met de versoepeling. De KNHB werkt er hard iedereen zo snel mogelijk weer te laten hockeyen.

  1. maartjeklein

   Volgens mij is dat niet de bedoeling.

  2. knap

   Absoluut verboden.

 3. BellaOvergoor

  Mooi nieuws! De terrassen in de horeca mogen ook weer open vanaf 1 juni, waarom zou dat niet kunnen op de hockeyclubs (met inachtneming van de richtlijnen uiteraard)? Dan kunnen we nog iets aan inkomsten genereren.

  1. maartjeklein

   Terrassen moet ook op de club mogelijk zijn

 4. philchapel

  Hoe kan je in HK of PK (heren en dames) de competitie starten zonder ook maar 1 oefenwedstrijd te hebben gespeeld?

  1. ruurdjanrauwerda

   Oefenwedstrijden voor de jeugd mogen weer gespeeld worden. Voor senioren verwacht ik dat dit ook snel weer mag.

  2. Derrick Bijker

   @hockeyvader: pertinent onjuiste informatie. Doe dat niet en laat de KNHB hierin de duidelijkheid geven.

  3. knap

   Natuurlijk mag je nog geen oefenwedstrijden spelen.

 5. ruurdjanrauwerda

  @RickdeVries: Er worden dit weekend en de weekenden erna in mei en juni verschillende oefenwedstrijden gespeeld bij de jeugd. Deze onderlinge potjes mogen gewoon, niets aan de hand.

  1. slbal

   Alleen bij de groep tot 12 jaar. De groepen er boven moeten 1,5 m afstand houden

  2. magnus-querqus

   Dat denk ik toch niet...

 6. virdis

  @Philchapel: Ik snap je vraag niet zo goed. Is er al iets over een herstart van de competitie bekend? Hockeyvader is erg positief maar een ander geluid is dat de 1,5 meter samenleving blijft bestaan tot er een vaccin is (Mark Rutte). Dan zouden we misschien pas in september 2021 weer kunnen starten. Ik denk dat het nu te vroeg is om te speculeren.

  1. philchapel

   @Virdis: inderdaad, mijn bekommernis vloeide uit de lectuur van bovenstaand artikel waar bekend wordt gemaakt dat opstart competities voorzien is op 1 september.

 7. de-leermeester

  @philchapel. Lijkt me niet alleen een probleem/beletsel voor de HK en PK maar voor ALLE klassen. Oefenwedstrijden zijn een wezenlijk onderdeel van de voorbereiding van het begin alswel de hervatting (na de winterstop) van de competitie. Ergo: de competitie moet later beginnen (evt. met dubbelprogramma's) "Wie een hart heeft voor hockey is ook een vriend " 🏑

  1. philchapel

   Inderdaad en indien de KNHB de competities later doet starten moet ze er m.i. ook rekening mee houden dat er veel studenten in de 1e teams hockeyen en dat die als puntje bij paaltje komt, wellicht de prioriteit zullen geven aan examenprriode in juni, boven hockey. Loopt de wedstrijdkalender uit, dan heb je trouble.

 8. lianegill

  @hockeyvader: Sportclubs mogen geen oefenwedstrijden of andere bijeenkomsten organiseren, met uitzondering van de door de overheid benoemde trainingsactiviteiten voor zowel de (jongste) jeugd tot en met de D, de groep C- tot en met A-jeugd en inmiddels ook alle categorieën van 18+. Bij deze laatste twee groepen moet de maatregel van anderhalvemeter afstand in acht worden genomen. Hierbij moeten de hygiënemaatregelen van het RIVM worden gevolgd en gelden twee protocollen om alles goed te laten verlopen: het algemene sportprotocol en het hockeyspecifieke sportprotocol.

  1. stekel

   Eens... de KNHB heeft geen enkele stem, dus net doen alsof zij een besluit genomen hebben is wel humor.

 9. Op de KNHB site veelgestelde vragen staat duidelijk: ‘ Sportclubs mogen geen oefenwedstrijden of andere bijeenkomsten organiseren, met uitzondering van de door de overheid benoemde trainingsactiviteiten voor zowel de (jongste) jeugd tot en met de D, de groep C- tot en met A-jeugd en inmiddels ook alle categorieën van 18+. Bij deze laatste twee groepen moet de maatregel van anderhalvemeter afstand in acht worden genomen.’ Dus alleen trainen en geen oefenwedstrijden of partijtjes tijdens trainingen,..


Wat vind jij? Praat mee...