Round-up EHL Dag 3: Amsterdam geeft Europees visitekaartje af

Poule A

AH&BC Amsterdam – Saint Germain (-)
Amsterdam heeft zich zondagmiddag geplaatst voor de knock-outfase van de EHL. De Amsterdammers hadden in Hamburg vanwege hun uitstekende doelsaldo (19 voor, 2 tegen), genoeg aan een gelijkspel tegen het Franse Saint Germain. Dankzij goals van Sander ’t Hart (2x) en Valentin Verga (2x) wonnen de mannen van Alyson Annan met 4-0.

Daarmee komt voor Amsterdam een einde aan een zeer succesvol Europees weekend en is plaatsing voor de knock-outfase een feit. Na jaren van afwezigheid gaf de ploeg in Hamburg hun visitekaartje af met een glimlach. Want ondanks het soms discutabele niveau van de tegenstanders heb je het met 23 goals voor en 2 tegen gewoon uitstekend gedaan. Amsterdam doet weer mee om de Europese titel.

Lees het volledige wedstrijdverslag hier

Eindstand Poule C:
1. Amsterdam (Ned) – 10 ptn
2. Saint Germain (Fra) – 5 ptn
3. KS Pomorzanin Torun (Pol) – 1 ptn

Poule B

Harvestehuder HC – HC Wien  (6-1)
Gastheer Harvestehuder HC heeft zich zondag als laatste team in de eerste ronde van de EHL geplaatst voor de knock-outfase van de EHL. Aan de hand van uitblinker Michael Körper bezorgden de Duitsers het eigen publiek een mooie hockeymiddag door Wien te verslaan met 6-1. Vier treffers kwamen van de stick van Körper.

Harvestehuder, de winnaar van de EHL van het seizoen 2013/2014, werd gesteund door zo’n duizend man eigen publiek, wat voor een heerlijke sfeer langs de zijlijn zorgde. Ook de Wien-supporters waren goed vertegenwoordigd. De Oostenrijkse club telt in totaal zo’n 200 leden, maar daarvan zaten er zeker 75, veelal luidkeels, op de tribune.

Op het moment dat Simon Landsteiner de enige Wien-goal van de wedstrijd maakte en daarmee de 3-1 op het scorebord schoot, werd dat door de eigen aanhang gevierd alsof de Europese titel werd binnengehaald. Mooi om te zien, maar daarna leek het geen moment of dit het begin zou zijn van een spectaculaire comeback. De Duitsers domineerden de rest van het duel en liepen eenvoudig uit naar 6-1, waarmee het Europese sprookje voor Wien afgelopen is. We zien de Duitsers terug in de knock-outfase als geduchte outsider voor de Europese titel.

Eindstand Poule B:
1. Harvestehuder HC (Bel) – 10 ptn
2. HC Wien (Oos) – 2 ptn
3. Grange HC (Ita) – 2 ptn

Poule C

Royal Leopold – Dinamo Elektrosal (3-0)
Het Belgische Royal Leopold heeft zich zondagmorgen als eerste club vanuit de eerste ronde van de EHL geplaatst voor de knock-outfase. In een rechtstreeks duel met Dinamo Elektrosal wonnen de ‘Royals’ met 3-0. Voorafgaand aan het duel was Leopold favoriet, maar met een walk-over zoals zaterdagochtend tegen het Italiaanse SC Amsicora (9-3) hield niemand rekening. Dat werd het niet, maar van meet af namen de Belgen het initiatief en was het duidelijk dat zij en niet de Russen op weg waren naar de knock-outfase.

In de elfde minuut opende Dimitri Cuvelier de score voor Leopold. Hij stoomde op vanuit het middenveld en sloeg vanaf kop cirkel hard binnen. Drie minuten na rust verdubbelde Agustin Mazzili de voorsprong. In de twintig minuten die volgden leken de Russen op tijd wakker te worden voor een comeback. Kans op kans werd gecreëerd, maar de verdediging van Leopold hield knap stand.

Het slotakkoord was voor Daniel Banach, met zeven goals op zaterdag tegen Amsicora de absolute uitblinker van het weekend aan Belgische zijde. Hij tekende drie minuten voor het laatste fluitsignaal voor de 3-0 en sloeg daarmee het duel definitief in het slot.

Eindstand Poule C:
1. Royal Leopold (Bel) – 10 ptn
2. Dinamo Elektrosal (Rus) – 5 ptn
3. SC Amiscora (Ita) – 0 ptn

Poule D

Club Egara – Monkstown HC (3-3)
Het spaanse Club Egara had zondagmiddag genoeg aan een punt om zich te plaatsen bij de laatste 16. Dat lukte. Er werd gelijkgespeeld met 3-3, maar het had weinig gescheeld of de Ieren kwamen in de slotseconden nog langszij. Het duel gaat de boeken in als een van de meest bizarre wedstrijden in de eerste ronde van de EHL.

Lang stond de brilstand op het scorebord. Tot 20 minuten voor het einde de Spanjaarden de ban braken. Lluis Mercadé passeerde de Ierse doelman. Toen tien minuten later Eduard Tubau binnen één minuut twee keer het net wist te vinden en zo de voorsprong uitbreidde naar 3-0, leek het ticket naar de knock-outfase gereserveerd voor Egara.

De Spanjaarden dachten ogenschijnlijk op hun lauweren te kunnen gaan rusten, want de Ieren kregen met vijf minuten te spelen de tijd én alle ruimte om te pressen en de aanval te zoeken. Kyle Good en Gareth Watkins wisten van de Spaanse laksheid te profiteren en trokken met nog één minuut te spelen de stand naar 3-2. Op het moment dat Peter Garuth namens Monkstown in de slotminuut ook nog de 3-3 binnenschoot, leek een Ierse Houdini-act in de maak.

Maar de scheidsrechter floot niet veel later af en Club Egara kon opgelucht ademhalen. Toch niet Monkstown, maar de Spanjaarden zien we in het voorjaar terug bij de laatste 16 van Europa.

Eindstand Poule D:
1. Club Egara (Spa) – 7 ptn
2. Monkstown (Ier) – 3 ptn
3. East Grinstead (Eng) – 4 ptn

Alle nieuws en round-ups over de EHL staan op hockey.nl/euro-hockey-league.

Standen

Kijk op de site van Eurohockey voor een volledig overzicht van alle statistieken van de verschillende poules


Wat vind jij? Praat mee...