Jorrit Croon na rentree: ‘Geen zorgen of mijn lichaam het wel goed doet’

Zondag 3 november maakte international Jorrit Croon (21) tegen Amsterdam een lelijke val, waarbij hij een scheurtje in zijn kruisband opliep. Zondag maakte hij tegen Kampong (2-1 winst) een succesvolle rentree, waarin hij liet zien dat hij weer op de weg terug is.   

Als Jorrit Croon in de catacomben van het clubhuis van Bloemendaal aan komt lopen vallen de bloedvlekken op. Grote vlekken opgedroogd bloed op de mouw van zijn witte longsleeve. Het bloed zit ook op zijn vingers.

Jorrit Croon tijdens zijn rentree tegen Kampong (2-1 winst) op ’t Kopje. Foto: Koen Suyk

Croon staat te boek als elegante speler, maar schaven heeft hij ondertussen wel geleerd. Hij is terug na zijn tweede serieuze blessure in een jaar tijd. Vorig jaar raakte hij in de halve finale van de Pro League geblesseerd aan zijn schouder. Daarna volgde zijn knie.

De creatieve middenvelder is op 21-jarige leeftijd ervaringsdeskundige in het revalideren.

Na de val in de hockeyklassieker in november, moest Croon revalideren in de sportschool. Daarna sloot hij aan bij Oranje. Hij ging in januari mee op trainingsstage naar Maleisië, waar hij nog niets met bal en stick mocht doen.

Eén blik op de knieën van Croon laat weinig verschil zien. Het is de linkerknie waar hij geblesseerd was. ‘Er is geen krachtsverschil. Het veld van Bloemendaal is soms net een ijsbaan. Zelfs daar heb ik nergens last van gehad als ik weer eens uitgleed. Ik heb echt geen zorgen of mijn lichaam het wel goed doet.’

Jorrit Croon (nummer 10) rent naar doelpuntenmaker Arthur van Doren. Foto: Koen Suyk

Croon is met Oranje meegegaan naar Kuala Lumpur en Buenos Aires

Nu hij tegen Kampong meteen een topwedstrijd speelde, en de bal aan moest nemen met vier man in zijn nek, was dat even wennen. ‘Ik heb veel uren gemaakt zonder bal en stick. Maar met stick is zo anders. Dat was zwaar. Dat was in het begin wennen. Balgevoel heb ik wel. Maar als je een half uur met de rug gebogen hebt gerend, is de coördinatie toch minder’, vertelde Croon na de 2-1 zege op Kampong, die echt plezier kreeg in zijn revalidatie toen hij de stick in zijn hand had.

‘Of het nou kloteweer was op Bloemendaal, met storm, met regen. Min twee graden. Ik stond met een glimlach op het veld. Ik had zo lang niet gespeeld. Ik hou van hockey. Als je vier maanden niet speelt, doet wat met je. Ik kon weer volle bak erop. Dat we nu tegen Kampong begonnen, die met het mes op de keel speelden, was lekker voor me.’

De geblesseerde Jorrit Croon (Bldaal) als invalmanager met coach Michel van den Heuvel (Bldaal). Hoofdklasse competitiewedstrijd heren, Bloemendaal-Hurley (6-0). Foto: Koen Suyk

‘Als je vier maanden niet speelt, doet wat met je’

De middenvelder kan weer serieus aan het Nederlands elftal denken. Hij heeft genoeg tijd tot de Olympische Spelen van Tokio. Als hij wordt geselecteerd speelt hij op 21-jarige leeftijd zijn tweede Spelen.

Hij hoopt dat hij in maart al mee kan doen in de Pro League-wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland en Australië. Wellicht komt dat nog te vroeg in zijn herstel. ‘Als ik goed genoeg ben, mag ik spelen. Ik heb in ieder geval geen zorgen of mijn lichaam het wel doet.’


2 Reacties

  1. tjalling-gerus

    Als we enige kans willen maken op een top 4 klassering in Tokio, hebben we de creativiteit van Croon keihard nodig. Welkom terug op de velden!

  2. Runa Honig

    Wat een ongelooflijk talent is dit toch en pas 21.


Wat vind jij? Praat mee...