HK Heren voorbeschouwing: wie denken jullie dat punten pakt?

Zondag ontwaakt de Hoofdklasse uit de winterslaap met de dertiende speelronde. Amsterdam – Kampong, HGC – Den Bosch en Oranje-Rood – Rotterdam zijn de mooiste affiches. Het verschil bovenin tussen de nummer 3 (Rotterdam) en nummer 7 (HGC) bedraagt maar vier punten. Maar ook onderin barst de strijd tegen degradatie meteen los met twee krakers. Hockey.nl doet elke week de voorbeschouwing. Nieuw is onze eigen voorspelling. Ook mooi: jij kunt mee voorspellen*.

HGC – Den Bosch

Op de Roggewoning begint HGC – onder leiding van coach Jan-Jorn van ’t Land – meteen aan een do-or-die wedstrijd tegen de verrassende nummer 4 Den Bosch. HGC beschikt dit seizoen over veel nieuwe spelers en koos er daarom voor niet de zon op te zoeken tijdens een winterstage, maar voor teambuilden in Finland en Lapland. Door samen naar het schitterende noorderlicht te kijken moet de cohesie binnen het team gegroeid zijn. Want dat hechte collectief is wat de eerste helft van het seizoen soms miste in Wassenaar. Iets wat in de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Rotterdam (4-1 nederlaag, red.) te zien was. De statistieken laten zien dat de kans op een overwinning voor HGC reëel is. Van de 24 ontmoetingen met Den Bosch won HGC in Wassenaar liefst 17 keer. Den Bosch slechts drie maal. Den Bosch mist door de finales in de Hockey India League de sterke buitenlanders Kieran Govers en Austin Smith. Strafcornerspecialist Smith pijnigde in de eerste confrontatie tussen de twee clubs HGC met een hattrick.

Voorspelling Hockey.nl: Een zege voor HGC. Een degelijk spelende thuisploeg grijpt deze strohalm tegen een gehavend Den Bosch, om voorlopig mee te blijven strijden voor de play-offs.

 • HGC - Den Bosch

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  HGC – Den Bosch  Ophalen van gegevens

Bloemendaal – Pinoké

Koploper Bloemendaal mist zondag topspelers Florian Fuchs en Wouter Jolie door de Hockey India League. De timing had slechter gekund, want het sterke Bloemendaal ontvangt nummer 9 Pinoké, dat onder de nieuwe hoofdcoach Jesse Mahieu keihard strijdt voor handhaving. De vorige hoofdcoach Hans Streeder vertrok in de winterstop naar India. Hij kreeg het aanbod om assistent-bondscoach te worden van de nationale ploeg en vond dat de trein waarop hij moest springen. Bloemendaal is met kampioenenmaker Michel van den Heuvel (terug van weggeweest als coach) op stoom, won alle thuiswedstrijden dit seizoen, scoorde 49 keer en heeft nog maar vier doelpunten nodig om het aantal van 2015/2016 te evenaren. Van de vijftien laatste competitiewedstrijden tegen de Steekneuzen wonnen de Mussen er dertien. Eerder dit seizoen was Bloemendaal in het Amsterdamse Bos met 1-6 te sterk van Pinoké.

Voorspelling Hockey.nl: Ondanks het gemis van Wouter Jolie, Florian Fuchs en de tot het einde van het seizoen geblesseerde Roel Bovendeert, pakt Bloemendaal de zege, na een taaie eerste helft tegen een strijdend en jong Pinoké.

 • Bloemendaal - Pinoké

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Bloemendaal – Pinoké  Ophalen van gegevens

Amsterdam – Kampong

Amsterdam-Kampong in het Wagener Stadion is – cru gesteld – vooral de wedstrijd van de spelers die er niet bij zijn. Want zonder aanvoerder Billy Bakker en strafcornerkanon Justin Reid-Ross (Amsterdam) en Robbert Kemperman, Sander de Wijn en David Harte (Kampong) zullen andere spelers op moeten staan. Vergeet niet dat de Australiër Fergus Kavanagh en spits Mirco Pruyser pas net zijn teruggekeerd uit de Hockey India League. Ook international Valentin Verga speelde tot deze week nog competitie in Maleisië. Enige jetlag bij de spelers is dus niet vreemd. Amsterdam won dit seizoen vijf van hun zes thuiswedstrijden – waarvan drie duels met minimaal vijf goals – terwijl Kampong nog geen uitduel verloren heeft.

Voorspelling Hockey.nl: Deze wedstrijd is met alle mutaties moeilijk te voorspellen. Nummer 6 Kampong heeft de punten harder nodig dan nummer 2 Amsterdam. Wij gaan voor een turbulent gelijkspel (zeg: een 3-3). 

 • Amsterdam - Kampong

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Amsterdam – Kampong  Ophalen van gegevens

Almere – Qui Vive

Deze wedstrijd zorgt meteen voor vuurwerk onderin de Hoofdklasse. Beide promovendi strijden tegen degradatie en dat gaat nummer 10 Almere met zes punten vooralsnog beter af dan de verrassing uit Uithoorn, die slechts drie punten vergaarde in twaalf wedstrijden. De statistieken helpen niet. Almere won vier van hun vijf laatste thuisduels, terwijl Qui Vive in uitwedstrijden nog geen punt wist te pakken. Almere en Qui Vive zijn met respectievelijk veertien en achttien doelpunten de minst scorende teams in de Hoofdklasse. Opvallend: neo-international Terrance Pieters scoorde zeven van de veertien doelpunten bij Almere.

Voorspelling Hockey.nl: Beide teams hebben de hele winter stiekem toegeleefd naar deze belangrijke confrontatie met de concurrent. De spanning zal bij beide teams hoog zijn. Mooi hockey is vandaag niet belangrijk, maar stalen zenuwen en strijdlust. Almere blijkt voor eigen publiek iets beter en gaat er met de winst vandoor.  

 • Almere - Qui Vive

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Almere – Qui Vive  Ophalen van gegevens

Oranje-Rood – Rotterdam

Beide ploegen waren voor de winterstop bezig aan een ijzersterke reeks. Oranje-Rood won vier van zijn laatste vijf duels in de Hoofdklasse. Rotterdam won de laatste vier competitiewedstrijden. Eerder dit seizoen eindigde deze absolute kraker in Rotterdam in een 4-4 gelijkspel. Ook deze teams missen belangrijke topspelers door de Hockey India League. De aderlating bij Rotterdam lijkt met Nederlands international Seve van Ass en de sterke Brit Adam Dixon iets groter is dan bij Oranje-Rood, die de Oostenrijker Benjamin Stanzl en de Argentijn Agustin Mazilli missen. De Eindhovense ploeg kan op het laatste moment wel beschikken over Robert van der Horst en strafcornerkanon Mink van der Weerden. Zij arriveerden lastminute uit India. Voor keeper Pirmin Blaak is het een bijzondere wedstrijd. Na zestien jaar Rotterdam stapte hij afgelopen zomer over naar Oranje-Rood.

Voorspelling Hockey.nl: Nummer 5 Oranje-Rood gaat thuis tegen nummer 3 Rotterdam die belangrijke zege pakken. Mink van der Weerden wordt – in de HIL ook al op dreef – de matchwinner.

 • Oranje-Rood - Rotterdam

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Oranje-Rood – Rotterdam  Ophalen van gegevens

Hurley – Tilburg

Hurley – Tilburg is net als Almere – Qui Vive een belangrijke wedstrijd in de kelder van de Hoofdklasse. Een ‘zespuntenwedstrijd’ voor het als elfde geklasseerde Hurley, dat bij een eerste overwinning sinds zeventien (!) wedstrijden in de Hoofdklasse promovendus Tilburg tot op een punt nadert. Tilburg staat knap achtste, onder leiding van oud-international Jeroen Delmee. Hurley stelt dit seizoen hevig teleur. 18 maart 2016 was de laatste keer dat de Bosuilen een overwinning pakten, in en tegen Den Bosch met 0-1. De laatste thuiszege van Hurley dateert van twee kalenderjaren terug: 13 november 2015. Een 3-2 zege op Oranje Zwart.

Voorspelling Hockey.nl: Als het echt moet, kan het nog behoorlijk spoken op Hurley, dat er alles aan is gelegen om de play-outs tegen degradatie te ontlopen. Tilburg is de ploeg met meer vertrouwen. Wij voorspellen een gelijkspel, waar beide ploegen niet veel mee opschieten. 

 • Hurley - Tilburg

  Deze poll is gesloten.

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hurley – Tilburg  Ophalen van gegevens

*Stemmen werkt voorlopig alleen nog vanaf de computer en niet in de hockey.nl app. We zijn druk bezig om dit ook in de app mogelijk te maken, maar voorlopig zie je de polls onder de wedstrijden alleen op je desktop of in een browser.

Bekijk ook


2 Reacties

 1. hansolo

  Xzd

 2. hansolo

  Xzd8


Wat vind jij? Praat mee...