Amsterdam likt wonden na grootste thuisnederlaag ooit

Het pak slaag dat de mannen van Amsterdam zondag kregen van HGC gaat de boeken in. De pijnlijke 2-8 is de grootste thuisnederlaag ooit in de Hoofdklasse-historie van de 21-voudig landskampioen.

Niet eerder sinds de officiële start van de Hoofdklasse in 1973 incasseerde Amsterdam op eigen veld acht doelpunten in een competitiewedstrijd. Het grootste thuisverlies tot aan het duel met HGC was de 1-7 nederlaag tegen Bloemendaal op 21 oktober 2005.

HGC deed de Amsterdammers in het seizoen 2015/16 ook al eens flink pijn op eigen veld. Op 6 maart 2016 boekte de ploeg uit Wassenaar eveneens een ruime zege: na zeventig minuten stond er 1-6 op het scorebord.

Nu al vijf nederlagen

Na veertien van de 22 speelronden staan er nu vijf nederlagen op de balans van Amsterdam. Dat is nu al meer dan in de voorgaande drie seizoenen, toen de ploeg telkens maximaal vier keer verloor in de reguliere competitie.

Amsterdam bleef door het verlies tegen HGC voor de vijfde keer op rij zonder winst in de Hoofdklasse en is inmiddels afgezakt naar de zesde plaats. Als daar de komende weken geen verbetering in komt, dan dreigt voor Amsterdam de laagste eindklassering sinds het seizoen 1998/99, toen de ploeg voor het laatst buiten de top vijf viel in de Hoofdklasse.

HGC megaproductief

HGC bevestigde tegen Amsterdam andermaal zijn status als spektakelclub van de Hoofdklasse. Sinds de hervatting van de competitie maakte HGC al zeventien doelpunten: vijf tegen Oranje-Rood (3-5), vier tegen Tilburg (4-0) en dus acht tegen Amsterdam (2-8). Dat zijn er meer dan de productie van koploper Bloemendaal (zeven) en naaste belager Kampong (negen) bij elkaar.

Met het totaal van 57 goals van dit seizoen heeft HGC nu al de productie van de hele vorige jaargang overtroffen. Toen stopte de teller na 22 speelronden op vijftig treffers. Het doelpuntengemiddelde van 4,07 goals per duel is momenteel het op één na hoogste moyenne in de clubhistorie. Alleen in de jaargang 1996/97 lag het gemiddelde nóg hoger: 4,50 (99 goals in 22 wedstrijden).

Vreugde bij de spelers van HGC na wéér een doelpunt tegen Amsterdam. Foto: Willem Vernes


3 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Bloemendaal won in 2005 met 7-1 uit tegen Amsterdam (close enough)

  2. Ramon Min

    Klopt, dat was ook zeker een forse nederlaag. Maar cijfermatig is de 2-8 nog een tikkie erger, ondanks dat de marge gelijk is.

  3. jappiekrekel

    Belangrijker is.. herpakken ze zich snel


Wat vind jij? Praat mee...