‘Belangrijk voor Pakistan dat ze betrokken blijven bij internationale wedstrijden’

Nederlandse ambassadeur Wouter Plomp praat met president Pakistaanse hockeybond over oefenwedstrijden van Nederland in Pakistan om het hockey daar te stimuleren’, stond er afgelopen week op internet. Die uitspraak vroeg om nadere uitleg bij de Nederlandse ambassadeur.

Over een kraakheldere telefoonverbinding praat Wouter Plomp, de Nederlandse ambassadeur in Pakistan, vanuit de hoofdstad Islamabad over de mogelijke toezeggingen, die opmerkelijk zouden zijn. ‘Op die manier is het niet besproken, maar het zou natuurlijk geweldig zijn, als dat weer mogelijk wordt. Waarschijnlijk niet in de nabije toekomst, helaas. Buitenlandse sportteams in Pakistan krijgen is met de huidige veiligheidssituatie lastig. Dat het cricketteam uit Sri Lanka nu in Pakistan is, geeft aan dat het iets beter is gesteld met de veiligheid dan eerst’, geeft Plomp aan, die na twee verschillende ambassadeursposten nu is neergestreken in Pakistan.

Plomp kreeg meteen een stick met alle Pakistaanse namen

Als Nederlandse ambassadeur – die de politieke en economische betrekkingen met Nederland moet bevorderen – merkte de oud-hockeyer in ieder geval dat sport, en vooral hockey, dé gemeenschappelijke factor is tussen Pakistan en Nederland. ‘Dat helpt om hier vervolgens voor Nederlandse burgers, bedrijven en andere belangen op te komen.’

Daarom maakte Plomp, sinds vorige maand geland in Pakistan na vier jaar Macedonië, al snel een afspraak met de Pakistaanse hockeybond. Ook vanwege de olympische kwalificatiewedstrijden tussen beide hockeygrootmachten in het Wagener Stadion. Dat viel in goede aarde in Pakistan, waar Plomp met alle egards werd ontvangen door Sajjad S. Khokhar, de president van de Pakistaanse hockeybond. Hij kreeg bij ontvangst meteen een hockeystick, gesigneerd met de namen van het Pakistaanse elftal.

Hockey is tweede sport van Pakistan

‘Hockey is wat Nederland en Pakistan verbindt. Spelers als Paul Litjens, Floris Jan Bovelander, Sohail Abbas (speelde voor Amsterdam en Rotterdam, red.): dat soort namen leven nog heel erg in Pakistan. Dat is mooi om te horen. Zij halen graag de successen uit het verleden aan. Vier keer wereldkampioen, drie keer olympisch kampioen.’

Natuurlijk beseffen de Pakistanen dat ze in het moderne hockey geen grote speler meer zijn. Ze blijven wel de grootste stickfabrikant van de wereld. Heel veel hockeysticks worden in het Pakistaanse Sialkot gemaakt. Ergens hoopt de hockeywereld op een Pakistaanse comeback, als de politieke en economische situatie beter is in het Aziatische land. Pakistan blijft een iconisch hockeyland.

‘Hockey leeft nog steeds in Pakistan. In de krant staat cricket op de voorpagina, en hockey daar net onder. Hockey is nu de tweede sport van het land’, vertelt oud-hockeyer Plomp, die ziet dat de route naar de Olympische Spelen van Tokio voor Pakistan met het vooruitzicht van twee uitwedstrijden tegen Oranje een moeilijke opgave lijkt. De moed zou de Paki’s al in de schoenen kunnen zakken, maar ze zijn ook trots op hun land en hun hockeygeschiedenis.

‘Ze vinden het prachtig dat Nederland en Pakistan weer tegen elkaar gaan spelen’

Dat het nationale team na een periode van maanden zonder training en het last minute afzeggen van de Pro League weer bij elkaar is gekomen, dat er geld is om naar Nederland te komen en daarvoor oefenwedstrijden te spelen tegen Duitsland: dat is op dit moment al winst, hoe somber dat ook klinkt.

Plomp: ‘Ze zijn zich er goed van bewust dat ze underdog zijn, maar ze zien nog wel kansen tegen Nederland. Het is belangrijk voor Pakistan dat ze betrokken blijven bij internationale wedstrijden, zoals nu tegen Nederland. Ze vinden het prachtig dat Nederland en Pakistan weer tegen keer gaan spelen. Dat gevoel overheerst, naast dat er een zorg is natuurlijk.’

Lees ook:


Wat vind jij? Praat mee...