Pro League (D): Argentijnse Rebecchi staat voor bijzondere mijlpaal

Argentinië had afgelopen weekend geen kind aan de Verenigde Staten. De komende tegenstander van de Oranje Dames was in de Pro League tegen Amerika op schot: 6-2 en 6-1.

Daarmee zijn de Argentijnse dames van bondscoach Carlos Retegui de tweede editie van de Pro League – zonder geweldig te spelen – uitstekend begonnen. Argentinië is net als Nederland (drie zeges in drie wedstrijden) nog ongeslagen. Beide landen staan komend weekend tegenover elkaar.

De dubbel met Nederland kan voor de ervaren Carla Rebecchi (uiterst rechts op de hoofdfoto) – mits ze scoort – weleens heel bijzonder worden. Zij voerde in de tweeluik met de Verenigde Staten namelijk haar aantal doelpunten voor Las Leonas op naar 99. Daar had Rebecchi 310 interlands voor nodig.

Las Leonas. Foto: FIH

En dan te bedenken dat de inmiddels 35-jarige aanvalster aanvankelijk haar interlandcarrière begin 2017 had beëindigd. Vorig jaar kwam Rebecchi terug op haar beslissing en maakte de vedette haar rentree bij de Argentijnse nationale ploeg met een duidelijk doel voor ogen: goud op de Olympische Spelen in Tokio.

Las Leonas op schot

Onder aanvoering van Rebecchi hadden de Argentijnse dames in de eerste wedstrijd van 2020 – in de voorbereiding op de Spelen – geen moeite met het niet geplaatste Amerika. De Argentijnse dames schoten uit de startblokken. Al na drie minuten scoorde Julieta Jankunas, waarna voormalig SCHC-speelster Delfina Merino de score verdubbelde. Vijf minuten voor rust leek Ashley Hoffman uit het niets namens Amerika de spanning terug te brengen (2-1), maar in de tweede helft liep het gastland uit naar een ruimere marge. Agustina Gorzelany en Rosario Luchetti waren allebei trefzeker vanuit een strafcorner, net als Rebecchi. Ook Rocio Sanchez kwam op het Argentijnse scoreformulier. Taylor West was namens de Verenigde Staten trefzeker.

Ook in de tweede confrontatie (6-1) met de Amerikaanse dames was Rebecchi trefzeker. De spits was goed voor de 3-0. Op dat moment hadden Gorzelany en Merino al gescoord. West zorgde namens de Verenigde Staten voor de 3-1. Het slotakkoord was voor Noel Barrionuevo (twee keer) en Merino met haar tweede van de middag. Komend weekend spelen de Argentijnse dames tegen Oranje. De ploeg van bondscoach Alyson Annan is al geruime tijd in Buenos Aires om zich voor te bereiden op de dubbel.

Shoot-outs in Auckland

Met een prachtige tip-in, vlak voor het Nieuw-Zeelandse doel, opende Tessa Howard namens Groot-Brittannië de score. De aanvalster zag haar inzet in het dak van de goal belanden. Howard houdt ook na de tweede confrontatie tegen Nieuw-Zeeland goede herinneringen over aan het North Harbour Hockey Stadium in Auckland. Met twee rake shoot-outs zorgde ze voor het extra punt voor de nummer vijf van de wereld.

Tessa Howard na haar openingsgoal tegen Nieuw-Zeeland. Foto: FIH

Het eerste duel ging Groot-Brittannië een stuk gemakkelijker af in Nieuw-Zeeland. De formatie van bondscoach Mark Hager won vrij eenvoudig met 3-0. Charlotte Watson en Shona McCallin waren naast Howard trefzeker namens de Britse dames.

Zoals gezegd, de tweede wedstrijd ging een stuk moeizamer voor Engeland. De Britten kwamen twee minuten voor rust op achterstand door een goal van Olivia Shannon. In een tijdsbestek van vier minuten draaide Groot-Brittannië de stand volledig om dankzij rake strafcorners van Anna Toman en Grace Balsdon. De Nieuw-Zeelandse Shannon zorgde zeven minuten voor het laatste fluitsignaal (2-2) eigenhandig voor een toetje in de vorm van shoot-outs, maar deze werden beter genomen door de Britten: 4-5.

Coronavirus gooit roeit in eten

Vanwege de uitbraak van het coronavirus werden beide duels tussen China en België van de agenda gehaald. Deze wedstrijden worden op een later tijdstip ingehaald.