Het Europese kampioenschap Onder 21 in Gent zit er weer op. Jong Oranje versloeg in de finale titelverdediger Duitsland en mag zich de nieuwe Europese kampioen noemen. Bij de dames is Spanje onttroond als Europees kampioen. In de finale versloegen de Duitse dames de Belgische leeftijdsgenoten na het nemen van shoot-outs. De redactie heeft de vijf mooiste foto’s geselecteerd, in willekeurige volgorde, gemaakt door Worldsportpics.
Eremetaal voor het gastland
De Belgische heren haalden voor het eerst sinds 2017 weer een medaille op het EK. Een knappe prestatie, aangezien het gastland met een 4-1 nederlaag in de poulefase tegen Spanje een valse start kende. De belangrijke groepswedstrijd tegen Engeland werd wel gewonnen (2-1), mede door een goal van Louis Depelsenaire.
Op de foto hieronder is te zien dat de Engelsman Lewis Wilcher een fractie te laat komt om de gelijkmaker van Depelsenaire te voorkomen.
Van shoot-outkillers tot Europees kampioen
Dolle vreugde bij de Duitse dames nadat in de finale gastland België werd verslagen met shoot-outs. Duitsland maakte in de finale (1-1) meer aanspraak op de titel en stapte dan ook uiteindelijk als terechte winnaar het veld af. Opvallend: Nederland werd in de halve finales ook verslagen met shoot-outs.
Net als in de halve eindstrijd was keepster Chiara Vischer de heldin van Duitsland. In de finale stopte ze twee shoot-outs van België, waardoor Duitsland voor de negende keer – en de eerste keer sinds 2008 (!), de Europese titel veroverde. Op de foto hieronder is de dolle vreugde van Duitsland te zien na het winnen van de gouden medaille.
De wonderstick van Winter
De dames van Jong Oranje moesten heel diep gaan voor een prijs. Het werd uiteindelijk brons, nadat Engeland met 2-1 werd verslagen. Net als in de halve finales tegen Duitsland keek de ploeg van Dave Smolenaars al vroeg tegen een achterstand aan. Uiteindelijk schoot Mette Winter na een fraaie teamgoal de winnende 2-1 binnen.
Op de foto hieronder zie je de wonderstick van Winter. Vlak voor het toernooi werd de oorspronkelijke stick van Winter afgekeurd. Haar vader regelde via haar sponsor op stel en sprong vijf nieuwe sticks. Haar favoriet was overduidelijk de roze variant. Met die stick was Winter vier keer trefzeker, slechts één doelpunt minder dan toernooitopscorers Charlotte Engelbert uit België en de Duitse Lilly Stoffelsma.
De vriendschap van Jong Oranje Heren
Met een buikschuiver schoof Luke Dommershuijzen de allesbeslissende 3-0 binnen voor Jong Oranje Heren in de finale tegen Duitsland. Eerder in het toernooi, in de groepsfase, stonden beide ploegen ook tegenover elkaar. Toen verspeelde het team van Jesse Mahieu een 2-0 voorsprong (eindstand 2-2). Dat derde doelpunt van Dommershuijzen had veel waarde voor Oranje, ook omdat het geloof van Duitsland wegvloeide na deze genadeslag.
Tekenend aan de knuffel van Olivier Hortensius en Dommershuijzen in onderstaande foto is de vriendschap die de mannen van Mahieu in korte tijd hebben opgebouwd. Of zoals Casper van der Veen het zo mooi omschrijft: ‘Iedereen wilde voor elkaar werken en gunde elkaar elke meter. We waren vrij om te doen wat we wilden als het maar in het teambelang was. Dat hebben we dit toernooi heel goed laten zien. Het is onwijs mooi hoe we dit als team hebben gedaan.’
It’s not coming home
Grote teleurstelling bij Engeland. Dat land sloot een teleurstellend verlopen EK af in de degradatiepoule met een zesde plaats. Daarmee liep de finalist van het EK in 2019 een ticket voor het WK mis. Cruciaal was de wedstrijd tegen Frankrijk, die met 1-3 werd verloren. Goed voor de gemoedstoestand was de 4-1 zege op Oostenrijk, in de laatste wedstrijd van de degradatiepoule.
De Oostenrijkers konden daarmee degradatie naar de B-divisie niet voorkomen. In de groepsfase incasseerde de ploeg vijftien treffers, alleen al tegen Duitsland (1-8) en Nederland (0-7). De groepswedstrijd tegen Frankrijk eindigde zoals die was begonnen (0-0). De daaropvolgende wedstrijd tegen Schotland – die andere degradant in het mannentoernooi – wist Oostenrijk ook niet te winnen. De ploeg moest diep buigen (zoals Paul Bräutigam in onderstaande foto) en keert terug naar het Alpenland zonder overwinning.
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.