Miles Bukkens na winnende goal: ‘We hebben onze rug gerecht’

Het heerlijke gevecht met Spanje is vrijdagmiddag nog maar een paar minuten achter de rug, als talent Miles Bukkens (18) vanuit het lege Kalinga Stadium in Bhubaneswar via een telefoonverbinding een overdosis adrenaline naar de andere kant van de wereld spuit. ‘Niet normaal’, zegt hij, wát een wedstrijd.’

Net als afgelopen donderdag, in de wedstrijd tegen Zuid-Korea waarin hij vijf keer scoorde, eiste Bukkens tegen Spanje de hoofdrol op. Met zijn zesde doelpunt van het toernooi loodste hij Jong Oranje in de laatste minuut knap naar een 3-2 overwinning, nadat de Spanjaarden de wedstrijd volledig hadden doen kantelen en terug tot 2-2 waren gekomen.

Bukkens – in de Hoofdklasse uitkomend voor Pinoké – was tegen Spanje betrokken bij een handvol cruciale momenten. In de eerste helft, waarin Nederland de wedstrijd onder controle had, bediende hij met een assist teamgenoot Guus Jansen, die de 2-0 binnengleed. ‘Op dat moment was er eigenlijk niets aan de hand’, vindt Bukkens.

‘De eerste helft deden wij het hartstikke goed. Die Spanjaarden hebben een goede cornerman en spelen erop om zoveel mogelijk strafcorners te halen, maar omdat wij hen veel buiten de cirkel hielden, haalden ze er niet één. Om de een of andere reden was de tweede helft van een totaal andere orde. We verloren het initiatief. Nu haalden zij de cirkel wel, maar wij moeten ze daar helemaal niet laten komen. Die Spanjaarden zijn zo technisch dat het toen opeens hard ging.’

Miles Bukkens wordt om zijn nek gevlogen nadat hij de 3-2 heeft gemaakt. Foto: Worldsportpics/Adimazes

Ik vond dat het een goal was, dat schot van mij. Voor mijn gevoel was de bal over de lijn. Bukkens over de kans die hij miste om de 3-0 te maken

Belangrijk was wat er vervolgens gebeurde in de 38ste minuut. Vanaf de achterlijn trok Bukkens naar binnen. Hij had de 3-0 op zijn stick, maar zijn schot spatte uiteen op de lat en raakte vervolgens de binnenkant van de paal. Spanje wist uit te verdedigen en stond via een snelle counter opeens oog in oog met keeper Flip Wijsman. Met zijn backhand schoot Borja Lacalle raak. In plaats van 3-0 stond het nu 2-1.

‘Heel eerlijk? Ik vond dat het een goal was, dat schot van mij. Voor mijn gevoel was de bal over de lijn. Dat de scheidsrechter daar anders over dacht, vond ik heel frustrerend. Toen binnen tien seconden ook nog de 2-1 viel, kwam de klap nog veel harder aan. Dat zag je ook wel aan ons. We speelden daarna met veel minder initiatief naar voren. Alleen maar van die balletjes achteruit. We durfden veel minder te hockeyen dan toen het nog 2-0 stond.’

Vlak voor het einde van het derde kwart werd Bukkens bestraft voor een overtreding met zijn schouder, wat Spanje de eerste strafcorner opleverde. Meteen sleepte specialist Pau Cunill de 2-2 binnen. ‘Ik vond het eigenlijk geen overtreding. Hij rende tegen mij aan, ik niet tegen hem. Het was wel een zuur moment, omdat die goal eruit voortkwam. Aan andere kant raakte ik gebrand om het te herstellen. Ik wilde bewijzen dat wij het verdienden om te winnen’, zegt Bukkens.

Donderdag tegen Zuid-Korea scoorde Miles Bukkens vijf keer. Foto: Worldsportpics/Adimazes

De 3-2 vlak voor tijd

De laatste minuten van de wedstrijd moest Nederland eerst met negen en vervolgens met tien man zien te overleven, door een groene kaart voor Silas Lageman en een gele kaart voor Guus Jansen. ‘Op dat moment had ik niet verwacht dat we nog zouden winnen.’

Maar Jong Oranje speelde de bal gelijk naar voren en haalde via Bukkens een strafcorner. De sleeppush van Luke Dommershuijzen werd eruit gelopen, maar Nederland hield druk op de cirkel en haalde nog een corner, waar wéér een corner uit voortkwam. Via de kluts eindigde de bal bij de tweede paal, waar Bukkens de 2-3 binnentikte. Een explosie van vreugde volgde. ‘Wat een heerlijke overwinning is dit. Als team pakten we het in de slotfase geweldig op. Iedereen werkte keihard. We hebben echt onze rug gerecht.’