Wat je moet weten over het EK U21 in Spanje

Het EK U21 voor heren en dames gaat zaterdag van start in het Spaanse Valencia. Zowel de Jong Oranje Heren als de Jong Oranje Dames verdedigen in Spanje hun Europese titel. Er staat ons een prachtig toernooi te wachten en om je alvast op te warmen voor deze continentale clash hebben we een aantal trivia op een rijtje gezet, waardoor ook jij goed voorbereid het toernooi in gaat.

Wat gebeurde er tijdens de laatste editie in 2017?

De Jong Oranje Dames wonnen alle poulewedstrijden en plaatsten zich via een zege op Duitsland (3-1) in de halve finales voor de Europese eindstrijd tegen België. In die finale werden de zuiderburen met 6-0 verslagen, waardoor de Jong Oranje Dames voor de vierde keer op rij Europees kampioen werden.

Er degradeerde bij de dames geen enkel land. In de degradatiepoule werd het duel tussen Spanje en Ierland niet gespeeld nadat de Spaanse selectie ziek was geworden en op last van de toernooidokter niet meer mocht spelen.

Freeke Moes springt Kyra Fortuin in de armen. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Ook de Jong Oranje Heren wonnen in de finale van België, nadat Duitsland in de halve finales met 2-1 was verslagen. In die finale moesten shoot-outs de beslissing brengen, nadat het duel in reguliere speeltijd in 2-2 was geëindigd. In die serie benutten de Jong Oranje Heren alle vijf pogingen en kroonden zij zich voor de tweede keer op rij tot Europees kampioen.

De strijd om de bronzen medaille tussen Duitsland en Spanje werd afgelast nadat de Spaanse selectie ziek was geworden en op last van de toernooidokter niet meer mocht spelen. Ierland en Portugal degradeerden naar de Eurohockey Nations Junior Championship II.

Speelstad

Het EK wordt net als twee jaar geleden in Valencia gespeeld. Valencia ligt aan de Costa del Azahar aan de Middellandse Zee en is na Madrid en Barcelona de derde grootste stad in Spanje. Valencia werd gesticht in 138 v.Chr. door de Romeinse leider Decimus Junius Brutus Callaicus. De stad geldt als de geboorteplaats van de paella en wordt ook sinaasappelstad genoemd.

Speellocatie

Alle wedstrijden van het EK worden gespeeld op het terrein van Polideportivo Virgen del Carmen Beteró, in een rustige wijk buiten het historische centrum van Valencia. De in totaal 43 wedstrijden (23 damesduels en twintig herenduels) worden op twee velden gespeeld. Het hoofdveld is Estadio Beteró, waar op 19 januari 2019 de allereerste wedstrijd in de Pro League werd gespeeld tussen Spanje en België.

Wie doen er mee?

In het herentoernooi doen acht landen mee: Nederland, België, Duitsland, Spanje, Engeland, Oostenrijk, Polen en Frankrijk. Polen en Frankrijk nemen in deze editie de plekken in van het gedegradeerde Ierland en Portugal.

Bij de dames doen negen landen mee: Nederland, België, Engeland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Ierland, Rusland en Wit-Rusland. Rusland en Wit-Rusland zijn promovendi. Omdat er in 2017 geen enkel land degradeerde, is het deelnemersveld met deze twee landen uitgebreid.

Blijdschap bij Jong Oranje Heren na het winnen van de Europese titel in 2017. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Voorgaande edities

De heren spelen in Valencia alweer de negentiende editie van het Europees kampioenschap, dat in 1976 voor het eerst op de kalender stond voor teams onder 21 jaar. Met negen keer goud behaalden de Jong Oranje Heren de meeste titels. In de achttien voorgaande edities vielen de heren nog nooit buiten de medailles.

Ook de dames beginnen aan de negentiende editie van het EK. Sinds 1977 pakten de Jong Oranje Dames tien kampioenschappen. In 2006 bleef de ploeg voor het eerst en tot nu toe enige keer zonder medaille. De Jong Oranje Dames kwamen in het Italiaanse Catania niet verder dan een vijfde plaats.

Overzicht laatste vijf edities heren:
2008: 1.Spanje 2.Nederland 3.Duitsland 4.België
2010: 1.Nederland 2.België 3. Duitsland 4.Engeland
2012: 1.België 2.Nederland 3.Duitsland 4.Frankrijk
2014: 1.Nederland 2.Duitsland 3.Engeland 4.België
2017: 1.Nederland 2.België 3.Duitsland 4.Spanje

Overzicht laatste vijf edities dames:
2008: 1.Duitsland 2.Nederland 3.Engeland 4.Wit-Rusland
2010: 1.Nederland 2.Engeland 3.Spanje 4.Duitsland
2012: 1.Nederland 2.Spanje 3.Engeland 4.Duitsland
2014: 1.Nederland 2.Duitsland 3.Engeland 4.Spanje
2017: 1.Nederland 2.België 3.Engeland 4.Duitsland

Opzet toernooi

In het herentoernooi zijn de landen verdeeld over twee poules van vier landen. In die fase spelen alle landen uit de groep één keer tegen elkaar. De beste twee landen van beide poules gaan door naar de halve finales. De nummers drie en vier van beide poules strijden vervolgens in poule C tegen degradatie. De twee laagst geklasseerde landen degraderen.

Bij de dames bestaat poule A uit vijf landen en poule B uit vier. Ook hier spelen alle landen uit de groep één keer tegen elkaar. De beste twee teams van beide poules gaan door naar de halve finales. De nummer vier van poule B speelt in een tussenronde tegen de nummer vijf van poule A. De winnaar van deze wedstrijd strijd met de nummer vier van poule A om de plekken zeven en acht. De beide nummers drie spelen om de eindklassering vijf en zes. De drie laagst geklasseerde landen degraderen.


3 Reacties

  1. robbertsmit

    Is het nog ergens via een livestream te zien.

    1. pimhdm

      Zou inderdaad leuk zijn

  2. just

    Het is te zien op eurohockeytv.org


Wat vind jij? Praat mee...