Gratis videodatabase KNHB met uitleg hockeyregels

Wanneer moet je als scheidsrechter fluiten voor afhouden? Hoe herken je in een wedstrijd shadow? En wanneer maakt een aanvaller een overtreding bij het nemen van een strafbal? Een antwoord op deze en andere vragen over de spelregels kun je nu vinden in de videodatabase van de KNHB, die vandaag het levenslicht heeft gezien.

De video’s van de hockeybond staan op haar youtube-kanaal en zijn voor iedereen gratis te bekijken. De KNHB wil met de videodatabase de spelregelkennis binnen de hockeygemeenschap vergroten. De hockeybond gebruikte tot nu toe al beelden om de kennis van bondsscheidsrechters bij te spijkeren.

In de video’s wordt extra duiding gegeven aan spelsituaties en spelregels die complexer of moeilijker te interpreteren zijn. Verenigingen kunnen de video’s ook gebruiken in hun scheidsrechterscursussen om startende scheidsrechters beter op weg te helpen.

Fluiten in de zaal kan lastig zijn. Geen nood: video’s met de zaalregels worden in november gepubliceerd. Foto: Koen Suyk

Op dit moment staan er alleen video’s in over de spelregels van het veldhockey. In november wordt een tweede afspeellijst toegevoegd met video’s waarin verschillende spelsituaties uit het zaalhockey worden belicht.

Enquête

De KNHB kondigde vorig jaar de komst van de beeldbank al aan mede naar aanleiding van de uitkomsten van een grote enquête over de arbitrage, die eerder dit jaar is uitgevoerd onder hockeyers en scheidsrechters. Uit dat onderzoek komt naar voren dat zowel hockeyers als scheidsrechters vinden dat de regelkennis op en rond de hockeyvelden onvoldoende is en leidt tot ergernis. ‘Spelregels goed toepassen’, is volgens de respondenten van de enquête het belangrijkste kenmerk van de ‘ideale’ scheidsrechter.

Dit beeld strookt met de ervaringen van de KNHB, zegt Leon Rutten, manager Competitiezaken & Arbitrage. ‘Hockey is een mooie sport met complexe regels. We merken dat onvrede over de arbitrage geregeld wordt veroorzaakt door onwetendheid over de regels. Door een database met video’s beschikbaar te stellen, hopen we eraan bij te dragen dat het kennisniveau toeneemt van scheidsrechters, coaches, spelers en zelfs toeschouwers.’


Wat vind jij? Praat mee...