‘Het is voor niemand leuk: voor de tegenstander ook niet’

Pinoké JA1 maakt een bewogen periode mee: vorig jaar werd een groot deel van de selectie landskampioen bij de B, maar liep dit seizoen vervolgens bij de A-jeugd Landelijk net mis. In de Super A is er vervolgens geen uitdaging voor de talentvolle ploeg, dat in de voorcompetitie met andere kwalitatief sterke ploegen moest strijden om één ticket.

‘Het is echt verschrikkelijk’, verzucht Pinoké-coach Rogier de Brouwers. ‘Momenteel is het voor niemand leuk: voor ons niet en voor de tegenstander zeker niet.’ Na vijf speelrondes is het al duidelijk dat zijn ploeg een maatje te groot is voor de Super A, de divisie onder Landelijk. Zo zijn de Steekneuzen ongeslagen met een doelsaldo van 47 doelpunten voor en vier tegen. In de winterstop benadrukte de ploeg van De Brouwers waar zij toe in staat zijn door de finale van het NK Zaal te halen, waarbij de club uit het Amsterdamse Bos moest buigen voor Rotterdam JA1. ‘We hebben een selectie met een aantal jeugdinternationals in het team zitten en – los van de zaal – is het voor hen bijna een verloren seizoen.’

Bij de indeling van de voorcompetitie werd al duidelijk dat op zijn minst één van de betere jeugdteams van het land niet zou spelen op het hoogste niveau. Pinoké en Rood-Wit – het seizoen ervoor de twee finalisten bij de B-jeugd – moesten gaan uitvechten wie van hen dat ene ticket voor de landelijke competitie zou bemachtigen. Uiteindelijk was het de ploeg uit Aerdenhout dat bovenaan eindigde, waardoor Pinoké veroordeeld werd tot de Super A. Na vijf wedstrijden is al bijna duidelijk dat zij soeverein bovenaan zullen staan aan het einde van het seizoen. Het is een terugkerend probleem bij de landelijke jeugd, waarbij de KNHB aangeeft bezig te zijn met het herijken van de A- en B-competitie.

‘Zij zouden het prima vinden om in de Topklasse te spelen’

Afgelopen weekend gaven twee oefenwedstrijden in aanloop naar de tweede seizoenshelft de verhoudingen duidelijk weer. Het team van De Brouwers verloor nipt van Rotterdam (5-4), de lijstaanvoerder van poule I van de landelijke A-jeugd. Vervolgens wonnen de Steekneuzen van Laren, dat momenteel de leiding neemt poule II. ‘Dat maakt de huidige situatie extra wrang’, vervolgt de Pinoké-coach. ‘We zaten in de voorcompetitie in een gelijkwaardige poule met maar één ticket voor Landelijk. Vervolgens heb je één slechte dag en kom je terecht in de Super A met gigantische niveauverschillen.’

Wat betreft de competitie-opzet van de landelijke jeugd ziet De Brouwers dan ook graag veranderingen, waarbij hij stelt dat er genoeg teams in de Super A zijn die bovenin mee kunnen draaien bij Landelijk. ‘Ik vraag me ook af of er niet te veel poules zijn op dit moment bij de Super A’, voegt de coach toe. ‘Ik noem Kromhouters uit onze poule als voorbeeld: zij staan momenteel stijf onderaan en zouden het volgens mij prima vinden om Topklasse te spelen in hun eigen regio. Het is momenteel een gekke situatie. Uiteindelijk wil je dat de sterkste teams de kans krijgen om op het hoogste niveau te spelen om de wedstrijden en concurrentie zo goed mogelijk te krijgen.’


18 Reacties

 1. Mark Bouwman

  I.i.g. stoppen met die veel te korte voorcompetitie. Is heel erg regio en schoolvakantie afhankelijk en geeft ook nog eens veel stress bij families omdat spelers 4 weken van te voren gaan trainen. Maar ook probleem dat talent jong aangetrokken wordt door bovenliggende clubs en je zo in een vicieuze cirkel komt, waarbij andere junioren teams bij voorbaat kansloos zijn. Maar ja, doorbreek dat maar eens...

  1. Bij voorbaat kansloos? Wat bedoel je precies? Het gaat erom dat spelers op passend niveau spelen. Dat moet uitgangspunt zijn.

 2. haags-hopje

  Pinoké-coach-“het-is-echt-verschrikkelijk”- Rogier-de-Brouwers is er in ieder geval lekker mee bezig. Grotere drama’s dan dit, kan ik ook even niet bedenken... Of is dit juist waar sport (ook) om draait ;-)

 3. plager

  Is echt een weeffout in het systeem dat de KHNB snel moet oplossen. Laat bijvoorbeeld de teams die in de sterke regio’s landelijk net niet halen nog promotiewedstrijden spelen tegen de ploegen uit de zwakkere regio’s die zich direct plaatsen voor landelijk. Kijk de ranglijsten van de laatste seizoenen er maar eens op na. Het zijn bijna altijd de ploegen uit de zwakkere regio’s die onderaan eindigen. Die plekken kunnen beter ingenomen worden door extra ploegen uit de sterke regio’s. Dat is voor het hockey beter en voor de betreffende teams leuker.

 4. Passend niveau dus. Als Groningen niet goed genoeg is moet je daar geen landelijke plek voor reserveren alleen omdat het district vertegenwoordigd moet zijn in landelijke competitie.

 5. hairybird

  Het probleem van de huidige opzet is dat er te veel teams in de Super A/B competitie spelen waardoor de niveauverschillen daar veel te groot zijn. Het seizoen starten met een voorcompetitie is een prima uitgangspunt, de indeling daarna leidt tot problemen; 16 teams spelen landelijk, 32 in de Super A/B. Ik ben voorstander van een landelijke competitie van in totaal 32 teams verdeeld over 4 poules van 8. Wie kwalificeren zich voor deze competitie? De top 6 van de 4 grote districten, de top 3 van Oost en de nummer 1 van Noord. De 4 resterende tickets worden "weggegeven" in een herfstvakantie-play-off tussen de 4 nummers 7 (of de beste nummer 3) van de 4 grote districten, de nummers 4 en 5 van Oost en 2 en 3 van district Noord. Aan het eind van deze competitie spelen de 2 beste teams van de 4 poules in juni in 3 ronden (kwartfinale, halve finale en finale) om het landskampioenschap.

 6. Conrad

  Het zou de coach van Pinoke ( en ook die van Gooische in een ander bericht) sieren om op zoek te gaan naar andere prikkels om spelers verder te brengen. Alsof alleen de competitie telt (en hun trainers CV). Als je in het Amsterdamse Bos zit kun je bijna wekelijks competitieve potjes spelen, zij het tegen Hurley H2 etc. Ga erop uit en creëer een alternatieve leerweg. De comfort zone van de Pinoke coach lijkt echter zo groot als een doosje lucifers, wat de vraag opwerpt of hij wel geschikt is om een talentvolle lichting naar de volgende halte te brengen.

  1. RogierdeBrouwers

   Wie zegt dat wij dat niet doen Conrad. Wij spelen elke donderdag tegen eerste en overgangsklasse teams. Vol programma met genoeg uitdaging, dit bericht gaat over competitie indeling. Pas aannames doen als je het hele plaatje begrijpt en weet.

  2. barteenkhoorn

   Beste Conrad, Het lijkt alsof je met wat loze kreten en losse flodders aan het schieten bent. Ik herken namelijk totaal niet wat je zegt. Als ik de reacties hier zo lees, geeft een groot deel aan zich te herkennen in de ronduit scheve competitie opzet die gecreëerd is door de bond. - de landelijke competitie is lang niet altijd de sterkte mogelijke competitie - het vangnet daaronder is helaas, al 8 jaar, te weinig uitdagend voor de betere teams hierin en een niveau te hoog voor een andere deel van de deelnemers. Ik ben van mening dat (jeugd)teams zoveel mogelijk moeten spelen op het niveau waar ze thuis horen. Dat is goed voor ontwikkeling en vooral ook het leukst. Ik heb de wijsheid zeker niet in pacht, maar wil de Bond wel uitdagen om serieus na te denken over een ander concept. Dit is helaas een doodlopende weg gebleken. Dat de Bond het kan hebben ze laten zien met de invoering van de promotie klasse. Fijne hervatting van de competitie gewenst!

 7. Conrad

  Wedstrijden en competitie.... jongens, jullie hebben een unieke kans om eens buiten de gangbare paden te werken. Train ze in een bewust eten, leer ze hoe kracht training werkt, werk aan de mentale hardheid, leer ze om zelf wedstrijden te analyseren, ga eens bij andere sporten kijken. Jullie zijn alleen met jezelf bezig.

 8. EwoutWajer

  Anders laat de coach van de langneuzen het gewoon even over zijn eigen ploeg houden. En geen meningen van andere ploegen. Kromhouters A1 hebben er voor de volle 100% voor gekozen om alles op alles te zetten om super A te spelen wetend dat heel zwaar seizoen zal worden. Ze genieter ook van

 9. pabana

  Als het nou moeilijk zou zijn om op te lossen was het een ander verhaal maar oplossing is glashelder. Landelijke voorcompetitie met meer wedstrijden waaruit uiteindelijk de uiteindelijke competities worden gevuld. Geen noodzaak meer voor die ene laatste wedstrijd die gaat bepalen waar je de rest van het seizoen speelt. Als dat betekent dat bepaalde teams uit bepaalde regio’s super spelen geen probleem, sterker nog kans om ook eens een keer te winnen... En andere clubs zoals Naarden, Gooische, Schaerweijde enzovoorts de kans wat vaker landelijk te spelen. Want nu vaak net niet. Helaas is het voor mij als ouder te laat als KNHB eindelijk hier wat aan doet want zoon gaat komend seizoen naar senioren maar zou jeugd hockey competitie in de hoogste regionen stuk interessanter maken. Voor iedereen!

 10. sa-te-t

  Coachje van Pinoké JA1 heeft gewoon gefaald om Landelijk te halen. Punt. Kromhouters JA1 heeft wèl geleverd in de voorcompetitie en zelfs meer dan dat. Punt.

  1. pabana

   Het gaat om meer dan alleen Pinoké. Het gaat om de beste teams tegen elkaar en daarmee spannende wedstrijden met uitdaging voor iedereen. En niet een competitie waar de nummer 1 bijna alles met dubbele cijfers wint en de nummer laatst met hetzelfde steeds verliest. Totaal zinloos.

 11. bas71

  Vooropgesteld ben ik het eens dat de landelijke competitie het best gediend is met ploegen van vergelijkbare sterkte. Dat geldt overigens ook voor super en lager. In het eerdere artikel hierover noem ik ook een mogelijke oplossingsrichting (vergelijkbaar met die van ‘plager’ hierboven). Het is alleen ook wel zo dat je op een gegeven moment een streep moet trekken en dan door moet gaan. Zoals ik bij het vorige artikel aangaf is er staan op het juiste moment ook een kenmerk van echt goede teams. Daar speelt de coach ook een grote rol bij. Bij dit artikel vraag ik mij af of we deze coach ook hadden gehoord als hij ‘gewoon’ landelijk had gespeeld. Vorig jaar speelde hij dat immers ook met Pinoke JA1 en hoorde je hem niet. Verder gaat het niet aan om andere ploegen (i.e. Kromhouters) op deze wijze te benoemen. Dat getuigt van weinig respect voor prestaties van andere ploegen.

 12. collin

  Mis in dit stuk een niet onbelangrijke punt. Door de opstelling van een geschorste speler heeft Hurley een straf gekregen op het moment dat zij boven Rood wit en Pinoke stonden.

 13. collin

  Maar ik ben het eens met bovenstaand dat er een opzet moet komen net als in het prof hockey. Een soort van competitie met degradanten en promovendi, waar junioren ook al een beetje kunnen proeven aan de senioren manier.

  1. bas71

   Interessante observatie. In een grijs verleden was dat nl de ‘normaal’ en bestonden er geen voorcompetities. Dat is pas begonnen toen het IDC en Landelijk werden ingevoerd. Er zal wel een gedachte achter hebben gezeten destijds. Alleen vraag ik me af of men de rationale achter die opzet nog wel weet EN of die rationale nu nog relevant is.


Wat vind jij? Praat mee...