Underdog Deventer MB1 barst van het talent: ‘Heel speciale lichting’

Ja, ze verloren. Maar wat wáren de meiden van Deventer MB1 goed in de finale om het landskampioenschap tegen Rotterdam MB1. Landelijk halen, dat was al een prestatie van formaat voor de club uit het oosten van het land. ‘Eens even aankijken hoe we het gaan doen’, dacht coach Jeantine Winter toen. Deventer bleek in de competitie alleen Rotterdam boven zich te dulden. Rotterdam pakte na shoot-outs vandaag ook de landstitel, maar het was Deventer dat imponeerde in de wedstrijd. Met spits Mette Winter als toptalent.

Bij Rotterdam waren de twee coaches jonge, fanatieke gasten. Petje op, oortjes in en shirts speciaal gedrukt voor vandaag: ‘Rotterdam MB1, NK 2018’. Bij Deventer stond Jeantine Winter voor de dug-out. Moeder van twee van de speelsters, Mette en Puck. In fanatisme overigens niet onder doende voor de twee heren van Rotterdam.

Bij grote club Rotterdam, dat vorig jaar ook landskampioen werd, waren de verwachtingen hooggespannen. De kleinere club uit het oosten was duidelijk de underdog. ‘Dat ze dit hebben gehaald is al helemaal super’, vond hoofdtrainer Ed van Orden, die bij Deventer al 46 jaar op het veld staat, voorafgaand aan het duel. ‘Wie kan nou zeggen dat hij, voor zo’n publiek, in het Wagener heeft gespeeld? Ik niet hoor.’

Mette Winters ‘star of the show’

De MB1 van Deventer is een goed collectief met een aantal sterke individuele speelsters, volgens Van Orden. Iets wat in de wedstrijd direct duidelijk werd. De dames leverden als collectief strijd en kregen het publiek op de banken met individuele acties. Spits Mette Winter, dochter van coach Jeantine, bracht de ploeg in de eerste helft op voorsprong uit een strafbal. Ze balde haar vuist na het scoren, maar bleef ingetogen. Een teamknuffel, en door. Ze bleek een klasse apart, de spits van Deventer, die ook in de landelijke selectie speelt. Regelmatig speelde ze de verdediging van Rotterdam compleet zoek. ‘Ze is goed hoor, die meid. Niet normaal’, klonk het zelfs vanaf de Rotterdamse kant van de tribune.

Spits van Deventer Mette Winter in actie. Foto: Bart Scheulderman

De Rotterdamse meiden moesten het vooral van de acties van Amber van den Dijssel hebben. Net voor rust kwamen er, onder andere via haar, een aantal mooie aanvallen voor Rotterdam. Pas na rust wist Rotterdam die te verzilveren. Charlotte Hoctin Boes bracht de stand in evenwicht via een strafcorner. Afgaand op het aantal kansen maakte Deventer vervolgens het meest aanspraak op de overwinning, maar het bleef gelijk. Rotterdam bleef daarna het meest koel in de shoot-outs.

‘In de breedte hebben wij een stuk minder opties’

‘Dat is toch een beetje een loterij’, stelt coach Winter. ‘Ze hebben zó goed gespeeld. In de breedte hebben wij echt een stuk minder opties dan een club als Rotterdam. We hebben het gedaan met de speelsters die we hebben. Ik ben heel trots op ze.’

Landelijk halen was al een enorme prestatie, vond Winter destijds. ‘Toen dacht ik: eens aankijken hoe ze het gaan doen.’ De meiden bleken boven verwachting te presteren en stonden in de winterstop op de tweede plaats, achter Rotterdam. ‘Toen was het doel om de play-offs te halen.’ Dat Deventer ook nog de finale zou halen had niemand van tevoren kunnen bedenken.

Clubhistorie herhaalt zich

Toch is het niet de eerste keer in de clubhistorie. Van Orden, die we volgens hem als ‘meubelstuk’ bij Deventer op mogen voeren, weet het nog goed. ‘Ik coachte toen en Jeantine Winter zat in de B1.’ Inmiddels zijn we dus een hele generatie verder. Jeantine Winter glimlacht. ‘Toen verloren we in de finale van Bloemendaal.’ Ze was erop gebrand die prestatie vandaag te verbeteren met haar meiden. Dat lukte nét niet.

Of we Deventer volgend jaar weer in finale om het landskampioenschap in de B terugzien, dat betwijfelen Winter en Van Orden. ‘Dat kun je niet van een club als Deventer verwachten’, stelt Van Orden. ‘Dit is wel een speciale lichting’, vindt ook Winter. Het kan nog even duren dus. Maar als de geschiedenis zich herhaalt, dan zien we Deventer in ieder geval over een jaar of 25 weer terug. Met Mette Winter als coach voor de volgende generatie.


2 Reacties

  1. rensvanzoelen

    Super gaaf DHV MB1! Let maar op, het oosten komt er aan! Leuke tekst ook redactie, chapeau!

  2. adidas

    Geweldig! Klasse allemaal.


Wat vind jij? Praat mee...