Laura Nunnink maakt indruk bij Den Bosch: ‘Ze is wereldtop’

Met het contracteren van international Laura Nunnink (120 caps) sloeg Den Bosch deze zomer een belangrijke slag op de transfermarkt. De topclub aan de Oosterplas positioneerde zichzelf traditioneel in de favorietenrol, in de jacht op de 20ste landstitel.

De oefenwedstrijd Den Bosch-Oranje-Rood (7-2) is zondag bijna een kwartier onderweg, als ter hoogte van de 23-meterlijn op de helft van de Eindhovenaren, de nieuwe aanwinst van Den Bosch zich tegen haar oude club laat gelden. Door druk op haar directe tegenstander te zetten, verovert ze de bal. Met een paar grote passen maakt ze op de eerste meters een hoop snelheid. Met een subtiel passje speelt ze vervolgens de vrijstaande Lidewij Welten in, die de bal hard in de korte hoek schiet. 3-1. Een assist van Nunnink, in het zwartgeel.

‘Laura is voor mij wereldtop. Hoe makkelijk ze aanspeelbaar is. Hoe makkelijk ze bij haar tegenstander weg draait. Hoe makkelijk ze combineert. Het is genieten om haar te zien spelen’, zijn de lovende woorden van succescoach Raoul Ehren – dertien landstitels, waarvan vijf als assistent – over zijn nieuwe oogappel.

Laura Nunnink met op de achtergrond Raoul Ehren, die haar naar Den Bosch haalde. Foto: Willem Vernes

Ze kan sowieso mee tot en met de Spelen van Parijs Raoul Ehren over de 25-jarige Laura Nunnink

Voorzichtig begon het er de afgelopen jaren op te lijken dat het huwelijk tussen Nunnink en Oranje-Rood er één was waarin ze elkaar eeuwige trouw hadden beloofd. Als klein meisje werd ze lid van Oranje Zwart. Als achttienjarige debuteerde ze in het Nederlands elftal. Terwijl haar club, na de fusie onder de vlag van Oranje-Rood, van een middenmoter uitgroeide tot een subtopper met de beste papieren om de gevestigde orde Den Bosch-Amsterdam-SCHC aan te vallen, ontwikkelde Nunnink zelf zich misschien nog wel sneller en groeide ze uit tot de beste speelster van Oranje-Rood. Eén die er met kop en schouders bovenuit stak. Van een overstap naar een topclub die serieus meedoet om de prijzen, wilde Nunnink echter nooit iets weten.

Onder de clubs die haar tot een transfer probeerden te verleiden, bevond zich nooit Den Bosch. Pas afgelopen winter gooide Ehren voor het eerst een balletje bij haar op. Nadat vier jaar geleden Imme van der Hoek en Pleun van der Plas de laatste speelsters waren die de overstap naar Den Bosch maakten, vond Ehren het weer tijd voor een versterking van buitenaf.

‘Een aantal van onze speelsters wordt natuurlijk wat ouder. Laura is 25 jaar. Met het oog op de toekomst heeft ze voor Den Bosch een ideale leeftijd. Ze kan sowieso mee tot en met de Spelen van Parijs’, legt Ehren zijn keuze uit om Nunnink nu wel te polsen en te contracteren. ‘Een aantal van onze jeugdspeelsters zijn goed genoeg om de stap naar het eerste te maken. Alleen: daar loopt niet meteen een Laura bij.’

Laura Nunnink lachend op de foto met oud-teamgenoot Marlena Rybacha. Foto: Willem Vernes

Ze heeft haar hele leven voor Oranje Zwart en Oranje-Rood gespeeld. Dan is het nogal wat, als je ineens naar de concurrent in Brabant gaat. Marloes Keetels over Laura Nunnink

Na hun vrijblijvende gesprek in de winterstop hoorde Ehren lange tijd niets meer van Nunnink. In plaats van dat de middenvelder binnen een paar weken haar jawoord gaf en glunderend een handtekening onder een contract zette bij de club die de afgelopen 20 jaar bijna jaarlijks een abonnement op de landstitel had – naast olympisch goud een prijs die Nunnink nog nooit won – volgde een langdurige radiostilte. In zijn hoofd zette Ehren al een streep door haar komst.

International Marloes Keetels, die natuurlijk in Oranje al met Nunnink hockeyt, is een van de vele personen bij wie de oud-speelster van Oranje-Rood haar oor te luister legde. ‘Laura heeft er goed over nagedacht, over wat ze moest doen. Dat had ik ook wel verwacht. Zo is ze. Ze zet alles op een rijtje’, zegt Keetels. ‘Het was voor haar een moeilijke beslissing. Ze heeft haar hele leven voor Oranje Zwart en Oranje-Rood gespeeld. Dan is het nogal wat, als je ineens naar de concurrent in Brabant gaat.’

Keetels probeerde haar te overtuigen voor Den Bosch te kiezen. ‘Lau is een fantastische speelster. Ze is een allrounder. Ze kan zowel verdedigen als aanvallen. Ze heeft overzicht en een goede techniek. Maar ze kan ook heel dienend spelen. Te dienend, soms. Daar heb ik het met haar over gehad. Doordat ze nu iedere zondag kan oefenen om haar plek op te eisen, omdat ze met heel veel goede hockeysters in een team speelt, maakt haar dat ook in Oranje een betere speelster, denk ik.’

Nunnink snoept de bal af van Pauline Leclef, haar opvolger bij Oranje-Rood. Foto: Willem Vernes

‘Met betere speelsters om me heen moet ik mezelf meer laten zien, vaker ballen opeisen en mijn eigen spel kunnen spelen. Laura Nunnink

Waar Nunnink de afgelopen jaren bij Oranje-Rood een lust voor het oog was, groeide ze in het Nederlands elftal weliswaar uit tot een vaste kracht, maar sneeuwde ze omringd door de beste speelsters van de wereld soms een beetje onder. Dat is inderdaad een punt waarop ze zich wil ontwikkelen, liet ze in april bij de bekendmaking van haar transfer doorschemeren.

‘Met betere speelsters om me heen moet ik mezelf meer laten zien, vaker ballen opeisen en mijn eigen spel kunnen spelen. Wat dat betreft denk ik dat deze overstap goed voor me is. Ik denk dat een nieuwe club, een nieuwe omgeving en een nieuwe situatie mij gaan helpen om te groeien in mijn spel’, zei ze toen.

Nunnink geeft een assist op Lidewij Welten. Foto: Willem Vernes

Toen de middenvelder zich in de voorbereiding op het komende seizoen op de eerste training van Den Bosch meldde, nam ze in de rust van de partijtjes meteen het woord en sprak ze haar teamgenoten coachend toe, vertelt Ehren. ‘Dat had ik niet van haar verwacht, dat ze dat nu al zou doen. Ze gaf immers aan dat ze zichzelf daarin moet ontwikkelen. Maar vanaf de eerste dag deed ze het, dat coachen. Dat is mooi. Ik verwacht van haar dat ze bij ons dezelfde rol vervult als bij Oranje-Rood. We hebben haar niet gevraagd om hier waterdrager te komen worden. Daar is ze veel te goed voor.’


8 Reacties

  1. RobV

    Ze is een fantastische speelster. Heel erg constant en stabiel. Ze scoort zelden een onvoldoende en is niet meer weg te denken uit Oranje. Den Bosch is een logische vervolgstap voor haar. Nu enkele toppers bij de Oranje dames het einde van hun carrière zien naderen, is het goed dat ze alvast bij Den Bosch een grotere rol kan opeisen want dat zal ook in Oranje de bedoeling zijn. Zowel Den Bosch als Oranje worden daar alleen maar beter van en Nunnink zelf ook.

  2. Runa Honig

    Ik vind het een slechte ontwikkeling dat Den Bosch bijna alle topspeelsters naar zich toetrekt. De onderlinge verschillen worden zo veel te groot en daar wordt het vrouwenhockey niet beter van en de competitie zeker niet leuker. Het is nu al zo voorspelbaar. Weer 10-0 voor Den Bosch.

    1. eefgorter

      Laatste keer dat ze topspelers naar zich toe haalden was 4 jaar geleden. Staat in het artikel dat je net gelezen hebt. Of bedoel je soms jeugdspelers? Want dat doen alle topclubs (veel te vaak & vaak veel te vroeg). SCHC heeft me toch een wereldteam op papier, die moeten die jaar voor #1 gaan. Gelukkig SCHC wel allemaal eigen kweek 😉. Andere clubs moeten gewoon nog harder hun best doen.

  3. RobV

    @rhonig Je houdt het niet tegen. Ook de speelsters zelf willen het hoogst haalbare bereiken. SCHC en Amsterdam hebben een soortgelijke aantrekkingskracht. Elk team wil nu eenmaal zo goed mogelijk voor de dag komen, maar niet alle teams hebben dezelfde middelen of mogelijkheden. Het is dus nooit een gelijke strijd, maar dat is van alle tijden.

  4. Runa Honig

    Ik geef jullie geen ongelijk, maar dat wil niet zeggen dat dit niet zou kunnen veranderen. Een verplicht aantal jeugdspelers laten doorstromen bijvoorbeeld, een limiet stellen aan transfers en belonen van clubliefde met bonussen? Te weinig interessante wedstrijden zal het dameshockey verder doen afglijden als kijksport.

  5. RobV

    ^ Da's waar natuurlijk. Je zou het wel meer kunnen reguleren of op andere wijze de minder kapitaalkrachtige teams tegemoet kunnen komen om niet te ver achterop te raken.

  6. kasparstevens

    Als de bondscoach in de niet-olympische jaren maximaal 3 (of 4) speelsters per club selecteert ... gaan de goede speelsters zich meer verspreiden, zijn clubs meer gelijk van sterkte, worden meer wedstrijden spannender, de teams en speelsters beter, hoeven de clubs minder te klagen over het zware internationale programma etc. Lijkt me simpel principe besluitje van bond en bondscoach. (Misschien gewoon eens 4 jaar proberen?) In Olympisch jaar kan bondscoach weer selecteren wat zij/hij wenst ... wat mij betreft zo’n 10 dames vanuit Den Bosch 😃

  7. knap

    Of de clubs met minder middelen gaan hun stinkende best doen om meer middelen te regelen, zodat ze ook goede spelers kunnen aantrekken. De aantrekkingskracht van Den Bosch, SCHC en Amsterdam is groot door het niveau waarop de Dames teams spelen. Daardoor gaan ook goede jeugdspelers naar deze verenigingen.


Wat vind jij? Praat mee...