Raoul Ehren: ‘We hebben niet ineens een slecht seizoen gedraaid’

Op de vraag wat er zaterdag tegen Amsterdam in de met 2-0 verloren finale in de strijd om de landstitel misging bij Den Bosch, kon coach Raoul Ehren na het weekend nog steeds geen eenduidig antwoord geven. Behalve dat Amsterdam gewoon beter was. ‘Hoe Eva de Goede en Marijn Veen zaterdag speelden, was van ontzettend hoog niveau.’

De finalereeks van deze play-offs deed Ehren aan die van vorig jaar denken. Alleen was het toen precies andersom. Toen was het Den Bosch dat de eerste wedstrijd in de laatste minuten omboog en met 3-2 won, waarna Amsterdam geknakt was en in de tweede wedstrijd niet thuis gaf in het Wagener Stadion (1-4). Nu stonden de Bosschenaren er niet, nadat ze donderdag een zekere overwinning in de eerste finalewedstrijd onnodig hadden weggegeven.

Het was vooral zoeken naar een antwoord op de vraag waarom. Waarom zakte Den Bosch zaterdag opeens door het ijs, terwijl het team zo bekend staat om het pieken op het juiste moment. ‘We moeten geen excuus zoeken. Intern gaan we kijken wat er mis is gegaan’, zei Ehren. ‘Vanaf de eerste seconde verloren we duels van Amsterdam. Wat er bij de tegengoals gebeurde, had ik nog nooit gezien. We kwamen nog goed weg met een achterstand van 2-0. Het had ook 4-0 kunnen staan. In het derde kwart maakten we er nog wel een gelijkwaardige wedstrijd van, maar op een paar kansjes en corners na creëerden we niet veel. Amsterdam heeft verdiend gewonnen.’

Spits Lieke Hulsen heeft het zwaar na de verloren finale. Foto: Willem Vernes

‘Amsterdam was gewoon beter dan wij’

Tot een uur of half negen zaten de speelsters en de technische staf van Den Bosch zaterdag op de club. Daarna verhuisden ze naar de stad voor een drankje. Zondagochtend en -middag kwamen ze nog bij elkaar voor een brunch. Dat was de afsluiting van het seizoen. Nu waaien de speelsters uit naar het Nederlands elftal, naar Jong Oranje en naar Nederlands Meisjes A. Pas in september is de hele selectie weer bij elkaar. Tijd om de boel grondig met elkaar te evalueren, is er niet.

Ehren: ‘Je doet Amsterdam tekort als je zegt dat het aan de zwakte van Den Bosch heeft gelegen. Amsterdam was gewoon beter dan wij. Hoe Eva de Goede en Marijn Veen zaterdag speelden, was van ontzettend hoog niveau. Het lag dit jaar dicht bij elkaar. Iedereen denkt altijd dat het voor Den Bosch altijd makkelijk is om kampioen te worden, maar dat is niet zo. Dat was het vorig jaar ook niet. Toen hadden onze wedstrijden in de halve finale tegen SCHC voor ons ook anders uit kunnen pakken.’

Na de nederlaag in de finale is de verslagenheid groot bij Den Bosch. Foto: Willem Vernes

Het plan voor volgend seizoen

In negatief opzicht is het seizoen 2018/2019 voor Den Bosch een historisch seizoen geworden, zonder hoofdprijs. ‘Natuurlijk hadden we een prijs willen winnen, maar we hebben niet ineens een slecht seizoen gedraaid. We zijn eerste geworden in de competitie. Ik was tevreden over het niveau van onze vier wedstrijden op rij tegen SCHC. Donderdag tegen Amsterdam hebben we ook goed gespeeld. Die wedstrijd op de Europa Cup die we van Amsterdam verloren ook. Alleen zaterdag was het minder. Maar dat maakt ons niet ineens een stel prutsers die er niets van kunnen. In de competitie hebben we maar elf tegengoals gekregen, waarvan slechts drie of vier velddoelpunten. Daarvoor moet je wel een beetje kunnen hockeyen.’

Het roer gaat volgend seizoen dus niet om. ‘We raken niet in paniek en blijven hetzelfde beleid voeren als we altijd hebben gedaan. We trekken geen andere spelers aan. Alleen Teuntje de Wit en Danique van der Veerdonk schuiven door vanuit de A’tjes. Je moet ons niet te snel afschrijven. Hier komen we sterker uit.’


19 Reacties

 1. gaston-orozco

  Loyaliteit is meestal een positieve eigenschap. Maar er zijn een paar spelers bij den Bosch die kunnen doen met een transfer van team. Ehren kan ook een paar dingen veranderen met coaching. Zeggen dat er niets mis is bij den Bosch is gevaarlijk arrogant. Soms zijn kleine veranderingen nodig om het succes voort te zetten. Veel success!

 2. janine-bijlsma

  Denbosch deed gewoon wat ze altijd doen en dat deden ze goed. Amsterdam was dit jaar gewoon beter. Complimenten daar voor speelsters, maar zeker ook voor coach Matthijssen. Zeer knap neergezet en op het juiste moment gepiekt, erg knap na vorig jaar.

 3. pietersmits

  Topsport is altijd willen winnen. Een topcoach onderkent ook als er een structurele bedreiging is ontstaan voor dat winnen. Ja, Amsterdam is sterker geworden. Maar dat is niet alles. Ook de andere teams zitten dichterbij. Er is wel degelijk een structureel probleem bij Den Bosch. Namelijk stilstand. Denken dat je met hetzelfde trucje door kunt gaan en dan nog blijft winnen. Den Bosch drijft teveel op individuele ontwikkeling en hard hollen. Team- en positiespel is gewoonweg onvoldoende. Als je als coach echt denkt dat het een kwestie van doorzetten op dezelfde lijn is, vind ik dat verbijsterend teleurstellend.

 4. marijeknuvers

  @P.Smits De spijker op zijn kop. Daarbij zou ik willen aanvullen dat het team er fysiek absoluut niet goed uitziet. Door anderen eerder ook al opgemerkt: Teveel speelsters met zeer matige looptechniek. Vermoeide indruk, slap. Ik vraag me af wat er dan in godsnaam gemeten wordt en wie de doelen bepaalt.

 5. janine-bijlsma

  Snap wel wat jullie bedoelen, maar ze spelen toch al jaren op deze manier? Ook komende jaar hebben ze de sterkste selectie, met de meeste internationals. Alleen maar leuk voor het vrouwen hockey, een x verandering van spijs.

 6. Kampongfan

  Jarenlang wordt er kritiek geleverd op de coaching en opleiding van Amsterdam. Nu plukt Amsterdam de vruchten van het beleid van de afgelopen 5 jaar. Daar weten ze de jeugd beter in te passen en hebben ze een veel evenwichtiger team. Geen toeval, maar het resultaat van visie en beleid.

  1. sapi

   Ja Amsterdam heeft het goed afgekeken van Den Bosch hoe het moet. Voor Raoul de taak om weer eens met iets nieuws te komen. Het team ontwikkeld zich niet meer zo. Andere spelers ook beter maken dan alleen de focus op Matla en Welten. Er loopt genoeg kwaliteit.

 7. mickh

  Wat een gelul; prima vent, erg goede coach en dan worden ze eens een jaar geen kampioen. Waar hebben we het hier eigenlijk over?

 8. pietersmits

  @Mickh Een jaar niks winnen is geen probleem. Niet zien dat er wel degelijk iets moet veranderen omdat er al een paar jaar een dalende lijn is, is een groot probleem. De naam die je hebt en het aantal internationals loopt altijd een paar jaar achter op de actualiteit. Van de serieuze jonge internationals heb ik na Pien Sanders niemand meer van Den Bosch zien komen. Over een paar jaar heeft Den Bosch bij blijvende slaapstand nog maar een paar internationals (Als dat een criterium mag zijn).

 9. mickh

  Prima wake up call dus, PP. Denk dat ze zich intern ook wel beseffen dat het wat anders moet. We gaan het zien:)

 10. Hockeyfeest

  Raoul Ehren is een topcoach. Het bovenstaande interview verbaast mij dan ook zeer. Er wordt te snel van coach gewisseld in het hockey, maar dit klinkt toch wel als een topcoach die nieuwe prikkels nodig heeft. Iedere coach heeft zijn kwaliteit, maar ook zijn blinde vlekken. Als je lang ergens zit kan je ook je kritisch vermogen verliezen. Waarschijnlijk wordt hij inmiddels omgeven door mensen met dezelfde ideeën en ja knikkers. Voor het hockey in algemene zin is het niet slecht als de hegemonie van Den Bosch voorbij is.

 11. jobe

  Wat een intelligente comments hier: Den Bosch al jaren zelfde trucje, uitgeblust team, geen kans voor jeugd. Kan maar een conclusie trekken: het is triest gesteld met het Nederlands Dames hockey als men dus nu pas en enkel onder deze omstandigheden in staat is om DB pijn te doen. DB staat toch gewoon weer in finale ondanks trucje. Amsterdam was de beste gedurende de playoffs en de finale. Terechte winnaar.

  1. sapi

   Door een sterke verdediging met de minste tegengoals staan ze er, maar niet door het middenveld wat zwak oogt en ze missen best wel wat kansen voorin. Mooie dingen om aan te werken.

 12. marijeknuvers

  Ik ben zaterdag naar de wedstrijd gaan kijken (doe ik vaker). Mooie wedstrijd van de kant van Amsterdam. Wat mij opviel is dat er nog weinig mensen komen kijken. Om het veld met "insiders" gesproken en die waren toch ook heel kritisch over de ontwikkeling, of liever het gebrek aan ontwikkeling, de laatste jaren. Ik hoorde m.n. kritiek op de manier waarop nieuwe spelers (uit jeugd of van elders) geen echte kansen geboden worden. Er wordt geleund op een paar spelers en als die het niet brengen is er geen plan B. Verdediging is goed, maar fatsoenlijke opbouw en positiespel wordt niet beheerst. Hierarchie en vastgeroeste patronen remmen de ontwikkeling. Er wordt niet gekeken naar ontwikkelingskansen buiten het geijkte bekende Bossche spelletje. Het blind opzij beuken door Lidewij Welten van teamgenoot Pleun vd Plas in de cirkel van Amsterdam vond ik meer dan symbolisch. Zoals de eerste commentator al noemde: Loyaliteit naar je speelsters is mooi, maar moet in topsport uiteindelijk wel gefundeerd zijn op prestaties. Het zit vastgeroest bij Den Bosch (zoals dat op een gegeven moment ook in het Nederlands elftal gebeurd is).

  1. jappiekrekel

   Publiek komt kijken om spanning en spel te zien. Niets ten nadele van DB, maar de eentonigheid van hun suprematie helpt niet als het gaat om toeschouwers aantallen. En zie ook de afgelopen weken weer, de veel te grote maar altijd nagenoeg lege tribunes van DB. Dat een dergelijk landschap ontsierend bouwsel naast een snelweg staat is slechts een jammerlijke bijzaak. Te groot

 13. rudi wortmann

  wow, we staan gelijk met de bijl klaar. Den Bosch wint eens een keer (in hoeveel jaar?) geen titel en opeens staat de ontwikkeling stil of erger gaat het nivo van Den Bosch achteruit. Werkelijk? Je kan kijken naar de uitslagen van dit seizoen, je kan kijken naar de onderlinge duels tussen de twee teams. En je kan een mening even (en daar zijn wij Nederlanders kampioen in) over het getoonde spel en de ontwikkeling. Pas na een grondige evaluatie met spelers, management en club kan je gevolgen trekken. Ik zie Raoel nog jaren aan de zijlijn staan bij DB, en dat hoop ik ook, maar dat terzijde. Natuurlijk moeten er veranderingen komen, en bij DB komen die er echt wel. Maar wellicht ‘zien’ wij die niet zo een-twee-drie. Uithuilen, evalueren en ontwikkelen dames!

 14. Hockeyfeest

  Ik heb twee weken geleden toevallig Den Bosch meisjes A zien spelen bij Laren. Tijdje staan genieten van bij vlagen werkelijk fenomenaal hockey! In die zin hebben ze de jeugdopleiding blijkbaar wel op orde.

 15. pietersmits

  Hockeyfeest. Een goede A speelster is nog geen HK speelster. Daar zit hem de crux. Juist bij topclubs is het niveauverschil tussen de dames en de A te groot. Alle topclubs (behalve Amsterdam!) hebben moeite eigen jeugd op niveau te krijgen. Yibbi Jansen had bij HCDB nog steeds re achter gestaan.............. Eigenlijk zouden clubs meer samen moeten werken, zodat sterke jeugd de kans krijgt sterke HK speelster te worden. Nu gaat veel talent verloren.

 16. rancoburgzorg

  Ik blijf Raoul Ehren een topcoach vinden. Daar doet het verlies tegen Amsterdam niets aan af. Vakman, hockeykenner en psycholoog. Maar hij had desalniettemin wel even mogen ingaan op de angstaanjagend lege tribunes van Den Bosch en het feit dat hij een dubbelbaan heeft momenteel.


Wat vind jij? Praat mee...