Strijd in subtop Livera Hoofdklasse Dames ligt vooralsnog open

Zes speelsters die vertrekken bij Oranje-Rood. Vijf bij Kampong. Vier bij Laren. En versterkingen blijven vooralsnog grotendeels uit. De strijd in de subtop van de Livera Hoofdklasse Dames van volgend seizoen ligt momenteel open.

Keepster Alexandra Heerbaart die door SCHC wordt weggeplukt bij Kampong. Fabiënne Roosen die bij Laren de deur achter zich dicht trekt en ook naar Stichtsche verkast. Het zijn de twee meest recente beklonken transfers deze window, waarin al genoeg is gebeurd. Terwijl met Amsterdam, Den Bosch en SCHC de traditionele topploegen hun selecties op orde lijken te hebben, is het nog afwachten hoe sterk de nummers drie (Oranje-Rood), vijf (Laren) en zes (Kampong) van vorig jaar komend seizoen precies zijn.

Amsterdam heeft met het aantrekken van Sabine Plönissen (Hurley, foto) en Michelle Fillet (Kampong) de concurrentie verzwakt. SCHC heeft dat met het binnenhalen van Yibbi Jansen (Oranje-Rood), Alexandra Heerbaart (Kampong), Fabiënne Roosen (Laren) en Pien Dicke (hdm) ook gedaan. Foto: Koen Suyk

Kampong

Eindklassering afgelopen seizoen: zesde, met 29 punten.

Het vertrek van Alexandra Heerbaart kwam als een verrassing voor Kampong, dat ervan uitging dat niemand ‘zo laat meer’ zou vertrekken. Maar vanwege de zware knieblessure van SCHC-keepster Roos Knijff, die de afgelopen jaren was klaargestoomd om Maddie Hinch op te volgen, moest Stichtsche snel schakelen.

Heerbaart is de vijfde speelster die vertrekt, na Gigi Oliva (terug naar Spanje), Michelle Fillet (Amsterdam), Kiki van Wijk (Pinoké) en Nina Notman (terug naar Duitsland). ‘Gigi Oliva was een speelster van de buitencategorie’, zegt bestuurslid Tophockey Paul van der Putten. ‘Maar het gat dat de andere meiden achterlaten, kunnen we opvangen.’

Het scheelt voor Kampong dat het niet internationals Malou Pheninckx, Renée van Laarhoven en Margot Zuidhof zijn die zijn vertrokken. Van der Putten: ‘Het vertrek van Nina Notman is geen aderlating voor ons. Dat van Kiki van Wijk ook niet zozeer, behalve dat zij als routinier veel ervaring met zich meebracht. En Michelle Fillet is een toptalent, maar ook lang geblesseerd geweest. De afgelopen twee jaar was ze niet in vorm. Op papier doet haar vertrek pijn, in de praktijk minder.’

Het vertrek van keepster Alexandra Heerbaart, hier naast Nina Notman die ook afscheid heeft genomen, kwam als een verrassing voor Kampong. Foto: Koen Suyk

Van der Putten hoopt binnenkort drie versterkingen te presenteren, waarvan er één uit het buitenland komt. ‘Ik denk dat we gaan verrassen met de keepster met wie we bezig zijn. Zij is weer net van een hoger niveau dan Alexandra Heerbaart was. Van de twee andere meiden verwacht ik ook veel. Ze zijn heel goed. Met hen erbij denk ik dat we een sterkere selectie hebben dan vorig jaar.’

Met de al aangetrokken Luna Fokke (HGC) en Carlijn Tukkers (Push) moet de selectie van Kampong dan compleet zijn. De bij de aanstelling van coach Michiel van der Struijk uitgesproken doelstelling, aanhaken bij de play-offs, blijft van kracht.

Laren

Eindklassering afgelopen seizoen: vijfde, met 36 punten.

Het plotselinge vertrek van coach Robert-Jan Cox en het nieuws dat de speelsters een deel van hun salaris moeten inleveren vanwege het met één derde ingekrompen tophockeybudget, zorgden de afgelopen weken voor onrust in Laren. Gevreesd werd dat speelsters eieren voor hun geld zouden kiezen.

Vooralsnog valt met het vertrek van Lieke van Wijk (Hurley) en Fabiënne Roosen (SCHC) de schade mee. Topscorer Maxime Kerstholt is nog binnenboord, net als de oudere speelsters Macey de Ruiter, Lisanne de Lange, Mila Muyselaar en Elin van Erk. Eerder was al wel bekend dat Josien Galema en Emma Vrieler zouden stoppen.

‘Ik verwacht niet dat er nog iemand weggaat’, zegt Hanneke Smabers, aanspreekpunt van de commissie Tophockey Dames. ‘Je weet natuurlijk nooit hoe het loopt, maar het zou me zeer verbazen. Na de onrustige periode van de afgelopen weken hebben de speelsters hun commitment uitgesproken.’

Laren is er vooralsnog in geslaagd Maxime Kerstholt te behouden. Lieke van Wijk is vertrokken naar Hurley. Foto: Koen Suyk

Laren kijkt steeds meer naar de eigen jeugd. Volgend seizoen gaat de ploeg daarom met een kleinere selectie werken. ‘Het afgelopen jaar hadden we twintig selectiespeelsters. Dat was niet goed voor de doorstroming van onze eigen jeugd. Bovendien hebben we geen Dames 2, waardoor sommige meiden soms een week niet speelden. Komend seizoen willen we in principe met een selectie van veertien veldspeelsters en twee keepsters werken. Daardoor hebben we meer ruimte om talenten van Meisjes A1 mee te laten spelen’, zegt Smabers.

Versterkingen van buitenaf liggen niet in de lijn der verwachting. Het is dan ook de vraag hoe groot de ambities onder leiding van de nieuwe coach Marc Materek zijn, omdat Laren toch een jasje heeft uitgedaan. Smabers: ‘We hebben nog steeds een mooie mix van ervaren speelsters en jong talent. Wij zullen het zeker lastig krijgen, maar we streven er nog steeds naar de play-offs te halen.’

Oranje-Rood

Eindklassering afgelopen seizoen: derde, met 48 punten.

In Eindhoven is het een flinke klus om het niveau van de selectie op peil te houden. Oranje-Rood heeft de afgelopen jaren bergen werk verzet om vanuit de subtop door te stoten naar de top . Vorig seizoen haakte OR voor het eerst aan bij de traditionele topdrie, maar deze zomer is de ploeg liefst zes speelsters kwijtgeraakt.

Met name het verlies van strafcornerspecialisten Yibbi Jansen (SCHC) en Valerie Magis (Dragons) is groot, net als het vertrek van verdediger Shihori Oikawa (terug naar Japan). Verder hebben afscheid genomen: Fleur Broers (ook naar Dragons), Maud Renders (gaat een jaar reizen) en reservekeepster Sarah Sinck (gaat in Amerika studeren en hockeyen).

Oranje-Rood heeft nog opvolgers van Valerie Magis en Yibbi Jansen aangetrokken. Foto: Willem Vernes

Bovendien is het vanwege de Olympische Spelen nog onbekend of de behendige Argentijnse aanvaller Maria Granatto blijft, laat tophockeycommissaris Harry van Hout weten. Verder houdt het Eindhovense kamp de kaken stijf op elkaar.

Verwacht wordt dat Oranje-Rood achter de schermen druk bezig is nieuwe speelsters binnen te halen, om de aansluiting met de traditionele topdrie niet te verliezen. De Eindhovenaren, die twee jaar geleden dribbelkoningin Lidewij Welten met een riant aanbod probeerden te verleiden, hebben de ambitie een playoffwaardige ploeg te zijn.

Omdat veel internationals al vast liggen en omdat de meeste buitenlandse topspelers in het olympisch jaar vanwege verplichtingen met de nationale ploeg in hun vaderland willen verblijven, wordt het niet makkelijk om waardige opvolgers voor Jansen, Magis en Oikawa aan te trekken. Welke konijnen tovert Oranje-Rood uit de hoge hoed? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bekijk hier het tot dusver complete transferoverzicht van de dames.


1 Reactie

  1. pjklaassen

    Aannames


Wat vind jij? Praat mee...