Top-5 beste buitenlandse hockeysters ooit in de Hoofdklasse: logische nummer 1

In vergelijking met de Hoofdklasse Heren zijn er een stuk minder buitenlandse hockeysters actief in de Hoofdklasse. Toch hebben enkele wereldtoppers de Hoofdklasse verrijkt. Maar welke buitenlanders zijn de beste ooit in de Nederlandse competitie? Hockey.nl doet een serieuze poging met een top-5.

Maddie Hinch in actie voor GB. Foto: FIH

5. Maddie Hinch (SCHC, 2016-2019)

Ze was de sta-in-de-weg voor het Nederlands elftal in de EK-finale van 2015 en de Olympische finale van Rio, met vier onschadelijk gemaakte shoot-outs. Maddie Hinch was een jaar lang de schrik van de Nederlandse hockeysters. Ze kwam agressief het goal uit en leek precies te weten wat ze moest doen tijdens de shoot-outs.

In Bilthoven werd ze daarna warm ontvangen bij ‘Stichtsche’. Pas toen ze bij SCHC ging keepen, verbleekte de mythe van Hinch als niet te passeren shootout-keepster. Dat kwam ook door de enorme druk die zij zelf ervaarde na het winnen van de olympische titel, met de doelvrouw als grote held. Ze kreeg een burn-out.

Ondertussen liet ze in Bilthoven zien dat ze anders is dan Nederlandse keepsters. Agressief uitkomen, voorwaarts keepen. Altijd een positieve vibe. Het is niet voor niets dat zij drie keer tot beste van de wereld werd gekozen. De persoonlijkheid is een van de weinige echte hockeysterren in Engeland. De Hoofdklasse mocht drie jaar lang van de vedette genieten.

Training KZ Heren 1, Cecilia Rognoni en Carlos Castaño. Foto: Willem Vernes

4. Cecilia Rognoni (Rotterdam, 2003-2004)

De huidige assistent-coach van de hockeysters van Amsterdam is afkomstig van Club Ciudad de Buenos Aires. Ze werd eerst vooral bekend door een jaar schorsing van de FIH. Ze gooide op de Pan-Amerikaanse spelen uit pure woede een bal naar de scheidsrechter. Ze leerde ervan. Haar wraak was daarna zoet.

Rognoni was een van de architecten van de wereldtitel voor Las Leonas in 2002. De vrije verdedigster werd het boegbeeld van de Argentijnse hockeysters. In 2002 gekozen tot de beste speelster van de wereld door de FIH en uitgeroepen tot sportpersoonlijkheid in Argentinië. Zo groot was Rognoni inmiddels geworden, dat ze bekende Argentijnse basketballers en tennissers achter zich hield.

In 2003 maakte Rognoni de oversteek naar Rotterdam. Daarna was ze actief bij Amsterdam, Push en Bloemendaal. Ze viel niet alleen op met haar passie, maar ook met haar heerlijke lange schijnpasses. Dan liep een hele press naar links, maar kon zij de bal zo de andere kant op slaan met een heerlijke klap naar rechts. Ze woont in Nederland, was onder andere assistent bij Rood-Wit en KZ en is nu actief op de bank naast Amsterdam-coach Robert Tigges.

Gigi Oliva is twee speelsters van Push te slim af. Foto: Alex Mulder

3. Gigi Oliva (Kampong 2015-2019)

Bij Kampong wisten ze vanaf 2015 tot 2019 in ieder geval altijd een juiste tactiek, als het niet liep. Welke problemen het team op dat moment ook kende: de bal inleveren bij ‘Gigi’ werkte altijd. De Spaanse Georgina ’Gigi’ Oliva was de afgelopen jaren in Utrecht een constante factor. Balvast, handig, met overzicht en veel passie. Gigi maakte van moeilijke situaties in het veld altijd een makkelijke. Ze hockeyde overal onderuit.

Georgina Oliva was vier jaar lang de onbetwiste ster van middenmotor Kampong. Misschien wel te goed voor de club uit Utrecht. Ook bij een playoff-team was ze zeker op haar plaats geweest. Zoals ze ook heel belangrijk is voor Spanje, dat op het WK 2018 en het EK in Antwerpen brons pakte. De Hoofdklasse mist met haar vertrek afgelopen seizoen nu een echte rashockeyster, waar de hockeyliefhebbers altijd van genieten.

SCHC v Amsterdam Dames.Hoofdklasse dames Play Off. Foto: Soledad Garcia soleert. Foto: Frank Uijlenbroek

2. Soledad Garcia (SCHC, 2007-2013)

Als het zonnetje scheen en Soledad Garcia er zin in had, was ze niet te stoppen. De Argentijnse wereldkampioene van 2002 en 2010 nam samen met haar landgenote Mariana González Oliva SCHC in Bilthoven vanaf het begin op sleeptouw, toen bepalende speelsters als Ellen Hoog, Sophie Polkamp, Renske van Geel en Carlijn Welten waren vertrokken.

Zes jaar lang was de behendige en emotionele Soledad Garcia (meer dan tweehonderd interlands) te bewonderen in Bilthoven. Haar dribbel- en airskills waren ongeëvenaard. Ook in wedstrijden tegen topclubs als Den Bosch kon zij – als ze het op haar heupen kreeg – vanaf de middenlijn vijf speelsters dollen en dan scoren of rendement halen. Ze kon afwezig lijken en dan in vijf minuten drie goals scoren.

Romario in Bilthoven.

Maar ook iemand die de talenten aan de Kees Boekelaan van toen beter maakte op de training. Zes jaar lang lang leerden de verdedigers beter verdedigen dankzij haar dribbels. Aanvallers konden leren van haar balvastheid en trucs. Ze was een aanspeelpunt, een handenbinder die de hele verdediging van de tegenstander bezig hield.

Als het gevoel maar goed was, die dag. En het zonnetje scheen.

Een lachende coach Alyson Annan (Ned) tijdens hockeywedstrijd vrouwen, Nederland-Rusland (14-0) , bij het Europees kampioenschap hockey. Foto: Koen Suyk

1. Alyson Annan (Klein Zwitserland, 2000-2003)

Ze was de sterspeelster van hockeymachine Australië. De complete hockeyster, die alles kon. Sterk aan de bal, fanatiek. Een neusje voor de goal. Een enorm hard schot. Altijd in beweging. Zowel spelmaker als breker. Twee keer gekozen tot de beste speelster van de wereld.

Alyson Annan.

Na de gewonnen Olympische Spelen van 2000 ging de Australische bij Klein Zwitserland in Den Haag hockeyen. Ze had met de Hockeyroos alles gewonnen wat er te winnen viel. Het was een dominantie die te vergelijken is met de Oranje Dames, een decennium later. Olympisch kampioen in 1996 en 2000, wereldkampioen in 1994 en 1998. In 228 interlands scoorde Annan 166 doelpunten.

Annan was aanvallend ingesteld en reeg de goals aaneen, met haar fanatisme. Eenmaal actief aan de Klatteweg in Den Haag was Annan meteen de dragende speelster. De tweevoudig wereldspeelster werd gekozen tot beste speelster van de Hoofdklasse van 2002 en 2003. Vanaf 2003 stopte Annan als speelster en werd ze coach bij de dames van KZ. Tegenwoordig is Annan bondscoach van de Oranje Dames. Onlangs werd ze voor de tweede keer verkozen tot beste coach van de wereld.

Europees kampioen in Antwerpen. Hier met aanvoerster Eva de Goede. De Goede en Annan werden februari 2019 voor het tweede jaar op rij gekozen tot beste van de wereld. Foto: Willem Vernes

Ook goed, maar niet in de top-5

Delfina Merino (SCHC), Mariana González Oliva (SCHC), Pietie Coetzee (Amsterdam), Helen Richardson-Walsh (Bloemendaal),  Julia Müller (Laren), Alex Danson (Klein Zwitserland).

N.B. Alleen speelsters die nu niet meer in de Hoofdklasse hockeyen konden meedingen. Behalve naar de kwaliteit en de internationale carrière van de speelsters is ook gekeken naar de impact van de buitenlandse hockeyer op het team en de successen. Keepers kwamen ook in aanmerking. Reacties en afwijkende top-5 lijsten zijn uiteraard welkom.

  • Wie is de beste buitenlandse hockeyster ooit in de Hoofdklasse?

    Deze poll is gesloten.

    Je hebt al op deze poll gestemd.

    Wie is de beste buitenlandse hockeyster ooit van de Hoofdklasse?



    Ophalen van gegevens


3 Reacties

  1. aernoud-lippmann

    Shelly Andrews ( HGC) teamgenoot Australia van Allison Annan in gouden olmpischelftal was ook niet slecht .......

  2. Martijn Teunissen

    Uhm...jullie zijn Sofie Gierts vergeten😳

  3. vostammer

    Jill Boon was er ook wel eentje!


Wat vind jij? Praat mee...