Analyse: zoektocht naar opvolger Annan is nog niet zo makkelijk

Met het vertrek van Alyson Annan, sinds oktober 2015 aan het roer bij het Nederlands elftal, moet de KNHB op zoek naar een nieuwe bondscoach. Een zoektocht die om meerdere redenen complex is.

Het abrupte afscheid van de drievoudig Wereldcoach van het Jaar (2017, 2018 en 2019) brengt de hockeybond in een spagaat. Gezien het uiterst gevoelige lopende onderzoek naar het prestatieklimaat bij de Oranje Dames is met de aanstelling van een opvolger de grootst mogelijke zorgvuldigheid geboden. Tegelijkertijd dringt de tijd, omdat al over vijfenhalve maand het wereldkampioenschap (deels voor eigen publiek) wordt gehouden en de voorbereiding daarop op het punt van beginnen staat.

Woensdag liet de KNHB in een persbericht weten zich op dit moment te beraden over de opvolging van Annan voor zowel de korte als de lange termijn. Wat betreft de korte termijn heeft het Nederlands elftal maandag de eerste training op het programma staan, na de vrije decembermaand. Ook de eerste Pro League-wedstrijden komen er al snel aan. Begin februari speelt Nederland, wanneer de situatie rondom het coronavirus dat toelaat, twee uitwedstrijden tegen Spanje. Halverwege februari volgen twee uitwedstrijden tegen India.

Woensdag maakte de KNHB het afscheid bekend van Alyson Annan. Foto: Koen Suyk

Korte termijn: Jamilon Mülders?

De meest logische keuze voor de korte termijn is de Duitser Jamilon Mülders, die na de Olympische Spelen van Tokio aantrad bij het Nederlands elftal. Van de huidige leden van de technische staf is hij als assistent-bondscoach de eerste in lijn na het vertrek van Annan. Bovendien weet Mülders wat er gevraagd wordt in het internationale hockey. Als bondscoach van Duitsland won hij in 2013 EK-goud en in 2016 olympisch brons in Rio de Janeiro. Na zijn periode bij Duitsland was Mülders actief als bondscoach van de vrouwen van China.

Het spreekt bovendien in zijn voordeel dat hij pas afgelopen september bij Oranje is begonnen en hij dus geen verantwoordelijkheid draagt voor wat er vóór Tokio gebeurd zou zijn. Het ligt voor de hand om hem aan te stellen tot en met de Pro League-wedstrijden in februari, zodat de voorbereiding op het WK kan beginnen. Bovendien brengt dat enigszins rust na het abrupte vertrek van Annan.

Jamilon Mülders is de meest logische keuze om aan te stellen voor de korte termijn. Foto: Willem Vernes

Lange tijd stond Raoul Ehren op pole position

De lastigheid in de benoeming voor de lange termijn zit hem in meerderde aspecten. Allereerst loopt het onderzoek naar een zorgvuldig totaalbeeld van het prestatieklimaat bij het Nederlands elftal nog steeds. De uitkomst wordt pas verwacht tegen het einde van februari, begin van maart.

Waar normaal gesproken aan de functie van bondscoach al een zwaar eisenpakket wordt gesteld, komt daar nu nog eens bij dat diegene moet passen in de mogelijke aanbevelingen die volgen op de conclusie van het onderzoek. Iemand benoemen vóórdat het onderzoek is afgerond, kan het risico met zich meebrengen dat uiteindelijk wordt geconcludeerd dat zijn of haar aanpak niet de vernieuwing is die deze groep speelsters nodig heeft. Zodoende lijkt het extra verstandig om de benoeming voor de lange termijn over de uitkomst van het onderzoek heen te tillen en dus ook over de Pro League-wedstrijden in februari. Bovendien speelt Oranje na deze duels pas in april weer.

Daarnaast luidt de vraag wie er überhaupt geschikt en beschikbaar is om als bondscoach het nieuwe prestatieklimaat een gezicht te geven en de successen voort te zetten. Van de Nederlandse gegadigden stond Raoul Ehren als kampioenenmaker bij Den Bosch jarenlang op pole position. Maar eind december 2020 startte hij met hij de vrouwen van België een missie richting de Olympische Spelen van Parijs. Ehren, die een contract heeft tot en met het komende WK, is er niet de man naar om de Belgen een half jaar na Tokio al te laten zitten.

Raoul Ehren stond jarenlang op pole position om bondscoach van het Nederlands elftal te worden. Foto: Willem Vernes

Schopman, Dijkstra, Mathijssen

Janneke Schopman beschikt over voldoende internationale bagage, maar heeft sinds Tokio de eindverantwoordelijkheid over de olympische verrassing India. Als bondscoach van de Verenigde Staten gaf Schopman een interview met hockey.nl waarin ze openlijk twijfelde hoelang ze als coach op internationaal niveau actief wil blijven, omdat de druk als bondscoach veel groter is dan als clubcoach. ‘Natuurlijk zal ik erover nadenken als ik ooit de vraag krijg of ik bondscoach van Oranje wil worden, maar in Nederland is weer een andere druk dan in de Verenigde Staten. Veel meer druk van de buitenwereld om te moeten presteren’, zei ze toen.

Schopman nam het roer over van een van de weinige andere Nederlandse coaches die de afgelopen jaren in het internationale vrouwenhockey actief was: Sjoerd Marijne. Marijne was al eens bondscoach van de Oranje Dames, maar werd na het teleurstellend EK-zilver van 2015 door de KNHB ontslagen en is pas net begonnen aan een nieuw avontuur bij de mannen van Tilburg. Hij zal om die redenen geen serieuze optie zijn. Marieke Dijkstra is als zaalbondscoach bekend bij de KNHB, maar is pas een half seizoen hoofdcoach van Den Bosch en heeft zodoende weinig ervaring in de top.

Rick Mathijssen, coach van de mannen van landskampioen Bloemendaal en tot en met Tokio assistent-bondscoach bij de Oranje Heren, kent het vrouwenhockey door zijn periode bij Amsterdam goed. Zijn contract loopt bij Bloemendaal na dit seizoen af, maar de vraag is wel of Mathijssen, die niet voor niets in 2019 de overstap naar de mannen heeft gemaakt, nu al terug wil naar het vrouwenhockey. Bovendien lijkt het bondscoachschap niet te combineren met zijn functie bij Bloemendaal. Een scenario dat wel mogelijk is, is dat iemand anders – bijvoorbeeld Mülders – als tussenpaus aanblijft tot en met het wereldkampioenschap en Mathijssen daarna pas bij Oranje aan de slag gaat.

Rick Mathijssen staat momenteel onder contract bij de mannen van Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Een mogelijke uitkomst voor de hockeybond kan ook zijn om een blik over de grens te werpen en een toevlucht te zoeken in een buitenlandse bondscoach, maar ook daar liggen de kandidaten niet voor het oprapen. Mede door het ongekende succes van het Nederlands elftal onder leiding van Annan zijn er in het internationale vrouwenhockey weinig tot geen bondscoaches met aansprekende titels op hun cv. De keuze voor een nieuwe bondscoach kan voor de hockeybond dus zomaar eindigen in een behoorlijke hersenkraker.


6 Reacties

  1. jack-jacobs

    Ik mis Marc Lammers Zeker nu in deze omstandigheden. Heeft DE baggage om dit proces in goede banen te leiden/weer goed op de rit te krijgen, niet bang om afgefikt of beschadigd te worden en heeft meer dan ruimschoots ervaring. Hopelijk is hij daartoe te porren en wil hij dat oppakken tot aan Parijs in het belang van het Nederlands dames hockey. Zou heel mooi zijn

  2. Mark Bouwman

    Zoektocht: deze situatie van onvrede kwam - lijkt mij - niet van vandaag op morgen. Je mag toch aannemen dat er dan met alle scenario's rekening is gehouden. Ook met het aftreden van Annan; maw dat er derhalve ook over opvolging bij de KNHB is nagedacht.

  3. DeboraHeilbron

    Ik begrijp deze hele situatie niet. Als je iemand ontslaat heb je toch al een vervanger achter de hand als KNHB? Maar KNHB ga eens verder kijken binnen Nederland er zijn zoveel goede trainers en coaches alleen die worden niet gezien.

  4. w.j.arriens

    Coaches die het elders heel goed hebben gedaan zijn o.a. Shane McLeod (Nw-Z) en Mark Hager (Aus). Helaas lijkt de laatste uit the picture omdat hij uit Engeland huiswaarts is gekeerd naar familie en en Austr. Hockeybond. Maar hij had grote successen bij de Nw Zeelandsen en Engelsen, en hij liet hen ook heel goed hockeyen. Als bij die teams iets meer kwaliteit had gezeten waren zij een veel grotere uitdaging voor de Oranje vrouwen geworden. Vergane glorie uit Ned (Mark L) terughalen lijkt me niet verstandig. dan maar jeugdig elan met ontoombare energie en frisse ideeen zien te vinden! Wat de nieuwe coach aan ervaring mist, moeten de betreffende speelsters in het team dan maar opbrengen.

  5. Sjang Fijen

    Bovenstaand artikel wordt gebracht of alle vernoemde kandidaat-coaches er op zitten te trappelen hoofdcoach van Oranje Dames te worden. Ik denk, weel wel zeker, dit anders ligt. Ik zie Marc Lammers niet terugkomen bij OranjeD en wel voor hem moverende redenen, die als wel vaker bij de bond veelal op het intermenselijke vlak liggen. Raoul Ehrens zit vast bij Belgie. Is daar aan een geweldig interessant project bezig en zal zich naar mijn gevoel niet tot Oranje laten verleiden. Overigens, Raoul is niet de mens die zich thuis voelt in een, excusez le mot,slangenkuil. Janneke zit nu goed en wel in India en zal zich nu niet gauw laten verleiden tot een overstap NU naar Oranje, waar ze alleen maar verliezen kan. Marieke Dijkstra net ingewerkt bij Den Bosch en moet daar maar eerst blijk van haar kunnen geven bij de nummer 1 van Europa. De Assistent coach van Oranje of Matthijssen van Bloenendaal lijken me zeer geschikt , in ieder geval voor de komende maanden het gat door het heengaan van Annan op te vullen. Wat ik verwacht? Dat de keuze reeds gemaakt is en dat het bestuur vandaag of morgen met de opvolger van Annan komt opdraven. Groet van...............Sjang

    1. robdux

      Dit keer vrees ik dat je gelijk hebt. Het ons kent ons wereldje bij de KNHB heeft een groot probleem. Ze zullen wel weer met “de ons kent ons” namen komen. Voor de meiden hoop ik dat ze met een goede oplossing komen. Maar ik denk dat eerst de problemen maar eens naar buiten gebracht moeten worden. Iedereen speculeert er op los. Dat is echt niet goed.


Wat vind jij? Praat mee...