Annan over potentials: ‘Ze kunnen Pro League gaan spelen’

Met het oog op het tijdperk na de Olympische Spelen van Tokio heeft Alyson Annan niet alleen de schaduwgroep in het leven geroepen, maar ook de potentialsgroep. ‘Als bondscoach kun je en hoef je niet altijd alleen maar van Jong Oranje te plukken.’

Stella van Gils is 21 jaar en hockeyt bij Pinoké. Op een paar maanden Nederlands B na speelde ze niet in een nationale jeugdselectie . Toch is het op dinsdagmiddag op het veld van HC Houten de bondscoach van Oranje die haar tijdens een scoringsoefening apart neemt en haar iets uitlegt over het belang van balpositie.

‘We moesten afronden op goal. In het begin sloeg ik een paar keer naast’, vertelt Van Gils. ‘Toen zei Alyson dat ik – voordat ik op goal sla – de bal meer richting de goal moet leggen. Het ging daarna meteen een stuk beter.’

Voor Van Gils, die aan het derde jaar van haar studie Tandheelkunde is begonnen, kwam het telefoontje van Annan uit het niets. Om wekelijks op maandag bij de krachttraining en op dinsdag bij de veldtraining te kunnen zijn, moest ze een hoop e-mails verzenden om het met school te kunnen regelen. Van Gils wilde er alles aan doen om erbij te zijn.

‘Dit is een kans om mezelf te bewijzen. Maar ik leg niet te veel druk op mezelf. Ik ben al blij dat ik mee mag trainen’, is wat Van Gils zegt over de mogelijkheid zichzelf in de kijker te spelen, voor het tijdperk na de Spelen. ‘Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel internationals er na Tokio stoppen.’

Stella van Gils (rechts) is een van de speelsters van de potentialsgroep. Foto: Koen Suyk

De speelsters van de potentialsgroep kunnen voor het EK nog niet worden opgeroepen, maar voor de Pro League wel. Alyson Annan

 

Van Gils is één van de veertien speelsters die geselecteerd zijn voor de potentialsgroep, die de komende maanden wekelijks trainen onder begeleiding van de technische staf van Oranje. Daarnaast zijn er tien speelsters opgenomen in de schaduwgroep. De potentialsgroep en de schaduwgroep trainen op dinsdag met elkaar. De schaduwgroep voegt zich ook bij de 23-koppige trainingsgroep, waaruit Annan de selectie voor Tokio samenstelt.

Annan: ‘De schaduwgroep bestaat uit speelsters die wij op dit moment waarschijnlijk zouden selecteren na Tokio. Door het uitstellen van de Spelen, lopen zij de kans een achterstand op te lopen als wij niks doen. Dat willen we niet, want één jaar na de Spelen is het WK al. Daar wil je ze nu al op voorbereiden. Ze kunnen worden opgeroepen voor de Pro League en voor het EK. De speelsters van de potentialsgroep kunnen voor het EK nog niet worden opgeroepen, maar voor de Pro League wel.’

‘De groep speelsters waaruit ik kan putten, is dus groot. Maar dat moet ook. Vanwege corona moet ik dit seizoen rekening houden met een Hoofdklasse-competitie waarin wedstrijden wellicht moeten worden ingehaald. In oktober worden er in iets meer dan twee weken tijd zes wedstrijden gespeeld inclusief drie in Pro League. Dat is veel. Als we denken dat iemand te veel belast zou worden, dan bestaat de kans dat wij iemand anders selecteren. Ook al zou dat ten koste van het resultaat kunnen gaan.’

Joosje Burg en Fiona Morgenstern. Foto: Koen Suyk

Malou Pheninckx, Ireen van den Assem en Sanne Koolen kwamen uit een soortgelijke potentialsgroep

De laatste keer dat Annan met een soortgelijke potentialsgroep werkte, was eind 2016, na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Toen was het niet op wekelijkse basis, maar waren het een paar trainingen in korte tijd achter elkaar. Uit die groep kwamen onder meer Malou Pheninckx, Ireen van den Assem en Sanne Koolen bovendrijven, net als Lieke Hulsen en Margot Zuidhof.

‘Als bondscoach kun je en hoef je niet altijd alleen maar van Jong Oranje plukken. Er zijn speelsters in Nederland die ouder zijn dan 21 jaar en die wellicht op dit moment beter zijn dan meiden die nu in Jong Oranje spelen. Deze periode geeft ons nu de kans om hen aan het werk te zien’, zegt Annan.

Assistent Rhett Halkett, die Lucas Judge heeft opgevolgd. Foto: Koen Suyk

Ik kijk verder dan alleen naar de top drie. Iedereen die in de Hoofdklasse speelt, maakt kans te worden opgeroepen.

De geselecteerde speelsters voor de potentialsgroep vertegenwoordigen in totaal tien hoofdklasseclubs. Behalve HGC en Laren vaardigt elk team van het hoogste niveau van Nederland minimaal één iemand af. Annan wil daarmee het signaal afgeven dat iedereen in de Hoofdklasse kans maakt om voor Oranje te worden geselecteerd.

‘Een tijd geleden werd in een artikel op hockey.nl door iemand gezegd dat ik alleen maar speelsters uit de top drie wil selecteren en dat je in de top drie moet spelen om geselecteerd te worden. Dat is onzin. Dat heb ik niet geroepen. Nooit’, zegt Annan. Wat de top drie doet met het aantrekken van internationals, moeten zij zelf weten. Maar ik kijk verder dan alleen naar de top drie. Iedereen die in de Hoofdklasse speelt, maakt kans te worden opgeroepen.’

Gitte Michels oefent de strafcorner. Op de achtergrond assistent Albert Kees Manenschijn. Foto: Koen Suyk

Ik merk dat ik helemaal niet bezig ben met mijn kansen na Tokio. Ik ben gewoon lekker aan het trainen. Gitte Michels

De afrondoefening die dinsdagmiddag wordt uitgevoerd, eindigt met het uitroepen van een winnaar. Niet een aanvaller, maar een verdediger is van alle speelsters degene die het meest heeft gescoord: strafcornerspecialist Gitte Michels (24) van Hurley.

Dat er tijdens deze competitieve oefening een hoop gelachen wordt, zowel door Annan als door de speelsters, is exemplarisch voor de manier waarop de technische staf de selectiedruk bij de potentials weg wil halen. Door de ontspannen sfeer zijn de speelsters zelf ook ontspannen en verdwijnt al snel het idee van een selectietraining, vindt ook Michels.

Michels: ‘Ik heb nooit in Nederlands A, Nederlands B, of Jong Oranje gespeeld. Zelfs niet in een districtsteam. Ik was heel benieuwd hoe het zou zijn. Hier, met deze groep. Maar het is leuk. Ik merk dat ik helemaal niet bezig ben met mijn kansen na Tokio. Ik ben gewoon lekker aan het trainen. Dat zijn we allemaal. Waar we het uiteindelijk toe leidt, zie ik vanzelf wel.’


14 Reacties

  1. AvA

    Supergoed dit. Echt top dat ze verder kijkt dan wie er in t NL’s zitComplimenten aan Annan!

  2. RobV

    Ik zou zelf denken dat de groep die op de OS moet gaan spelen (en dat staat wel zo ongeveer vast) ook in de Pro League zou moeten spelen, om zo gericht mogelijk toe te werken naar de OS en optimaal op elkaar ingespeeld te raken. Maar Annan ziet dit anders en het lijkt erop dat ze er nogmaals voor kiest om in de Pro League een aantal speelsters te gebruiken die pas na de OS aanhaken bij Oranje. Ik vind dat onverstandig en niet effectief. Eerder zagen we ook al dat Oranje in de Pro League minder dan optimaal kon presteren door al die verschillende samenstellingen. De automatismen kwamen er nooit in en dat is niet wat je wilt zien in de aanloop naar zo'n belangrijk toernooi als de OS. Jammer.

    1. jvolcano

      Dat is erg ouderwets. Denk dat Annan hier een hele verstandige keuze maakt. Want ook na Tokyo is het de bedoeling dat er een sterk oranje staat, Rob.

  3. lynnBosman

    Soms is het niet anders RobV. Neem vorige week toen Welten, Veen en Keetels geblesseerd waren of de week ervoor toen Amsterdam vanwege corona het moest uitstellen. Wie weet hoe vaak dat laatste nog gaat gebeuren. Ik vind dat je de Pro League ook te belangrijk maakt. Tijdens die losse wedstrijden kunnen heus 2 of 3 andere speelsters meedoen. Ik denk dat GB het beste voorbeeld is hoe je kansloos onderaan kunt eindigen op de CT om een paar weken later de OS te winnen. Ik geloof er niks van dat Australië, NZ, Argentinië gaan komen voor de Pro L als corona nog woedt. Ik vind het vrij helder allemaal. Het is wat het is en laten we vooral hopen dat de OS doorgaan. En inderdaad top dat Annan verder kijkt, het WK staat zo voor de deur en ik denk dat er wel een aantal met de gedachte lopen te stoppen. Er lopen inderdaad ook bij andere clubs goede speelsters rond en speelsters zoals Burg die te oud zijn voor JO maar ontzettend goed doet nu.

    1. slbal

      Burg kan hard rennen, leunt tegen tegenstander aan en komt dan cirkel in. Vroeger heette dat afhouden, aangezien ze de bal ook nog bij haar rechtervoet voert (als ze over rechts binnen komt). Zie haar eigenlijk ook nergens anders dan op rechts🤔. Goed, laat ik zo zeggen dat ik betere speelsters zie op de velden.....(bv vd Plas(DB), ondergewaardeerde speelster)

    2. eefgorter

      @Hockeyster Toen DeBo het zwaar had tegen Pinoké en het 5 minuten voor rust nog steeds 0-0 stond, was het juist Burg die voorop ging in de strijd. Eigenlijk de hele wedstrijd hoorde ze bij de beste spelers van DeBo en dat zegt alles. Terecht dat zij een kans krijgt zich in de kijker de spelen. Ik vind deze hele opzet een uitstekend idee met het oog op doorselecteren na Tokyo. Te lang leunen op vergane glorie? Zie Amsterdam Heren afgelopen twee seizoenen.

    3. AvA

      Het is een kwestie v smaak met speelsters en omdat Annan het voor het zeggen heeft is haar smaak nu doorslaggevend. Andere coach zou wellicht andere speelsters selecteren. Logisch toch?

  4. RobV

    ^ Het gaat me niet zozeer om de Pro League. De OS is juist het belangrijkste en het lijkt me niet verstandig om dan in de Pro League allerlei speelsters in te zetten die je op de OS toch niet gaat gebruiken. Je moet het toch doen met het team dat op de OS speelt? Het is belangrijk dat dit team zo goed mogelijk samenspeelt en ingespeeld raakt. En het is nu eenmaal zo dat het voor het basisteam heel lang duurde voordat ze weer ouderwets presteerden nadat Annan een seizoen lang Pro League had gespeeld met allerlei verschillende selecties. Als er geblesseerden zijn, dan moet je die vervangen, dat is duidelijk. Maar de wedstrijden die je (nog wel) speelt in de Pro League zou ik vooral gebruiken om je met het sterkste team voor te bereiden op de OS (en het EK).

  5. lynnBosman

    Ik begrijp je punt wel, maar ik begrijp Annan ook. Als ik naar Argentinië kijk hadden zij voor het WK een hele goede voorbereiding waarin zij veel samen waren.. Lagen er vroeg uit. Nederland kwam heel laat bij elkaar. Wat ik bedoel te zeggen is dat beide geen garanties geven. Ik zou persoonlijk zelf de schaduwgroep dan inzetten tijdens zo'n wedstrijd en niet de Hoofdklassegroep. Oranje heeft genoeg kwaliteit, vechtlust en na Rio de mentale weerbaarheid om ook slechte wedstrijden te winnen. Daarbij is de os groep toch helder? We zien na de OS of Annan het gelijk aan haar zijde had, ik zie nu nog geen reden om pessimistisch te zijn.

  6. stekel

    Koppel t los van de individuele namen dan blijft een het goed verhaal van Annan Caldas die loopt zijn proces

  7. rustaaagh

    Heel verstandig mbt (over)belasting en naar de toekomst toe. De potentials en schaduwspelers komen dichter tegen de eindgroep aan. Concurrentie wordt hiermee alleen maar vergroot. Dit is nou net wat we afgelopen jaren misten, met name bij de heren.

  8. sanderwiggers

    Ik juich dit beleid van harte toe. Dit is beleid gericht op de lange termijn. Ook dan willen we immers presteren als Oranje. Heel goed dus om ook oog te hebben voor de successie. Ontzettend goed dat dit geïnitieerd wordt door de bondscoach. Hulde aan Annan en haar team!

  9. sanderwiggers

    Eigenlijk zou dit vanuit de hockeybond moeten komen. Ook de mannen zouden immers gebaat zijn bij zo’n aanpak...

    1. EricvanDaal

      Helemaal mee eens. Waarom niet ook bij de mannen?


Wat vind jij? Praat mee...