Welke stappen heeft de aanval van Nederland nu eigenlijk gemaakt?

Meteen na de Hockey World League in Brussel, afgelopen juni, ging bondscoach Alyson Annan extra trainen op het maken van doelpunten. Na de weinig kansrijke wedstrijd tegen België (1-0 winst) rijst de vraag: in hoeverre heeft Nederland op dit gebied, twee maanden na de HWL, stappen gemaakt?

Vice-aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel benadrukte na de wedstrijd dat Nederland verdedigend geen moment in de problemen was gekomen. Aan de andere kant moest ze toegeven dat het aanvallend gezien niet om van te smullen was.

‘Na de Hockey World League hebben we op dit punt oefeningen met Alyson gedaan. Onze timing klopt niet. Ze vindt dat wij veel te vroeg naar de plek in de cirkel gaan waar we willen scoren. Ze moest ons echt vasthouden bij onze heupen.’

Vice-aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel in het duel tegen België. Foto: Frank Uijlenbroek

‘Het publiek ziet het misschien niet, maar wij zien het wel’

Dirkse van den Heuvel: ‘Nu gaat het al een stuk beter. Het publiek ziet het misschien niet, maar wij zien het wel. Je kunt het zien aan de rust die we hebben. Kijk, er zijn drie scoringsposities. Er moet altijd iemand bij de paal staan, iemand op de strafbalstip en iemand loodrecht tegenover degene die over de achterlijn komt. Bij de HWL waren we met z’n allen geneigd naar de eerste paal te lopen. Iedereen wilde die goal maken. Nu geven we elkaar veel meer ruimte. We hebben duidelijker afgestemd welke zone voor wie is.’

Toch lukten het de Oranje Dames nauwelijks om zich door de Belgische verdediging heen te wurmen. Aanvallend was het spel niet creatief genoeg om kansen te creëren. Het probleem zit hem volgens Dirkse van den Heuvel nu vooral in de passing. ‘We hadden meer van links naar rechts moeten verleggen om een opening te creëren. Vandaag ging het over de rechterflank het makkelijkst. Naar die kant neigden we dan ook te veel toe. We hadden meer moeten afwisselen.’

‘Als die twee kansen erin gaan, hoor je er niemand over’

Aan de andere kant moet het probleem volgens de speelster van Stichtsche niet te groot worden gemaakt. ‘Kitty schoot op de lat en Laurien schoot de bal over. Dat waren twee grote kansen. Als die erin gaan, winnen we met 3-0 en hoor je er niemand over. Ik verwacht dat we in de halve finale meer ruimte krijgen. Een land als Engeland hockeyt van nature meer naar voren. Afgelopen week hebben we een oefenwedstrijd tegen ze gespeeld. Toen gingen er vijf in. Dat verdedigende spel van de Belgen ligt ons gewoon minder.’


6 Reacties

  1. kasparstevens

    Werd we juist niet extreem veel over links aangevallen, en heeft mn Malou Pheninckx niet tientallen keren, soms minuten lang RH vrijgestaan ... terwijl de pass (vaak IvA) niet kwam.

    1. robvisser

      Veel afkortingen. Malou Pheninckx is een nuttige kracht voor het team, maar niet een sterspeelster die met sublieme oplossingen komt. Misschien dat daarom de tegenstander haar wat meer vrij laat en dat ze minder aangespeeld wordt door medespelers.

  2. kasparstevens

    Waarom slaan ze bij iedere MA1 stuiterballen de cirkel in, en slaat Oranje al die strakke ballen (glad over de grond) ? Succes aan het statistische analyse team vandaag! Leuk onderwerp voor reportage, juist nu!

  3. hanhavenga

    Wie leert de dames de forehand slag?

    1. robvisser

      Ik begrijp de vraag, vanwege een paar opvallende misperen (waaronder die van Laurien Leurink), maar dat kunnen ze normaal gesproken echt wel. Misschien is het ook wel zo dat het spelen bij kunstlicht niet zo ideaal is. Ik kan me toch voorstellen dat het licht anders is dan overdag en dat het dan net wat lastiger is om de bal goed te raken. Maar het is maar een gevoel, meer niet. Ik kan het niet echt onderbouwen. Sowieso vind ik het wel jammer, die avondwedstrijden. Het zicht is gewoon minder goed, het is allemaal wat somberder en de kans op regen is vaak ook groter, zoals wel gebleken is.

  4. kasparstevens

    Ik denk dat RobV wel eens de essentie te pakken kan hebben: een team dat zelf de ballen vooral aan sterspelers (die in dekking lopen) geeft, en 'vrijstaande spelers negeren' daarmee vergoelijkt ... verliest van een ploeg die speelt als een TEAM. Verder verwacht je toch een 70-30 over rechts vs links, en niet andersom .... of is iedereen zo verliefd geworden op die (vaak onbesuisde ) backhands.


Wat vind jij? Praat mee...