Genoeg kwaliteit in Duitsland, maar prestaties vallen al jaren tegen

Drie Duitse clubs schakelden de Nederlandse clubs uit in de EHL. Het geeft een indicatie hoe sterk de Duitse spelers zijn, die de laatste jaren met het nationale team vooral tegenvielen. Vrijdagavond neemt Duitsland het in Mönchengladbach op tegen Oranje, in de Pro League.

Misschien beschikt Duitsland wel over de beste aanvallers van de wereld, met wereldspitsen als Timm Herzbruch (21), Christopher Rühr (25), Niklas Wellen (24), Florian Fuchs (27) en Marco Miltkau (28). Al die sterspelers samen laten functioneren, is een deel van de puzzel die Duitsland moet oplossen.

Duitsland verloor op het WK in India de kwartfinale van de latere wereldkampioen België met 2-1. Het was de zoveelste teleurstelling voor het Duitse team, dat na de olympische titels van 2008 en 2012 niet meer dichtbij een grote titel was. De Duitse ploeg oogde in India onzeker en stroperig tegen de latere wereldkampioen. Alsof het onduidelijk was wat de strategie was.

‘De samenwerking was inderdaad niet optimaal tegen België’, erkent de Nederlander Eric Verboom, sinds 2017 assistent-bondscoach bij hoofdverantwoordelijke Stefan Kermas. In vergelijking met andere landen hadden de Duitse hockeyers de minste voorbereidingstijd op het WK. ‘Het is voor ons een uitdaging om al die topspelers die we hebben goed met elkaar te laten hockeyen. Dat is lastig centraal te organiseren. Vanaf Mannheim naar Hamburg is het al zo’n zevenhonderd kilometer. We hebben het WK geëvalueerd. Het blijkt dat we meer voorbereidingstijd nodig hebben om het team op elkaar af te stemmen.’ De Pro League is voor Duitsland volgens Verboom wel een goede ontwikkeling. ‘Daardoor zijn we vaker bij elkaar, dat is ons voordeel. Wat dat betreft kan de Pro League ons wel iets brengen.’

Stefan Kermas en Eric Verboom op de HWL Final 2017. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

‘Hoe zijn de rollen verdeeld?’

Wie de leeftijd van de meeste Duitse internationals ziet en de geluiden hoort over de nieuwe generatie, schrikt bijkans van de kracht van de spelers. Duitsland bulkt van het toptalent. ‘Het niveau is erg hoog in Duitsland. Dat is zeker zo. Er loopt zoveel rond, dat kon je al zien op de EHL in Eindhoven. Toppers als Danny Nguyen, Mats Grambusch, Timm Herzbruch en Ferdinand Weinke’, weet Verboom, en dat is nog buiten de topaanvallers Fuchs, Rühr, Miltkau en Wellen gerekend. ‘Maar het gaat erom wat ze samen kunnen brengen bij Duitsland. Hoe zijn de rollen verdeeld? Hoe is de combinatie met het middenveld? Daar zit de uitdaging.’

‘In belangrijke wedstrijden komt het talent er niet uit’

De zesde plaats op het WK in Den Haag was voor Duitsland een deceptie. De vierde plaats op het EK in Amstelveen (2017) en de vijfde plaats op het WK in Bhubaneswar in december waren bittere teleurstellingen. De kritiek op de matige prestaties neemt dan ook toe in eigen land. ‘Er zijn veel mensen die zich hierover enorm zorgen maken. Er wordt in Duitsland veel over gesproken. In belangrijke wedstrijden komt het talent er niet uit. Die wedstrijden verliezen ze’, ziet Omar Schlingemann, de Nederlandse coach van landskampioen Uhlenhorst Mülheim, dat Oranje-Rood uitschakelde in de KO16 van de EHL. ‘Ze spelen die wedstrijden minder dan je verwacht. Je kunt je afvragen wie de leiders bij Duitsland zijn als het er echt om gaat en het lastig wordt.’

Omar Schlingemann, coach van Uhlenhorst. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Schlingemann vervolgt: ‘De oer-Duitse mentaliteit mis je nu. Die echte mannelijkheid, die echte hardheid. Beesten zoals Christopher Zeller (52 goals voor Bloemendaal in 2007, red.). Ik denk wel dat Eric Verboom de coach is die de spelers kan leren zelf beslissingen te laten maken. Maar het zal ze tijd kosten.’  Stefan Kermas is de bondscoach die het in 2016 overnam. De prestaties zijn onder zijn leiding tot nu toe teleurstellend. Maar als hij het team op de rails krijgt is een gouden plak op de Olympische Spelen van Tokio helemaal geen utopie.

Duitsland in actie in de Pro League. Foto: Getty Images/FIH

Belangrijke confrontatie om aan te haken bij bovenste plaatsen

Duitsland speelt tegen Oranje zonder vier van hun sterke spelers van Rot-Weiss Köln, dat maandag de EHL-finale verloor van Waterloo Ducks. Mats en Tom Grambusch, Christopher Rühr en Marco Miltkau ontbreken in de selectie van Kermas, die verder op sterkte is voor het belangrijke Pro League-treffen met Nederland. Oranje zal met een iets sterker team aantreden dan dat het in Rotterdam deed, toen het Nederlands elftal de eerste thuiswedstrijd meteen verloor.

Vaste krachten als Sander Baart, Thierry Brinkman en Bob de Voogd ontbreken en de spelers die nog geblesseerd zijn of net terugkomen van een blessure als Sander de Wijn, Seve van Ass, Lars Balk, Thijs van Dam, Jorrit Croon en Terrance Pieters. Voor de nummers vijf en zes van de Pro League is deze confrontatie belangrijk om nu aan te haken om de bovenste plaatsen.

Kaarten voor de wedstrijden van de Oranje Heren en Dames vrijdag in Mönchengladbach (35km van Venlo) zijn hier te koop.

SparkassenPark Mönchengladbach, vrijdag 26 april. Pro League.

18:15 Duitsland-Nederland (v)
20:45 Duitsland-Nederland (m)


9 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Prestaties van Duitsland zijn onder de maat, alhoewel ze op het WK sterker dan Nederland waren (enigszins pech tegen Belgie in de kwartfinale). Duitsland heeft sinds 2000 2x het WK gewonnen en 2x goud op de Olympische Spelen, Nederland geen van beiden sindsdien. Als Duitsland meer als team gaat spelen zijn ze zeker een van de favorieten voor de OS. @e_b_ zelfde analyse die ik gisteren maakte, maar wij je zoveel kritiek op had..

    1. circlestorm69

      Oranjehockey post net op Instagram dat Nederland na de WK finale in Londen in 2015 (6-1 winst) geen één keer meer van Duitsland een competitieve interland gewonnen hebben. 6x op rij verloren 😬 Hopelijk weten ze dat nu te doorbreken.

  2. e_b_

    @luchtisblauw : Jij zei "Op basis van de EHL lijkt Duitsland ook in betere vorm. Maar wordt spannend: bij verlies haakt NL af voor de top 4." Ik zei : "Clubhockey is nooit een graadmeter voor de prestaties van een nationaal team." en "We zijn nog niet eens halverwege en jij gooit al de handdoek in de ring? " Ik lees in dit artikel nergens dat Duitsland beter is omdat een aantal Duitse clubs het nu weer eens goed deden in de EHL echter. Het artikel is zelfs wat kritisch tov het Duitse nationale team. Los daarvan zijn 4 basis spelers van de EHL finalist RWK er niet bij (terecht rust) de komende interland. Dus wat heeft die EHL nu precies te maken met het resultaat dat jij klaarblijkelijk verwacht in die PL wedstrijd? Natuurlijk zal hockey.nl zeggen dat deze wedstrijd belangrijk is om aan te haken bij de top 4. Het is hun job de wedstrijd te promoten... Feit is echter dat Nederland nog meer dan helft van de wedstrijden voor de boeg heeft, waarvan de meeste thuiswedstrijden zijn. Natuurlijk telt elk punt maar om Oranje nu al af te schrijven als ze vrijdag in Duitsland verliezen slaat nergens op.

  3. luchtisblauwgrasisgroen

    ‘Drie Duitse clubs schakelden de Nederlandse clubs uit in de EHL. Het geeft een indicatie hoe sterk de Duitse spelers zijn, die de laatste jaren met het nationale team vooral tegenvielen.’

  4. robvisser

    Voor mijn gevoel geeft het artikel vooral aan hoe onnatuurlijk het is dat Duitsland niet beter presteert, aangezien de clubs wel goed presteren. De suggestie is dus wel dat je de kracht van (spelers bij hun) clubs normaal gesproken zou moeten terugzien in het nationale team en dat er wel een relatie bestaat tussen de twee. Zo vreemd is het dus niet dat @luchtisblauwgrasisgroen die relatie legt. Maar de Duitsers zijn bezig dit raadsel op te lossen, ze zijn nu de puzzel aan het leggen. En verder denk ik dat er momenteel meer valt te zeggen voor mensen die wat cynisch zijn over Oranje dan voor diegenen die er grenzeloos vertrouwen in hebben dat het allemaal wel goed komt.

  5. w-j-arriens

    Dui-Ned, wie gaat winnen? Het komt steeds weer neer op mentaliteit en taktiek. De sterkte van spelers en elftallen ontloopt elkaar niet veel. Maar wel kan bv een keeper doorslaggevend zijn (kijk naar de Belg Vanasch, kijk naar het foutje van de keep in de thuiswedstrijd). In dit geval zijn de Duitsers in het voordeel, moet ik helaas konstateren (Heb je Aly de shootouts zien pareren?). Sterk heb ik de indruk dat in Nederland het scouten en opleiden van er-boven-uit-stekende keepers geen belangstelling heeft. Wat taktiek betreft lijkt de bondscoach, om het zo te zeggen, geen sterke keuzes te kunnen maken. Een van de spitsen (van hockeyclub Den Bosch) doet het op klubnivo heel aardig, maar staat in zo'n zwaardere, meer eisende wedstrijd nooit op de goede plek: gebrek aan spelinzicht. We gaan het zien, morgenavond!

  6. goud

    Wel een interessante situatie (verschil EHL en nationaal XI), lijkt een aardige basis voor succes komende jaren! Maar wat vind (bijvoorbeeld) de bondscoach er zelf van? En de spelers?

  7. goud

    Het begint nu echt heeeeeeel irritant te worden! Weer een heel artikel gemaakt om er reclame tegenaan te gooien “Kaarten voor de wedstrijden van de Oranje Heren en Dames vrijdag in Mönchengladbach (35km van Venlo) zijn hier te koop.” Een journalist zou er geen link met “hier” inplakken Hockey.nl bestaat niet meer. Het is een reclame site van KNHB gerund door de contentmanagers van een marketingburau. Entopic genaamd. De artikelen worden dus niet door journalisten gemaakt maar door marketeers.

    1. jappiekrekel

      Eens.. en gezien dat inmiddels de namen van de ‘schrijvers’ ook niet meer vermeld worden.


Wat vind jij? Praat mee...