Indian Dribble #5: de WK-voorbereiding van de wereldtop vergeleken

In de rubriek ‘Indian Dribble’ lees je alles over het WK voor mannen in India, dat van woensdag 28 november tot zondag 16 december wordt gespeeld. Vandaag het verschil in voorbereiding tussen de top-6 van de wereld: een vergelijking tussen landen die fulltime kunnen trainen en landen die het nationale team combineren met een serieuze clubcompetitie.

 De landen hieronder zijn gerangschikt op basis van de wereldranglijst van de FIH.

1. Australië – Fulltime in Perth

De regerend wereldkampioen (2014/2010). Won de laatste Hockey World League Final (2017), Champions Trophy (2018) en Commonwealth Games (2018).

Na de gewonnen Champions Trophy in Breda kreeg het Australische team een maand rust. Daarna begonnen de Australiërs met een selectie van 27 man hun trainingen op hun vaste basis in Perth, West-Australië. ‘We hebben een fulltime programma met het Australische team, waar we vijf, zes dagen per week trainen. In ieder geval elke dag van zes tot negen uur ’s ochtends. Alle internationals hebben een contract met Hockey Australia’, vertelt de Australische assistent-coach Anthony Potter, die jaren in Nederland woonde en werkte, onder andere bij Nijmegen en EMHC.

De Australian Hockey League (AHL) was in oktober een pauze van de voorbereiding met de Kookaburras, toen de internationals voor een paar weken uitwaaierden naar hun regionale stateteams, voor de AHL.

BREDA – Goud voor Australie. . Australia-India (1-1), finale Rabobank Champions Trophy 2018. Australia wint shoot outs. Foto: Koen Suyk

2. Argentinië – Fulltime met een deel van de ploeg

Regerend olympisch kampioen (2016). Brons WK 2014 Den Haag.

Argentinië speelde na de Champions Trophy in Breda (4e) een vierlandentoernooi in Duitsland en deed in september mee aan het ‘Darwin International Hockey Open’ toernooi in Noord-Australië. Daar speelden ook internationals die in Nederland hockeyen, zoals Agustin Mazzilli (Pinoké) en Nico Cicileo (Klein Zwitserland).

De Argentijnse bondscoach German Orozco vertelt dat de spelers die in Europa spelen gemonitord werden. Met de spelers in eigen land kon hij, op de clubcompetitie na, fulltime trainen.

‘Wij hebben in Argentinië elke dag van de week getraind. Elke ochtends vier uur lang fysieke training in de fitness, op de atletiekbaan, het zwembad, en het hockeyveld. Vanaf 1 november zijn we met de complete groep in Argentinië. In India spelen we nog twee oefenwedstrijden. We zullen perfect voorbereid zijn voor het WK’, vertelt Orozco, bondscoach van een van de outsiders voor het WK in India.

BREDA – line up Argentinië tijdens de wedstrijd om brons tussen Nederland en Argentinië (2-0) bij de Hockey Champions Trophy. Foto: Koen Suyk

3. België – Drie/vier dagen per week

Zilver op het EK 2017 en Olympische Spelen 2016.

België kiest voor een zelfde soort voorbereiding die ze richting de Olympische Spelen van Rio veel succes opleverde, zegt de Belgische journalist Floris Geerts. Dat betekent een hele intensieve voorbereiding. ‘Vanaf augustus begonnen de spelers drie dagen per week. Dat werd vanaf oktober vier dagen per week. Wat ik hoor van de spelers, is het heel heftig. Iedereen is moe, maar dit is de manier waarop ze het richting Rio ook hebben gedaan. De spelers voelen zich hier goed bij’, vertelt Geerts.

Het intensieve schema betekende voor veel Belgische internationals tot soms wel acht trainingen met het nationale team, waarna ze vrijdag bij de clubs in België of Nederland aansloten. Sinds 29 oktober traint het team fulltime voor het WK, op zoek naar hun eerste winst in een hockeytoernooi ooit.

Hockey, Breda – België – Pakistan Heren, Interland, Champions Trophy 2018 Breda, Seizoen 2017-2018, 29-06-2018, België – Pakistan 4-2, Shane McLeod (BEL). Foto: Willem Vernes

4. Nederland – Eén/twee dagen per week – vanaf 22 oktober fulltime

Zilver WK 2014, Goud EK 2015 en 2017. Brons Champions Trophy 2018.

Het Nederlands elftal had na de Champions Trophy een maand vakantie, waarna de internationals vanaf augustus één dag per week op Papendal trainden. Dat werd eind september uitgebreid naar twee volle dagen in Arnhem (maandag en dinsdag) met een krachttraining op woensdag, die op een eigen gekozen locatie kon worden ingevuld.

Sinds maandag 22 oktober (21 oktober was de laatste hoofdklassewedstrijd) heeft bondscoach Max Caldas fulltime beschikking tot zijn internationals. Nederland speelde sindsdien het vierlandentoernooi in Valencia en heeft nog interlands tegen België (zondag 11 november in Brussel) en Ierland (maandag 19 november op Hurley) op het programma staan.

VALENCIA, SPAIN – NOVEMBER 03: Netherlands and Ireland match during 4 Nations Mens Tournament at Campo de Hockey de Valencia on November 03, 2018 in Valencia, Spain. Foto: Photo by David Aliaga/Get Ready Images

5. India – Fulltime

Zilver Champions Trophy 2018, brons Asian Games 2018, brons HWL Final India 2017.

India heeft dit jaar een overvolle toernooikalender. Het team speelde in april de Commonwealth Games in Australië, in juni de Champions Trophy, in augustus de Asian Games (Indonesië) en onlangs in oktober de Asian Champions Trophy in Oman.

De Indiase journalist Jaspreet Singh (assistant editor sports, van de krant TimesofIndia.com) legt uit hoe het nationale team in India zich voorbereidt op het WK. ‘De internationals zijn het hele jaar met elkaar. Dat zijn fulltime hockeyers, in dienst van de overheid. De thuisbasis is normaal Bangalore (in het zuiden van India, red.), maar ze hebben richting het WK ook trainingskampen gehad in WK-speelstad Bhubaneswar. Dat is waar ze nu vanaf 1 november fulltime trainen met elkaar, totdat het WK daar begint.’

BREDA – Vivek Prasad (Ind.) scoort Australia-India (1-1), finale Rabobank Champions Trophy 2018. Australia wint shoot outs. Foto: Koen Suyk

6. Duitsland – Vanaf 17 oktober drie stages

Brons Olympische Spelen 2016.

Van de top-6 van de wereld en van alle favorieten heeft Duitsland de minste tijd in de voorbereiding. Omdat Duitsland niet was uitgenodigd voor de Champions Trophy in Breda, mist het team wedstrijdritme. Daarom oefende het in de zomer tegen Japan en Nieuw-Zeeland. Eric Verboom, coach van Den Bosch, is assistent-coach van Duitsland. Hij weet dat ondanks de korte voorbereiding Duitsland snel in een toernooi kan groeien.

‘In Duitsland is het vanwege de omvang van het land onmogelijk op één plek samen te trainen. Dat doen we pas richting het einde van de competitie. Wij zijn 17 oktober begonnen. Dan twee stages van vier dagen in Mannheim. Daarna negen dagen in Alicante. Dan vertrekken we al naar India. Veel teams hebben ons dit jaar niet zien spelen. Het is dan ook interessant hoe wij voor de dag zullen komen.’

Rabo Eurohockey Championships 2017 Amsterdam
07 England – Germany
Photo: Marco Miltkau. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

‘Indian Dribble’ is sinds de Olympische Spelen van 1956 de naam van de technische Indiase dribbel, waarbij de bal snel van links naar rechts wordt gehaald.

Lees ook andere Indian Dribble edities over het WK:

 


Wat vind jij? Praat mee...