Alyson Annan: ‘Dit was briljant’

‘Toen we deze week een training achter de rug hadden, zei ik tegen de staf: Dit was zo belachelijk goed’, zei bondscoach Alyson Annan zondagavond na de masterclass van Oranje tegen Zuid-Korea (7-0). ‘Veel van wat ik toen zag, zag ik nu terug in de eerste helft. Dit is hoe we kunnen spelen. Briljant.’

Vanaf haar stoel in de I-zone, de plek in de coulissen van het schitterende stadion waar na afloop van de wedstrijd interviews plaatsvinden, somde Annan op wat ze allemaal goed vond aan het spel van de Oranje Dames, vooral in de eerste helft. ‘Ze waren gretig. Combineerden mooi. Speelden met lef en straalden plezier uit. Alles zat erin. Alleen was het jammer dat er in de tweede helft wat slordigheden in het spel slopen. Maar ja, als je met 7-0 voor staat, is het moeilijk om gretig te blijven.’

Meer commentaar op het spel van haar ploeg kon Annan niet bedenken. Op het moment dat Laurien Leurink in de zeventiende minuut de bal snoeihard in het dak van het doel flatste, schoot de bondscoach in de dug-out in de lach. Ze genoot van haar ploeg. Ze straalde helemaal.

Carlien Dirkse van den Heuvel speelde een voortreffelijke wedstrijd en stond met een aantal mooie rushes aan de basis van meerdere goals. Foto: WorldSportPics/Ady Kerry

Omdat we niet op het hoofdveld mogen trainen, kunnen we op dit veld strafcorners alleen trainen door ze in de wedstrijd te halen. Bondscoach Alyson Annan

In de rust gaf Annan de Oranje Dames nog wel de uitdrukkelijke instructie om strafcorners te halen. Ondanks de dominantie in de eerste helft was ze dat voor rust geen enkele keer gelukt.

‘Omdat we niet op het hoofdveld mogen trainen, kunnen we op dit veld strafcorners alleen trainen door ze in de wedstrijd te halen. Dat hebben we in de tweede helft goed gedaan. We hebben vier corners gekregen. Daar ben ik blij om’, aldus Annan, die Josine Koning en Anne Veenendaal in ieder geval in de poulefase elke wedstrijd een helft laat keepen. Daarna neemt ze een beslissing over wat ze de rest van het toernooi met de bezetting onder de lat doet.

Kitty van Male (twee goals) geeft Kelly Jonker (één goal) een high-five. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Twee dagen in een ander hotel

Nu de Oranje Dames liefst vier rustdagen hebben – vrijdag is China de volgende tegenstander – vindt Annan het tijd om tijdelijk met de Oranje Dames een ander hotel te betrekken. Voor twee dagen verhuizen ze naar een hotel aan de Theems.

‘We zijn hier nu al vijf dagen en hebben nog maar één wedstrijd gespeeld. Nu moeten we vier dagen wachten voordat we er weer één spelen. Ook vandaag duurde het net iets te lang voor we aan de beurt waren. We speelden pas om 5 uur. Dat kan energie kosten en onrust opleveren. Daarom is het goed om even in een andere omgeving te zijn. Het is een leuk hotel. We kunnen er in de buurt trainen en hebben wat activiteiten voor de dames bedacht die ook in het kader van teambuilding staan. Het wordt mooi. Ze weten nog niet wat we gaan doen.’