De EK-selectie van Annan begint steeds meer vorm te krijgen

Tijdens de Pro League werkt Alyson Annan de laatste weken steeds nadrukkelijker naar de EK-selectie toe. Tijd voor een tussenbalans. Vooral in de voorste linie is de strijd spannend om een plek op het EK, dat van 16-25 augustus in Antwerpen wordt gespeeld. Annan heeft gezegd dat ze na deze maand, vermoedelijk na de Grand Final (27-30 juni) in het Wagener Stadion, de achttien namen bekend maakt.

Waar Annan van januari tot en met april tijdens de eerste wedstrijden van de Pro League uit alle 32 speelgerechtigde speelsters putte en de Oranje Dames telkens in een andere samenstelling liet spelen, is het team sinds het eind van de clubcompetitie steeds meer naar een vaste groep aan het toegroeien. In de laatste vier interlands, allemaal in juni gespeeld, heeft Annan nog maar aan 23 internationals speelminuten gegeven.

De waarschijnlijke afvallers

Lieke Hulsen, Lisa Post, Freeke Moes, Maartje Krekelaar en Famke Richardson hebben sinds de play-offs geen interland meer gespeeld en lijken alleen in het bijzondere geval van bijvoorbeeld een blessure nog een kans op het EK te maken. ‘Deze speelsters trainen momenteel met Jong Oranje mee om fit te blijven. Op dit moment zullen we geen beroep op ze doen’, zei Annan zondag na de 2-0 zege op België. Voor de geblesseerde Pien Sanders en Margot Zuidhof roept ze geen vervanger meer op.

Bondscoach Alyson Annan. Foto: Koen Suyk

De keepers

Ook de keepsters Alexandra Heerbaart en Kiki Gunneman behoorden de laatste vier interlands niet meer tot de wedstrijdselectie. Annan geeft haar twee vaste keepsters Anne Veenendaal en Josine Koning duidelijk het vertrouwen. De speelsters die vorig jaar in Londen met tiki-taka-hockey wereldkampioen werden, hebben ogenschijnlijk sowieso de beste papieren om in de EK-selectie te worden opgenomen.

De verdedigers

Aan de defensie lijkt Annan niet meer te willen sleutelen. Caia van Maasakker, Lauren Stam, Ireen van den Assem en Sanne Koolen hebben allemaal de laatste vier interlands gespeeld en behoren ook woensdag tegen Nieuw-Zeeland tot de wedstrijdselectie. Verdediger Renée van Laarhoven heeft sinds het eind van de clubcompetitie geen minuut in Oranje gespeeld, maar is wel een aantal keer reserve geweest en lijkt een stand-in te kunnen zijn voor het moment dat één van de andere verdedigers geblesseerd raakt.

De selectie die vorig jaar in Londen de wereldtitel veroverde. Foto: Koen Suyk

De middenvelders

Zeker van een plek op het middenveld lijken, met de kanttekening dat sommige speelsters op meerdere posities inzetbaar zijn: aanvoerder Eva de Goede, Margot van Geffen, Xan de Waard, Marloes Keetels, Malou Pheninckx en Laura Nunnink. In vergelijking met de WK-selectie is Maria Verschoor, die afviel voor het wereldkampioenschap in Londen maar afgelopen jaar bij Amsterdam haar vorm heeft teruggevonden, de topkandidaat om de plek van de gestopte Carlien Dirkse van den Heuvel in te nemen. Verschoor speelde sinds half april elke interland en heeft als pluspunt dat ze ook als aanvaller kan worden opgesteld.

Middenvelder Yibbi Jansen heeft twee van de laatste vier interlands speelminuten gekregen, maar ontbreekt woensdag tegen Nieuw-Zeeland en ook zaterdag tegen Groot-Brittannië. De 19-jarige Jansen merkte afgelopen week zelf op dat ze haar veldspel moet verbeteren. Annan heeft bovendien met Caia van Maasakker, Frédérique Matla, Ireen van den Assem en Lauren Stam genoeg andere opties bij de strafcorner.

De aanvallers

In de aanval is de concurrentie om een plek in de EK-selectie het grootst. Onomstreden voorin zijn Lidewij Welten en Frédérique Matla en ook Laurien Leurink lijkt zeker. Ten opzichte van de WK-selectie is één plek vacant: die van de gestopte Kitty van Male. Onzeker is de positie van Kelly Jonker. De spits, die onlangs zelf verklaarde dat ze afgelopen seizoen niet in de beste vorm van haar leven was, heeft van Annan een tijdje rust gekregen, maar is weer terug.

Hoewel sommigen van hen ook op meerdere posities kunnen spelen, lijken Marijn Veen, Ginella Zerbo, Kyra Fortuin, Felice Albers en Kelly Jonker met z’n vijven om die twee plekken te strijden. Zij zijn ook de speelsters met wie Annan momenteel in de wedstrijdselectie het meest schuift. Tegen Nieuw-Zeeland zijn het Albers en Jonker die een kans krijgen, nadat het Zerbo en Fortuin waren die in de laatste wedstrijd tegen België mochten spelen. Veen en Fortuin zijn deze week zowel tegen Nieuw-Zeeland als Groot-Brittannië niet in de wedstrijdselectie opgenomen.

Inclusief de Grand Final speelt Oranje deze maand nog zes wedstrijden. Voor de twijfelgevallen zijn dit de laatste momenten om zich te laten zien en Annan te overtuigen dat zij degenen zijn die in de EK-selectie horen.


9 Reacties

 1. janine-bijlsma

  Annan zou toch wel compleet van het padje zijn als ze Veen niet meeneemt. Speelde oa een beslissende rol in de Ehcc en play offs duels tegen Denbosch, hetgeen een hoger niveau (doorgaans) is dan internationaal hockey (dus dat is geen argument).

  1. circlestorm69

   Veen lijkt de beste kaarten te hebben. Al heel lang in topvorm. Bij veel goals betrokken en scoort ze zelf ook vrij makkelijk. Altijd gretig en wat mij betreft de beste keuze. Zerbo mist in Oranje de vorm die ze bij SCHC wel heeft. En daarom legt ze het (op dit moment) nog af tegen Veen. Fortuin en Albers missen de ervaring. Maar van allebei veel mooie dingen gezien dus hun tijd komt nog wel. Albers stond er zondag alsof ze al veel vaker in Oranje heeft gespeeld. Erg knap! Jonker is er lang uit geweest maar kan putten uit ervaring. Ik denk dat zij en Veen overblijven. Tenzij Jonker toch niet fit genoeg blijkt. Dan denk ik dat toch Zerbo gekozen wordt.

 2. robvisser

  De EK-selectie begint steeds meer vorm te krijgen, maar enkele speelsters moeten nog wel aan de vorm werken. Het samenspel is nog niet 'je dat'. Verschoor vind ik slordig spelen momenteel en Welten is te weinig zichtbaar. Zo zijn er nog wel een paar. Het zou gek zijn als Marijn Veen niet bij de EK-selectie zit. Tenzij Kelly Jonker nog uit de slof schiet vandaag, verwacht ik dat Veen en Zerbo tot de EK-selectie behoren.

 3. adrievandeparel

  Marijn Veen hoort natuurlijk bij de definitieve selectie, vanavond alleen reserve en zaterdag niet eens mee naar Londen. Vorige zaterdag is Frederique beschadigd door haar niet te laten spelen in Antwerpen terwijl ze elke wedstrijd scoort. Als er nu nog iemand van de vaste kern zo behandeld wordt dan is het tijd voor een nieuwe bondscoach. Frederique, Lidewij, Marijn, Xan , Eva, Laurien, Marloes, Margot, Malou, Laura, Ireen, Sanne, Caia, Lauren, Josine en Anne hebben zich al lang bewezen, Pien is jammer genoeg geblesseerd (komt wel weer op topniveau) , dan is er voor de EK nog 1 plaats vrij in de aanval voor Maria, Kelly, Ginella of Lieke. Renee , Freeke (hoop dat ze nu nog een kans krijgt), Yibbi, Kyra, Lisa, Famke en Felice zullen standbye zijn en in de toekomst van waarde worden. Iedereen , ook diegenen die niet genoemd zijn maar het wel in zich hebben, HEEL VEEL SUCCES !

 4. sapi

  Mooie selectie voor het EK.Veen heeft ook echt mijn voorkeur. Kelly heeft ervaring maar om alleen obv van ervaring iemand mee te nemen. Ik hoop na rust dat sommige oudere internationals weer in vorm zijn want van Geffen, Welten,Jonker, Keetels zijn dit nu nog niet. Na het EK weer doorgaan met deze selectie aangevuld met Sanders. En dan op naar de OS.

 5. Runa Honig

  Veen en Zerbo, dan investeer je meteen in de OS, met jonker niet. Op retour en fysiek te kwetsbaar. Zerbo haalt haar niveau nog niet in oranje, ze speelt verkrampt, omdat ze bang is om weer de boot te missen. Als ze zeker is van haar plek, gaat ze haar topniveau weer halen, schat ik in. Spannend voor de dames. De concurrentie is groot.

 6. TonGloppert

  Waarom heeft iedereen zo'n moeite met beleid om jonge spelers kansen te geven en ervaren spelers rust, zodat ze blessurevrij blijven. Niemand wordt beschadigd, iedereen blijft heel, das het mooie. Enne is proleague hè, kan je wat proberen!:)

 7. gaston-orozco

  Zou me niet verbazen als Zerbo niet is geselecteerd. Anders dan Veen en Verschoor biedt ze geen andere kwaliteiten. Ze is een pure goal thief en ze scoort niet. Jammer, want ze heeft een geweldig jaar gehad met schc. Maar de concurrentie om selectie is natuurlijk buitengewoon fel. Zelfs Albers en Fortuin zijn veelzijdiger en presteren beter. En Jonker is een bewezen doelpuntenmaker. Zerbo moet haar zaak bepleiten om te selecteren in de volgende paar wedstrijden.

  1. sapi

   Volledig mee eens.


Wat vind jij? Praat mee...