Hertzberger is de assistkoning van Oranje onder Caldas

Net als eerder bij de Oranje Dames hebben we deze interlandloze periode ook aangegrepen om de recente historie van de Oranje Heren nader te bestuderen. Zo weten we na het terugkijken van bijna honderd samenvattingen wie de meeste doelpunten voorbereidde in de competitieve interlands onder bondscoach Max Caldas: 248-voudig international Jeroen Hertzberger.

Als we kijken naar de toernooiwedstrijden (inclusief de duels in de Pro League en de Olympic Qualifiers) die de Oranje Heren onder leiding van Caldas speelden, dan staat de teller sinds december 2014 op 91 competitieve interlands. Het Nederlands elftal maakte in die wedstrijden 284 goals, waarvan er veertien eigenhandig werden voorbereid door Jeroen Hertzberger. De 34-jarige routinier voert daarmee het assist-klassement van Oranje aan.

Achter Hertzberger hebben drie collega-aanvallers ook een groot aandeel in de doelpunten van anderen. Thierry Brinkman en Mirco Pruyser hebben ieder tien assists op hun naam staan in competitieve interlands, terwijl Bjorn Kellerman negen treffers van ploeggenoten voorbereidde. Voor de rest komt er logischerwijs veel nuttige aanvoer vanaf het middenveld, met Robbert Kemperman, Valentin Verga (elk negen assists) en Seve van Ass (acht) als belangrijkste aangevers.

 

Zo effectief mogelijk zijn

‘Dit is zoals het hoort’, reageert Hertzberger op de cijfers. ‘Wij hebben als aanvallers van Oranje de taak om zo effectief mogelijk te zijn. Dat betekent doelpunten maken, doelpunten voorbereiden en corners halen. Je móet als aanvaller een bijdrage leveren aan de productie, anders doe je iets niet goed. Mooi om aan de hand van de statistieken te zien dat dat ook gebeurt, al moet ik zeggen dat de cijfers me ergens ook tegenvallen. Ik had meer assists verwacht. Het kan nog zoveel beter allemaal.’

Aan de hand van de wedstrijdgegevens die de technische staf al jaren bijhoudt is binnen Oranje al langer duidelijk welke inbreng de spelers precies hebben. Hertzberger juicht toe dat er nu steeds meer statistieken openbaar zijn. ‘Fans en volgers hebben de neiging zich blind te staren op wie de doelpunten maakt, maar er gebeurt nog zoveel meer. Kijken naar assists levert je al wat meer waardevolle informatie op, maar ook dan is het nog niet compleet.’

Volgens Hertzberger blijft het belangrijk nuance aan te brengen in de statistieken en de cijfers op een goede manier te interpreteren. ‘Een assist leveren is één ding, maar minstens zo belangrijk is wannéér je die levert. Lukt het alleen in de poulefase van een toernooi of sta je er ook op momenten dat het spannend wordt en de druk hoger is? En bovendien: degene met de laatste, beslissende pass verdient niet altijd alle krediet voor een assist. Er zijn namelijk ook spelers die aan de basis van zo’n succesvolle aanval hebben gestaan, maar die bijdrage zie je helaas nooit terug in de bekende wedstrijdstatistieken.’

Hertzberger (links) samen met Mirco Pruyser tijdens de training van Oranje. Pruyser werd vier keer op maat bediend door Hertzberger, het meest van alle Oranje-internationals. Foto: Koen Suyk

Altijd betrokken bij goals

Hertzberger, die na de Olympische Spelen van Rio bijna twee jaar lang buiten Oranje bleef, kwam in 69 van de 91 competitieve interlands onder Caldas in actie voor Oranje. Met zijn veertien assists en 34 goals was hij dus direct betrokken bij 48 van de 284 Oranje-treffers onder Caldas, wat neerkomt op zeventien procent. Qua goal contributions doen alleen strafcornerspecialist Mink van der Weerden (vijftig goals, acht assists) en collega-spits Pruyser (46 goals, tien assists) het nog beter.

Wie de statistieken van Hertzberger in de afgelopen zes jaar bekijkt, kan maar één ding concluderen: de aanvaller van Rotterdam drukt altijd en overal zijn stempel op de productie van Oranje. Bij slechts één van de tien toernooien/competities waaraan hij tussen december 2014 en nu meedeed bleef hij zonder doelpunten. Dat was tijdens de Hockey World League Finals van 2015 in Raipur, waar Oranje vierde werd. Hertzberger bereidde daar wél drie doelpunten voor, zijn hoogste aantal assists op één toernooi.

Ook assists leverde hij bijna altijd: het lukte hem bij acht van zijn tien toernooien steeds minimaal een treffer van ploeggenoten voor te bereiden. Alleen tijdens de Champions Trophy’s van 2014 en 2018 bleef hij op nul staan, maar in die toernooien kwam hij dan wel weer tot respectievelijk vier en drie doelpunten.

In onderstaande graphic zie je onder meer een overzicht van medespelers aan wie Hertzberger zijn assists leverde.

Klik op de graphic voor een grotere weergave.


5 Reacties

  1. robvisser

    Ja, overall goede cijfers natuurlijk maar als ik heel eerlijk ben dan had ik met name na zijn terugkeer in Oranje wat meer verwacht van Jeroen Hertzberger. In een aantal topwedstrijden heeft hij voor mijn gevoel te weinig gebracht, al was hij niet de enige.

  2. Stockey123

    Heeft inderdaad zijn beste jaren gehad.

  3. sven-v

    Toch benieuwd waar men zich in bovenstaande opmerkingen op baseert? Op basis van deze statistieken kun je stellen dat hij nog steeds goed genoeg is. Statistisch is hij na Van der Weerden de speler met het meeste rendement per wedstrijd. Dus laat die onderbuik gevoelens maar thuis, de cijfers spreken voor zich. De beste aanvaller qua rendement, op korte voet gevolgd door Mirco. De rest komt niet eens in de buurt. En ook al zou hij z'n beste tijd gehad hebben, of had je meer verwacht, hij levert nog steeds meer dan de andere spelers, en daar gaat het om.

  4. gaston-orozco

    Om eerlijk te zijn, zeer verrast dat hij de assist-koning is. Aangenaam verrast. Hij is niet de eerste speler die ik zou hebben gekozen.

  5. hockey12345

    Ik leer zo veel van zijn youtube programma niet normaal, ik kan eindelijk de backhandslag


Wat vind jij? Praat mee...