Oranje Dames: honderd interlands onder bondscoach Annan

De Pro League-wedstrijd die de Oranje Dames zaterdagmiddag in Londen tegen Groot-Brittannië speelden was er eentje om in te lijsten, al had dat met de uitvoering of uitslag weinig te maken. Het was de honderdste interland onder leiding van bondscoach Alyson Annan. We zetten de fenomenale cijfers van Oranje onder Annan op een rij.

Debuut in Rosario

Annan stond op 15 december 2015 voor het eerst langs de lijn als bondscoach van de Oranje-vrouwen. Tijdens de finaleronde van de Hockey World League in het Argentijnse Rosario debuteerde de voormalige Australische wereldspeelster van het jaar met een klinkende 5-1 zege tegen Duitsland.

Annan, de opvolger van Sjoerd Marijne, zag debutant Maartje Krekelaar in dat duel het eerste doelpunt onder haar bewind maken. Ook Laurien Leurink maakte die dag voor het eerst haar opwachting in Oranje. De Hockey World League in Rosario was de eerste van in totaal acht toernooien waaraan Oranje onder Annan deelnam.

Vier hoofdprijzen

Na het mislopen van de hoofdprijs in Rosario en bij de daaropvolgende Champions Trophy in Londen en de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro was het in de zomer van 2017 wél raak. Het EK in eigen land werd met overmacht gewonnen. Vervolgens won Nederland aan de hand van Annan ook de HWL4 in Auckland, het WK 2018 in Londen en de allerlaatste editie van de Champions Trophy in China.

Indrukwekkende reeks

Op weg naar al die hoofdprijzen verloor Oranje bijna geen enkele wedstrijd. Sinds de dramatische Olympische finale van Rio (3-3 tegen Engeland en verlies na shoot-outs) wonnen de Oranje Dames liefst 65 van hun 68 interlands (waarvan drie keer na shoot-outs). De ploeg van Annan leed verder in die reeks twee nederlagen en stapte één keer met een gelijkspel van het veld (begin 2017 tegen Spanje, 1-1).

Na honderd interlands staan er 339 doelpunten op de Oranje-balans van Annan. Lidewij Welten maakte er de meeste: ze schoot sinds het debuut van Annan 38 keer raak in het Nederlands elftal. Caia van Maasakker, Frédérique Matla en Kelly Jonker (elk 35) volgen haar op de voet.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

14 Reacties

 1. gaston-orozco

  Nog belangrijker, statistisch gezien, hoe vergelijkt ze zich met haar voorgangers? Is dat winnende percentage toch het hoogst?

 2. Runa Honig

  Als speelster echt fantastisch, een van de beste speelsters ever, maar als coach zie ik de toegevoegde waarde niet. Gewoon een vervangbare coach. Komt bij een club denk ik beter tot haar recht.

 3. gaston-orozco

  Wauw! Je bent een ex-internationale speler? Je bent gecoacht door Annan! Ik wist niet dat we in de aanwezigheid waren van zo'n belangrijk persoon! VIP! Of ben je een level 3 expert FIH-trainer? Ik denk dat het meer waarschijnlijk is dat je een gezichtsloze trol bent met een hoge mening over jezelf! 😂😂😂

  1. Runa Honig

   Hockeyfan: hou het bij hockey en maak het niet persoonlijk. Heel onvolwassen. Jij weet niet hoe ik aan mijn info kom en ga daar dus ook niet naar gissen.

  2. goud

   Helemaal eens, wat een bullshit! Waarschijnlijk te weinig talent bij Kampong en daarom een subjectieve mening. Pak de statistieken en zie dat het de afgelopen jaren bijna biet beter kon. Daar zijn geen “geheime” bronnen voor nodig

 4. robvisser

  In het begin liet ze wat steken vallen en leek ze er niet helemaal klaar voor, maar nadat de oudere generatie vertrok kreeg ze er meer grip op en toen waren de resultaten uitstekend. Wel vind ik haar selectiebeleid sinds het WK warrig en onrustig en ondanks de resultaten is het spel er niet beter op geworden.

 5. gaston-orozco

  Eerlijke analyse Rob. Ik denk dat het moeilijk is voor elke organisatie om voortdurend succesvol te zijn. Persoonlijk als een leek, denk ik dat ze voldoende werk heeft verzet. Niet spectaculair noch rampzalig. Maar zeker niet erg genoeg om te worden vervangen.

 6. TonGloppert

  Niks warrigs aan het selectiebeleid. het betreft de pro league, dus ruimte om jong talent een kans te geven en veel speelsters rust te geven. Haar selectiebeleid kan je alleen toetsen op de echte toernooien en die wint ze. Focus ligt volledig op Tokyo. Top coach, zeldzame statistieken, niks vervangbaar: koesteren!

  1. goud

   Helemaal eens!

 7. adrievandeparel

  Hoop nu wel op de allersterkste opstellingen de laatste 4 wedstrijden (Argentinië, Australië, Duitsland en finale Argentinië/Australië) en nog meer op een heel goed, dominant spelend Nederland die snel de 1-0 scoren en winnen met 3, 4 en 5-0 of meer. Na de Pro League nog 6 weken tot de EK in Antwerpen , SUCCES ! De 18 voor mij zijn : Frederique, Lidewij, Marijn, Kelly, Xan, Eva, Laurien, Marloes, Margot, Malou, Laura, Ireen, Sanne, Caia, Lauren en Pien indien topfit , nu wellicht Kyra of Freeke , Josine en Anne (keuze 1e keepster zal moeilijk worden volgend jaar als er maar 16 bij de OS mee mogen (wel ook reserves) , Josine wellicht beter met de shootouts , in en tegen Duitsland ook veel goede reddingen, Anne is gelukkig ook keigoed. Nog een jaar te gaan tot OS Japan '20, daarna OS Parijs/ Frankrijk '24 die ze allebei halen (wellicht een oplossing, de 1 OS '20 de ander OS '24 ) , SUCCES ! Iedereen topfit uiteraard anders zijn er gelukkig voor iedere plaats goede speelsters die klaar staan, SUCCES !

  1. sapi

   Eens met opstelling!

 8. robvisser

  @adrievandeparel Annan heeft te lang gewacht met haar sterkste opstelling. Het WK team oogt nu onwennig en het samenspel van voorheen is er niet meer. Welten zegt het in de krant vandaag: "Door de verschillende samenstellingen oogt het vaak onwennig", refererend naar de talloze selecties die Annan sinds het WK 2018 voor de leeuwen heeft gegooid. Hopelijk gaat Annan het volgend jaar anders doen in de Pro League, richting de OS. Er moet een vaste(re) groep komen, anders komen er nooit meer automatismen in de ploeg.

 9. adrievandeparel

  Met nog 4 wedstrijden en de EK is het wel laat om een solide ingespeeld team te realiseren, maar beter laat dan nooit. In de loop van het nieuwe seizoen kunnen er weer nieuwe speelsters zich bewijzen, weer een jaar ouder, sterker, slimmer en beter hopelijk. Volgend seizoen worden de OS het hoofddoel, ik heb er wel vertrouwen in dat Los Angeles ('84) , Peking ('8) en Londen ('12) gecontinueerd gaan worden, SUCCES !

 10. adrievandeparel

  Wens de Nederlandse hockeydames heel veel succes morgenavond 19.30 uur. Hopelijk kijkt heel Nederland mee en staan de Nederlandse voetbaldames al ruim voor tegen Canada , die zijn dan om 18 uur begonnen zijn en staan dan om 19.30 al ruim voor zodat iedereen kan genieten van de beste hockeysters van de wereld, vooral van de Nederlandse dames, het is natuurlijk pas echt genieten als NEDERLAND wint van Argentinië. Hoewel ik jammer vind dat Pien er weer niet bij kan zijn ben ik blij met deze geselecteerde beste dames van Nederland. Ook Maria die de laatste jaren veel meer rendement heeft en vooral dat ze volledige inzet heeft en aan geeft dat ze volledig voor het hockey leeft(dus ook van alles afzegt) en dat ook doet , dat is te waarderen. Ook de jongere toppers heel veel succes, gelukkig zijn er veel standbye voor in geval van, dan is het goed te weten dat er goede speelsters klaar staan. IEDEREEN HEEL VEEL SUCCES !


Wat vind jij? Praat mee...