Round-up Overgangsklasse (H): Feestje in huize Kuijlenburg

Je kunt 1 strafcornerkanon in de familie hebben, maar de familie Kuijlenburg telt er liefst 2: Florian en Thije. Samen scoorden ze 3 korte corners tegen Leiden en dat leverde Phoenix de 1e zege van het seizoen op. Een ander cornerkanon, Timmo Kranstauber, liet zich ook gelden. Het nieuwe gezicht bij Cartouche (ex-Rotterdam) maakte er 2 en dat was voor hem een 100 procent score. Verdriet was er ook: Union verloor met 0-2 van Venlo en speelde ‘verschrikkelijk slecht’.

Poule A

‘Iedereen een 8’

De 1e klap is een daalder waard. Sonja Thomann was zondagmiddag zéér te spreken over de prestatie van haar team. Cartouche won met 0-4 van Laren. ‘Iedereen haalde wat mij betreft het rapportcijfer 8. Goed gespeeld, veel controle en rust in het spel. Prima, maar laten we desondanks bescheiden blijven.’ Timmo Kranstauber markeerde zijn debuut met twee rake corners en dat was meteen een 100 procent score.

Rick van Domburg, de nieuwe coach van Laren, zag dat Cartouche ‘supereffectief speelde. Je kunt duidelijk zien dat onze tegenstander verder is dan wij. Ze hebben terecht gewonnen. De 2e helft speelden we op de helft van Cartouche, maar we misten de finesse. Ik zag echter voldoende aanknopingspunten.’

Topduel op Schaerweijde

Schaerweijde en Voordaan speelden een absoluut topduel naar begrippen van de Overgangsklasse. Beide ploegen maakten er een open wedstrijd van met een hoge amusementswaarde. Rein van Eijk (Voordaan): ‘Het was een geweldig duel om naar te kijken. Helaas verloren wij, maar de structuur waarin wij spelen biedt ons veel houvast. En natuurlijk was het zuur dat Schaerweijde in de slotfase binnen een paar minuten terugkwam van een 3-4 achterstand naar een 5-4 voorsprong.’

Bas Boogaard (Schaerweijde) kon zich helemaal vinden in de analyse van zijn collega. ‘Onze spelers voerden de opdrachten goed uit. Enig minpuntje is dat we 4 tegengoals moesten incasseren.’

Zwart-Wit pakt puntje op de valreep

Nieuwkomer Zwart-Wit keek na 40 minuten tegen een 2-0 achterstand aan. Dat leek kat in het bakkie voor het geroutineerde Were Di. Echter, hockey blijft hockey en daarin is niets voorspelbaar. In de laatste minuut scoorde Bantje de gelijkmaker en dat zorgde voor sippe gezichten in Tilburg. Steven Hendrickx (Were Di): ‘Halverwege de 2e helft kwamen we op 2-1 en daarna hadden we het gewoon moeten uitspelen.’

Gaby van Hout (Zwart-Wit): ‘Na de 2-0 gingen we achterin 1 op 1 spelen, waarna wij kans op kans kregen. Na de 2-1 liepen we echter terug in de organisatie. Pas in de slotfase drukten we opnieuw door en maakten we prompt de 2-2.’

‘Mooi signaal Nederlandse hockey’

HIC liet zich volgens trainer-coach Dirk Verhagen de kaas van het brood eten tegen het geduchte hdm. Het werd 1-3. ‘Wij gingen te voorzichtig van start, terwijl wij eigenlijk zó graag wilden. Tijdens de wedstrijd kregen we 8 strafcorners en geen daarvan was raak. Mede daarom heeft hdm wat mij betreft terecht gewonnen.’

Ronald Hugers (hdm): ‘Na onze 0-2 kwam HIC via een strafcorner- en strafbalsituatie terug op 1-2. Toen leek het spannend te worden, maar wij hebben het eigenlijk heel volwassen uitgehockeyd. Bij ons zijn verschillende spelers vertrokken en het is een compliment aan hdm dat de club dit grotendeels met zelfopgeleide spelers heeft kunnen opvangen. Wat mij betreft een mooi signaal aan het Nederlandse hockey.’

Hoera voor broertjes Kuijlenburg!

De broertjes Kuijlenburg hadden zondagmiddag een belangrijk aandeel in de 4-2 zege van Phoenix op Leiden. Samen waren ze goed voor een productie van 3 rake strafcorners en dat dwong Leiden op de knieën. Melchior Looijen (Phoenix): ‘We kwamen tijdens de 1e helft op een 0-1 achterstand, maar de knop ging snel om. Wij borduurden voort op een prima voorbereiding.’ Na een ruststand van 2-1 kwam de thuisclub na 50 minuten op een 3-1 voorsprong en korte tijd later werd het zelfs 4-1.

Craig Sieben (Leiden): ‘We startten goed, maar Phoenix benutte 3 strafcorners op rij. Wij kwamen niet echt in het duel, Phoenix was bovenliggend. Na rust kregen we meer grip, maar toch werd het 3-1 in plaats van 2-2.’

Stuntje van Venlo op Union

Nieuwkomer Venlo zorgde voor een stunt in Malden, waar Union tegen een onverwachte 0-2 nederlaag aan liep. Pancho van de Broek (Union) was na afloop redelijk onthutst. ‘Ik herkende mijn eigen ploeg niet, het was zó verschrikkelijk slecht vandaag. De meesten waren te gespannen, omdat we het gevoel hadden dat we alles te verliezen hadden, maar niets te winnen. Het was apathisch, ik kan de vinger er nog niet op leggen.’

Benito Fernandes, de Portugese coach van Venlo: ‘Ik was nieuwsgierig naar het spel van mijn ploeg, omdat we geen ideale voorbereiding kenden. 3 van mijn spelers waren op pad met de Portugese nationale ploeg. Maar we leverden een prima resultaat. Terecht gewonnen.’

Statistieken

Laren-Cartouche 0-4 (0-3)
0-1 Coen Albers, 0-2 Timmo Kranstauber (sc), 0-3 Yorick van der Vis, 0-4 Timmo Kranstauber (sc)

Schaerweijde – Voordaan 5-4 (2-2)
0-1 Bob Rijksen (sc), 1-1 Scott Tupper (sc), 2-1 Jasper van der Meulen Wolf, 2-2 Thijs Wientjens, 3-2 Scott Tupper (sc), 3-3 Tim Bödicker, 3-4 Joachim Löwenthal, 4-4 Casper Horn, 5-4 Eli Matheson

Were Di – Zwart-Wit 2-2 (1-0)
1-0 Wouter van Griensven (sc), 2-0 Wouter van Griensven (sc), 2-1 Tim van Ginneken (sc), 2-2 Thijmen Bantje

HIC – Hdm 1-3 (0-1)
0-1 Martijn Dolman, 0-2 Lennart Kallenberg, 1-2 Luc Lejeune (sb), 1-3 Chris Taberima

Phoenix – Leiden 4-2 (2-1)
0-1 Rogier Haanraadts, 1-1 Florian Kuijlenburg (sc), 2-1 Florian Kuijlenburg (sc), 3-1 Thije Kuijlenburg, 4-1 Tim Schouten, 4-2 Lars Barkmeijer

Union – Venlo 0-2 (0-1)
0-1 Luis da Rocha Tavares (sb), 0-2 Roeland Bergwerff

Poule B

Bart Naber gevierde man

Breda draaide een stroeve voorbereiding, maar speelde in de seizoenouverture een prima pot tegen Gooische. In Bussum werd het 0-2 dankzij twee treffers van Bart Naber, gelijk verdeeld over de speelhelften. Het vergde Mark Bouwman even tijd de juiste formatie neer te zetten, maar het rendement was er naar.

Reinoud Wolff (Gooische): ‘Dit is een teleurstellend begin. De openingsfase was te voorzichtig en wij waren niet in staat om kansen af te ronden. Na rust was het 25 minuten goed, maar ook toen maakten wij onze mogelijkheden niet. Terecht verloren.’

Dubbel gevoel HBS én Groningen

Promovendus Groningen verliet met een dubbel gevoel Bloemendaal. Het 1e punt van het seizoen was binnen, maar volgens trainer-coach Angela Veeger hadden dat er eigenlijk 3 moeten zijn. Na een 0-2 voorsprong in de 42-ste minuut kwam HBS pas in de 69-ste minuut op gelijke hoogte. ‘Tijdens de 1e helft waren wij echt beter, maar na rust hebben we te lang met de rug tegen de muur gestaan. Jammer.’

Thomas Immink van HBS was even ontevreden (of tevreden) als Veeger. ‘We deden wat domme dingen in het veld, maar uiteindelijk pakken we toch nog een punt. Na rust gaven we meer druk, maar af en toe stonden we te slapen in de cirkel.’

Van topschutter naar topcoach?

Stefan Duyf, het laatste decennium een gevreesd schutter in Hoofd- en Overgangsklasse, markeerde zijn debuut als coach van Push met een fraaie 2-4 zege. Of hij als oefenmeester ook tot grote hoogten zal stijgen, moet de toekomst uitwijzen. Voorlopig maakt Push in meerdere opzichten een frisse start. Tegen Nijmegen leverde dit in 1e aanleg een 1-0 achterstand op, maar nog voor rust werd het al 1-3. Na de 2-3 leek het spannend te worden, maar Floris van der Kroon maakte aan alle onzekerheid een eind door de 2-4 te scoren. Het was zijn 3e van de wedstrijd.

Christian Cavallet (Nijmegen): ‘Eigenlijk geven wij het duel in drie minuten weg, zo rond de 25e minuut van de 1e helft. In deze fase scoorde Push 3 keer. Verder deden we het goed. We moeten alleen proberen nog stabieler te worden.’

‘Onnozel groen’ nekt Alkmaar

Het geduld van Boudewijn van Eijck (Victoria) werd lang op de proef gesteld, maar uiteindelijk stapte hij in zijn 1e duel als hoofdcoach met 3 punten van het veld. Tegenstander Alkmaar stond tot aan de 65e minuut op een 1-0 voorsprong, maar dat was niet genoeg. Via Stam en Wolf werd het alsnog 1-2. Alexander Peulen (Alkmaar) zit desondanks niet bij de pakken neer. ‘Ik vind dat wij op een aantal cruciale plekken in het elftal goede versterkingen hebben gekregen. Breekpunt in de wedstrijd was echter onze gemiste strafbal bij een stand van 1-0. Tijdens de laatste fase krijgen wij een onnozele groene kaart en in die fase slaat Victoria toe.’

SCHC laat zich niet verrassen

Stichtsche liet zich tijdens de 1e wedstrijd niet verrassen. De ex-Hoofdklasser won met 5-2 van Ring Pass. Trainer-coach Michiel van der Struijk presenteerde een team met veel nieuwe gezichten, maar moest wegens blessures ook afzien van enkele sterkhouders. SCHC speelde een goede eerste helft (rust 3-1), maar na de thee slopen slordigheden in de ploeg. Bastiaan Ophof (Ring Pass): ‘Pas tijdens de 2e helft wierpen wij alle schroom van ons af. In deze fase zijn we zeker niet weggespeeld en dat biedt aanknopingspunten voor de komende weken.’

Promovendus blijft puntloos

Promovendus Zwolle kon tijdens een hevig slotoffensief tegenstander Huizen niet op de knieën krijgen. In de 60-ste minuut kwam Huizen op 1-2. ‘Maar de bal wilde er voor ons niet meer in’, aldus Bert Bunnik (Zwolle). Juist in deze cruciale fase liet zich het uitvallen van Otto Berkhof gelden. Berkhof kreeg tijdens de wedstrijd een ongelukkige klap op zijn bovenbeen en moest het veld verlaten.

Wouter van der Kloet (Huizen): ‘We kwamen met 1-0 achter, onder meer omdat we niet in staat waren het spel te maken. Na rust konden wij ons redelijk herstellen. Ik denk dat de gelukkigste heeft gewonnen vandaag.’

Gooische – Breda 0-2 (0-1)
0-1 Bart Naber, 0-2 Bart Naber

HBS – Groningen 2-2 (0-1)
0-1 Mobach, 0-2 Niels Hesseling 1-2 Max Vergnes, 2-2 Tim Ossewaarde (sc)

Nijmegen – Push 2-4 (1-3)
1-0 Erik Hemesath, 1-1 Max Kreft, 1-2 Floris van der Kroon, 1-3 Floris van der Kroon, 2-3 Olaf Beks, 2-4 Floris van der Kroon

Alkmaar – Victoria 1-2 (1-0)
1-0 Jonathan Bosma, 1-1 Iven Stam, 1-2 Matthijs Wolf

SCHC – Ring Pass 5-2 (3-1)
1-0 Pieter Knetemann, 1-1 Steven Versteegh, 2-1 Thomas Vis (sc), 3-1 Ingwer Wiese, 4-1 Steef Stroeken, 4-2 Pepijn Versteeg, 5-2 Maarten van den Berg

Zwolle – Huizen 1-2 (1-0)
1-0 Jetze Schölvinck, 1-1 René Hoogendoorn, 1-2 Mark Noë