Heerbaart na haar twee fouten blij met steun van het team

SCHC-keepster Alexandra Heerbaart (28) – onlangs met de nationale zaalselectie wereldkampioen geworden in Zuid-Afrika – klopte voor de winterstop hard op de deur van het Oranje van Paul van Ass. Maar zondagmiddag in de eerste wedstrijd na de winterstop, tegen topclub Den Bosch (3-3), scoorde ze voor het eerst dit seizoen een onvoldoende. Twee van de drie strafcorners waaruit Den Bosch scoorde, gingen door haar benen.

Zondagmiddag kort na de confrontatie met de aartsrivaal trokken de speelsters van Stichtsche zich terug in het clubhuis in Bilthoven, om de topwedstrijd na te bespreken. Daarin trok de keepster van de Oranje Dames Zaal direct het boetekleed aan, vertelt ze. Een kwartiertje na afloop van die nabespreking waarin ze zich kwetsbaar opstelde, stralen de ogen van Heerbaart alweer zelfvertrouwen uit. Een interview over de twee fouten die ze maakte, gaat ze ook niet uit de weg. Dat haar teamgenoten haar tijdens de evaluatie niet afvielen, maar juist een hart onder de riem staken, waardeert ze heel erg, vertelt ze.

‘Ik heb direct gezegd dat ik die twee ballen had moeten pakken. Ik ging in de fout. Punt. Hoe de meiden daarop reageerden, vind ik heel fijn. Ze zeiden meteen dat het niet mijn schuld was. Dat hockey een teamsport is. Dat we met z’n allen scoren en met z’n allen verdedigen. Dat deed me heel veel, dat ze dat zeiden. Ze spraken echt hun vertrouwen in me uit’, vertelt de viervoudig international, die door haar teamgenoten niet wordt afgerekend op één mindere wedstrijd, omdat ze de afgelopen seizoenen juist vrijwel wekelijks een betrouwbare sluitpost was.

Pien Sanders passeert Alexandra Heerbaart tijdens SCHC-Den Bosch (3-3). Foto: Koen Suyk

Ik koos voor de verkeerde techniek, de zaaltechniek SCHC-keepster Alexandra Heerbaart

 

Maar deze keer stond het vizier van Heerbaart dus niet helemaal op scherp. Bij een voorsprong van 1-0 gaf SCHC na vijf minuten hockeyen voor het eerst een strafcorner weg. Sleepfenomeen Frédérique Matla van Den Bosch stond niet in het veld. Daardoor was het de beurt aan de tweede strafcornernemer van Den Bosch: verdediger Sanne Koolen. Haar flats door het midden boog voorzichtig af richting de lijnstop. Heerbaart strekte haar been uit en had de bal moeten hebben, maar via de binnenkant van de schoen rolde hij dwars door haar benen over de doellijn heen: 1-1.

Nog voor het einde van het eerste kwart haalde Den Bosch weer een strafcorner. Opnieuw werd gekozen voor een flats van Koolen. Heerbaart boog zich voorover naar de grond, maar de bal vloog door haar benen tegen de plank: 1-2. Woest sprak de keepster van SCHC zichzelf toe.

‘Ik ben altijd kritisch op mezelf. Ik wil een betrouwbare keeper voor het team zijn. Daarom baal ik ervan als er zoiets gebeurt. Ik koos voor de verkeerde techniek, de zaaltechniek. Twee weken geleden stond ik nog op het WK Zaal, vandaar. Die bal kwam door het midden, die moet gewoon voor mij zijn. We kunnen er lang of kort over praten: het is gewoon balen.’

Alexandra Heerbaart gaat naar de grond bij één van de twee strafcorners waaruit Den Bosch scoort. Foto: Koen Suyk

Ook de derde goal van Den Bosch viel uit een corner

Heerbaart stelt dat het vooral de eerste twee corners zijn die ze zich persoonlijk aantrekt en niet zozeer de derde. In het derde kwart kwam Den Bosch uit een variant op een 3-2 voorsprong. Waar de verdediging van SCHC verwachtte dat Frédérique Matla op doel ging pushen, legde ze de bal terug op aangeefster Pien Sanders. Zodoende stond Heerbaart te ver naar binnen gepositioneerd. Met een duik probeerde ze nog te corrigeren, maar Sanders wist de kans te verzilveren.

‘Je kunt met z’n vijven niet alles afdekken tegen acht man. Dat hoort erbij. Die eerste twee strafcorners reken ik mezelf veel meer aan’, besluit Heerbaart.


Wat vind jij? Praat mee...