Bloemendaal klopt Kampong en recht z’n rug op juiste moment

Bloemendaal heeft zondag de aanval op de eerste plaats afgeslagen. De Mussen wonnen in eigen huis met 2-1 van directe concurrent Kampong, waardoor het verschil tussen beide topteams op vier punten komt. Een zege die een einde brengt aan een moeizame periode van de landskampioen.

Een high-five hier, een schouderklop daar. Ontspannen gezichten in het kringetje. Op het juiste moment, op de dag dat de koppositie opeens echt verdedigd moest worden. Terwijl de stick van Sanne Caarls, de aanvoerder van de vrouwen van Bloemendaal, en het shirt van Arthur Van Doren werden verloot ten bate van Giro555, keek de ploeg van Rick Mathijssen elkaar eens goed en tevreden in de ogen. Missie geslaagd. Ze hadden weer even laten zien wie de beste was van het land.

De laatste weken ging het dus niet helemaal – helemaal niet – van een leien dakje bij Bloemendaal. Dat had zo z’n redenen. Veel spelers van de landskampioen kwamen pas laat terug van hun internationale verplichtingen. Dat ging ten koste van automatismen. Het gevolg was puntenverlies. Eerst die verrassende thuisnederlaag tegen Pinoké (1-2), daarna het doelpuntrijke gelijkspel (4-4) versus Rotterdam.

Glenn Schuurman belemmert Jonas de Geus de doorgang. Foto: Koen Suyk

Andere ambiance dan in mei

De fijne marge die de koploper had ten opzichte van runner-up Kampong slonk daardoor binnen twee speelrondes van zes naar één punt. De Utrechters, die dus wel hun beide duels na de winterstop wonnen, stonden afgelopen lente voor het laatst op ’t Kopje. Het was de dag van de oliedomme rode kaart van Floris de Ridder, van het afscheid van Martijn Havenga en – het belangrijkst – van de beslissing van de competitie. Kampong legde het, net als in de eerste wedstrijd, na shoot-outs af tegen Bloemendaal dat daardoor de titel prolongeerde.

De ambiance was vandaag gelukkig compleet anders dan op die druilerige dag in mei. Waar toen alleen de ouders van de spelers – en dat was al heel wat – aanwezig konden zijn, was het legendarische complex van Bloemendaal nu ouderwets druk gevuld. Ze stonden er weer, de toeschouwers. Rijendik, vooral aan de clubhuiskant waar de buitenbar geopend was.

Een grondgevecht om de bal tussen vier internationals: Jip Janssen, Thierry Brinkman, Floris Wortelboer en Terrance Pieters. Foto: Koen Suyk

Jolie, met 77

Echt verwend werden de aanwezigen in het begin niet. Het was vooral kijken wie er niet op het veld stonden. Dat waren er nogal een paar. Sander de Wijn, Robbert Kemperman en David Harte ontbraken aan de kant van Kampong. Bloemendaal miste Arthur Van Doren en daardoor was er weer een plekje ingeruimd voor comeback-kid Wouter Jolie, spelend met rugnummer 77. 

Pas na twintig minuten ontbrandde het duel, waarin de kansen in die saaie openingsfase schaars waren. ‘Los maar’, riep Kampong-captain Lars Balk naar zijn teamgenoot Caspar Dobbelaar. Maar Balk had ‘m niet. Een misser met gevolgen, want Florian Fuchs – bezig aan zijn zwanenzang op de hockeyvelden – schoot vijf seconden later met zijn backhand raak.

Kampong leek een antwoord te vinden via Bjorn Kellerman – spelend in het shirt van Julius Schwartz, met een afgeplakte naam – die hard uithaalde, maar de paal trof. Het bleek de enige kans op de 1-1, want een paar minuten later verdubbelde Roel Bovendeert de score. De spits frommelde van dichtbij binnen en zorgde daarmee dat Bloemendaal in opperbeste stemming de kleedkamer inging. 

Jip Janssen scoorde de 2-1, zijn zestiende van het seizoen. Foto: Koen Suyk

De onvolledige inhaalrace van Kampong

Kampong zette, zoals te verwachten was, aan in kwart drie. Vooral na een gele kaart van Bloemendaal-verdediger Jasper Brinkman ging de ploeg van Roelant Oltmans in volle vaart richting cirkel. Dat gebeurde vooral met veel snelheid en enthousiasme. Pas in het slot van dat kwart kwam ook slimheid erbij. Derck de Vilder vond de voet van Floris Wortelboer, waarna Jip Janssen raak sleepte uit de derde Kampong-corner van de middag.

Natuurlijk ging Kampong op jacht naar de gelijkmaker. Ze kwamen ook wel in de cirkel, maar telkens zat er een stick van Bloemendaal tussen. Aanvallen waren er veel, kansen voor Kampong kwamen er amper. ‘Koester het balbezit’, riep Bloemendaal-coach Mathijssen in de slotfase. Die woorden nam zijn ploeg ter harte. Bloemendaal kwam de laatste minuten ongeschonden door, waardoor de eerste zege van 2022 een feit was. Minstens zo belangrijk: de aanval van Kampong was afgeslagen, de naderende crisis bezweken en de spierballen getoond.

Voor Kampong is het bovendien de negende keer op rij dat er niet werd gewonnen op ’t Kopje. De Domstedelingen wachten al drie jaar op een zege in het hol van de leeuw.

Bloemendaal – Kampong 2-1
21. Florian Fuchs 1-0
33. Roel Bovendeert 2-0
51. Jip Janssen 2-1 (sc)

 


Wat vind jij? Praat mee...