Europese hoofdprijs in zaal zeldzaam voor Nederlandse clubs

Komende vrijdag komen Amsterdam en Laren in actie tijdens de Europa Cup Zaal. De kansen op een Europese hoofdprijs lijken klein. Een duik in de geschiedenisboeken leert namelijk dat in tegenstelling tot het veld het winnen van een Europese clubtitel in de zaal door een Nederlandse ploeg een zeldzaamheid is. Het zijn de Duitse clubs die heersen tussen de balken.

Vanaf 1990 zijn er bij de mannen slechts vier edities door niet-Duitse clubs gewonnen. De overmacht van de oosterburen bij de vrouwen is nog groter. Slechts een editie kende geen Duitse winnaar. Dat was in 2013 toen de hockeysters van Den Bosch, met speelsters als onder meer Karin den Ouden, Maartje Goderie en Lieke Hulsen, er met de titel vandoor gingen.

Slechts een keer de hoofdprijs

Deze titel is ook de enige Europese hoofdprijs voor een Nederlandse club in de zaal. De mannen stonden sinds 1990 nog nooit op de hoogste trede van het ereschavot. Amsterdam (1990) en hdm (2012) waren er dichtbij, maar verloren de finale. Daarnaast behaalden Hattem (1991), Oranje Zwart (1992) en Amsterdam (2011 en 2017) een derde plaats. Afgelopen seizoen eindigden de Amsterdammers als vierde.

De hockeysters van Amsterdam vielen vorig seizoen wel in de prijzen. De ploeg legde beslag op de bronzen medaille. Eerder eindigden al Groningen (1990), Den Bosch (2003), HGC (2005), Kampong (2007, 2010, 2011, 2012) en Laren (2009) als derde.


4 Reacties

  1. vostammer

    Logisch. In Nederland is de zaal een bezigheidstharapie in achterafzaaltjes, in Duitsland is het topsport waarmee de spelers tevens nog aardig kunnen verdienen.

  2. Esther BoschvanRoozendaal

    Dat is begrijpelijk omdat we in de zaal veld hockey spelen .

  3. asjemenou

    Wat negatief. Er kan maar 1 als eerste eindigen. En onze buren zijn nu eenmaal beter hierin. Gewoon de strijd aangaan.

  4. hockeyhart

    Als NL trainer/coach in Duitse dienst kan ik beamen dat t zaalhockey in Dld serieuzer genomen wordt, echter een happening zoals het finale weekeinde in Rotterdam is ongekend


Wat vind jij? Praat mee...