Tip-in #12: Belgen slopen de wereldbeker
In onze rubriek Tip-in belichten we iedere week met een knipoog grappige of opmerkelijke zaken uit de hockeywereld. Heb jij ook een geinig nieuwtje of een opvallend feit? Mail dan naar redactie@hockey.nl.
Dit stukje doet wel een beetje pijn bij ons Nederlandse hockeyfans. We hadden immers maar wat graag zondag die wereldbeker in India gewonnen. Maar, zoals bondscoach Max Caldas ook al aan zijn spelers meegaf, we tonen ons goede verliezers. Daarom feliciteren wij vanaf deze plek de Red Lions met hun eerste en laats… (oh nee, goede verliezers) grote prijs.
En eerlijk is eerlijk, het feest dat de Belgen dinsdag vierden op de Brusselse Grote Markt, was indrukwekkend. Ruim vijfduizend enthousiaste Belgen zongen hun helden toe, die even daarvoor door het Belgische Koningspaar waren ontvangen.
Wie goed naar de beelden van de huldiging in België keek, viel wat op. Het stickje bovenop de wereldbeker, die in de kleedkamer van het Kalinga Stadium nog aanwezig was (zie Insta-post van Loïck Luypaert)….
Was bij de huldiging op de Grote Markt plots verdwenen.
Navraag door onze collega’s van Langs de Lijn En Omstreken leerde dat de beker was gesloopt door speler Victor Wegnez. ‘Victor Wegnez wilde hem op Zaventem (het vliegveld van Brussel) opheffen aan de stick en toen is hij afgebroken’, vertelde Loïck Luypaert in het radioprogramma. ‘De wereldhockeybond zal vast wel een stukje tape opsturen.’
Heb je eindelijk die beker, sloop je hem, was onze eerste gedachte. Maar, zo ontdekte de Belgische televisiezender Sporza, er is niet veel aan de hand. De uitgereikte beker betrof een replica, hij was dus nep. De echte trofee moet nog worden gegraveerd.
Herman Kruis gedegradeerd tot ’teammanager’
Op de eerste speeldag van de Hoofdklasse Zaal afgelopen zondag meldde zich in het kamertje van de Sporthallen Zuid, waar de KNHB-medewerkers zich verzamelen, opeens een man die zei dat hij van Push Dames 1 was.
‘Dag allemaal. Wij hebben een probleempje. We zitten bij een andere sport in de kleedkamer.’
‘Oh,’ zei een van de medewerkers, die blijkbaar niet wilde weten hoe dat in vredesnaam mogelijk was, terwijl er de hele middag alleen maar gezaalhockeyd werd. Hij pakte direct zijn telefoon en belde iemand, die het probleem moest oplossen. Aan het eind van het gesprek zei hij – terwijl hij de man aankeek: ‘De teammanager van Push komt nu naar de kleedkamer toe.’
Daar ging hij dan. Herman Kruis, oud-bondscoach van de Oranje Dames, achtvoudig landskampioen met Den Bosch Dames 1, nu coach van Push Dames 1. Hij werd ‘de teammanager’ genoemd. Gelukkig maakte hem het niets uit.
Het telblok in de zaal: wie staat er nou eigenlijk voor?
In zaal twee van de Sporthallen Zuid deed het elektronisch scorebord het zondag niet. Daarom moest het publiek de tussenstand vernemen via het telblok op de wedstrijdtafel. U weet wel: dat ding dat u hieronder op een archieffoto ziet.
Het probleem daarvan is altijd dat het niet voor iedereen duidelijk is bij welke ploeg welke score nu precies hoort. De stand? 2-0. Maar voor wie?
Voor dat probleem dachten ze in de Sporthallen Zuid een oplossing te hebben. Onder het ene getal hingen ze een briefje met daarop met pen geschreven ’thuis’ en onder het andere getal ‘uit’.
Het werkte alleen niet. Want weet u in de zaal wie er thuis en uit speelt?
Oranje-Rood moet balken ruimen, maar wil dat eigenlijk niet
Niemand wil de laatste wedstrijd van de dag in de zaal spelen. Dan is de dankbare taak van balken opruimen aan jou. Zo ook in de Hoofdklasse Zaal.
Na de eerste speeldag in de Sporthallen Zuid in Amsterdam speelden de dames van Oranje-Rood het laatste duel van de dag tegen Groningen. In de slotminuten werden de karren van de balken al binnen gereden en het enige wat nog moest gebeuren was het rijtje balken op de kar leggen. Toen de Eindhovense dames echter na het duel hoorden dat de balken geruimd moesten worden, klonk er ongeloof. ‘Dit meen je niet, belachelijk! Moeten wij die balken opruimen? Dat kan de organisatie toch mooi doen?’
Het was aanvoerder Daphne van der Velden die haar ploeg direct aansprak: ‘Kom op jongens, wij een kant, Groningen een kant. Dan is het zo gebeurd.’
Jacques Brinkman was blijkbaar ook een goede keeper
Het is alweer twintig jaar geleden dat de Oranje Heren in Utrecht voor het laatst wereldkampioen werden. Reden genoeg voor RTV Utrecht om daar afgelopen weekend, voorafgaand aan de WK-finale tegen België in Bhubaneswar, een zinnetje over te schrijven op de website. Analyticus Jacques Brinkman, die op het WK van 1998 van de partij was, kwam het zinnetje ook tegen. Hij was alleen vergeten dat hij in het doel had gestaan.
In 20 jaar van middenvelder naar keeper. Kan hard gaan. pic.twitter.com/EL2vo9seRw
— Jacques Brinkman (@JacquesBrinkman) December 15, 2018
(Tip: klik op de tweet om te zien wat Jacques nou eigenlijk bedoelt)
4 Reacties
rancoburgzorg
Bij de huldiging van de NL hockeyteams in Den Haag na het wk 2014 waren (slechts? ) enige honderden fans aanwezig en Mark Rutte. Bij de Belgen dik 5000 fans, de Eerste minister Michel en de Koning. Maar ja, wij winnen wel vaker wat uiteraard.
luchtisblauwgrasisgroen
Nederland heeft in 2014 het WK niet gewonnen 🤔
lexi-b
De wens is de vader van de gedachte.
ruurdjanrauwerda
De Dames winnen wel grote prijzen, maar bij de Heren is dat wat langer geleden