Tip-in #15: Jack van Gelder kan wel een Peptalk gebruiken

In onze rubriek Tip-in belichten we iedere week met een knipoog grappige of opmerkelijke zaken uit de hockeywereld. Heb jij ook een geinig nieuwtje of een opvallend feit? Mail dan naar redactie@hockey.nl.

Eva de Goede bij Peptalk

Eva de Goede zat maandagavond bij Peptalk. Nee, ze kreeg geen enthousiaste speech (een peptalk), maar zat bij het wekelijkse sportprogramma op Ziggo Sport. Nog nooit gezien? Dat kan kloppen, want gemiddeld kijken er wel 30.000 mensen naar het programma dat wordt gepresenteerd door de illustere Jack van Gelder. Het format van het programma is vrij simpel: er is veel aandacht voor voetbal, nog meer voor Max Verstappen, en de gasten uit andere sporten zitten ook aan tafel.

Sinds Ziggo Sport de Hoofdklasse en de Pro League uitzendt, is er ook weleens een hockeyer aan tafel. Een paar weken geleden Mirco Pruyser en maandag was het de beurt aan Eva de Goede, omdat ze een maand geleden werd verkozen tot beste speelster van de wereld. De Goede werd ingeleid met een actuele video van haar shoot voor Sport Illustrated met Ellen Hoog uit 2013.

Het gesprek tussen Van Gelder en de Goede dat volgde, was vervolgens lekker ongemakkelijk. Positief bekeken zou je de vragen van Van Gelder kunnen omschrijven als lekker gevarieerd (van de Pro League, naar haar rugnummer, naar de verkiezing, naar Amsterdam-Den Bosch, naar haar positie en terug naar de Pro League). Maar dat had als resultaat dat het gesprek van de hak op de tak ging. Met als slotstatement van de presentator dat er deze winter wel heel weinig competitiehockey op het veld was geweest. Beste Jack, dat is al jaren zo.

Dus: leuk dat hockeyers worden uitgenodigd bij het programma, maar misschien is het goed dat de presentator de volgende keer voordat hij weer een hockeyer interviewt eerst even een peptalk krijgt.

Jack van Gelder kan er zelf wél om lachen.

Nepstreakers op Bloemendaal

Hoe noem je twee onverlaten die tijdens Bloemendaal-Kampong keihard het veld over renden op sneakers, met een korte broek aan en een stropdas om? Het waren geen streakers, want de definitie van de streaker is als volgt:

Een streaker is een persoon die bij een openbaar evenement onverwachts naakt ten tonele verschijnt met het doel het evenement te verstoren, te provoceren, of zichzelf in de schijnwerpers te plaatsen. 

Dus verder dan het woord ‘oproepkraaiers’ komen we niet bij deze onverlaten. Of we kunnen ze sneakers noemen, omdat ze met hun sneakers aan het veld oprenden. Of hadden ze iets te verbergen, omdat ze met korte broek het veld op gingen? Wie het weet, mag het in de comments achterlaten.

De ‘streakers’ op Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Winnaar(s) van de Week: zeventien clubs

Zeventien clubs in de omgeving van Den Haag tekenden afgelopen week een samenwerkingsverband op het gebied van Sportiviteit & Respect. Door middel van het thema ‘Samen maken we het leuk!’ proberen ze de sfeer rondom de wedstrijd op een positieve manier te laten verlopen en moedigen ze zaken als fatsoenlijk taalgebruik en respect voor de tegenstander aan.

Chapeau dus, HGC, Klein Zwitserland, Westland, HDS, Craeyenhout, Roomburg, LOHC, Wateringse Veld, Ypenburg, Alphen, Cartouche, Forescate, De Kieviten, Ring Pass Delft, Rijswijk, Zoetermeer en hdm.

Verliezer van de Week: Amsterdam

Amsterdam dacht vorig jaar zomer een goede slag te hebben geslagen. Bij het toen rommelende HGC werden Wiegert Schut, Rick van Kan en Tom Hiebendaal weggekaapt. Stiekem lachten de hoofdstedelingen in hun vuistje. HGC werd al niet echt gezien als concurrent, maar de Wassenaarse formatie verzwakken en er zelf beter op worden, was natuurlijk een fijne actie. Na de vernederende 8-2 nederlaag van afgelopen zondag tegen HGC denken ze daar vermoedelijk toch iets anders over bij Amsterdam. Want mede door het vertrek van Schut, Van Kan en Hiebenbaal kwam er bij HGC ruimte om Maxime Plennevaux (twee goals), Ashley Jackson (twee goals) en Kenta Tanaka (een treffer) binnen te halen. Goed gedaan hoor, Amsterdam.

Billy Bakker baalt. Foto: Willem Vernes

‘Eh, er schijnt nog een team kampioen te zijn geworden’

Een Super Sunday op de velden van Tilburg. De eerste thuiswedstrijden van de vaandelteams waren volgens de club het perfecte moment om de zaalkampioenen te huldigen. In groten getale werd dan ook gekeken hoe de ploegen één voor één naar voren werden gehaald. Een ieder werd in het zonnetje gezet en werd een prachtige medaille omgehangen. Toen alle kampioenen vol trots het terras hadden verlaten, werden zelfs de nieuwbakken HT2-trainers nog hartelijk bedankt en volgde er een luid applaus.

Terwijl het publiek zich inmiddels naar het hoofdveld had gekeerd en de mannen van Tilburg en Almere bijna klaar waren voor de line-up, klonk de stadionspeaker opnieuw. ‘Eh, er schijnt nog een team kampioen te zijn geworden.’ De overgebleven medailles bleken toch niet verkeerd besteld. ‘Ook Jong Dames 3 is kampioen geworden in de zaal, een groot applaus voor deze prestatie!’ Al sjokkend draafden de vergeten kampioenen met drie man sterk richting de stadionspeaker. Die besloot nog een grap te maken om de misser te verzachten. ‘Jong Dames 3 is met 3, ha!’

Keek Sjinborn Dames 1 iets te diep in het glaasje?

De Silver Cup leeft bij veel clubs enorm. Ze dromen ervan ver in het bekertoernooi te komen en voor volle sportparken met een toffe sfeer en vuurwerk hun wedstrijden te spelen. Hoe anders de praktijk soms kan uitpakken, ondervonden de dames van vierdeklasser Sjinborn uit het Limburgse Valkenburg. Zij waren er vrijdagavond helemaal klaar voor om tegen Apeliotes te bekeren, maar troffen alles behalve een lekker bekersfeertje aan. Het water viel namelijk met bakken uit de lucht, Apeliotes scoorde binnen een paar minuten al drie keer en na tien minuten staakte de arbitrage de wedstrijd. Uit de Facebook-pagina van het team kunnen we echter opmaken dat de dames er vrijdagavond het beste van hebben gemaakt (‘We hebben onze energie in iets anders gestoken: ALCOHOL’).

Misschien dat het zelfs wel iets te gezellig is geweest, want koploper Sjinborn kwam van de regen in de drup en verloor zondag ook nog eens verrassend met 1-0 van Venray.

Nou.. 10 min en 3 doelpunten verder hebben we het veld verlaten door de hevige regen. We hadden er erg veel zin in maar…

Geplaatst door Sjinborn Dames 1 op Vrijdag 15 maart 2019

 


10 Reacties

 1. RVDS

  Geachte geïnterreseerden, klinkt allemaal vrij heftig als ik het zo teruglees. Ik reaguur in en uit principe nooit maar in het kader van openheid en hoor en wederhoor hier mijn e-mail naar de redactie van hockey.nl als reactie op dit stuk. Een volwassen man is zelf verantwoordelijk voor zijn gedrag maar journalisten ook voor hun content. Verder laat ik ieder dit zelf beoordelen of veroordelen. Mijn reputatie was er al niet een van een engeltje dus die is in ieder geval niet aangetast ;). Hi Eelko, Wederom dezelfde nogal ongelukkige foto geplaatst en ik blijf maar in de belangstelling van hockey.nl (gezien het gedeelte in het artikel ‘tip-in’). Ik ben uiteraard zelf verantwoordelijk voor hoe ik mijn emotie uit en ik sta er als topsport dier achter dat we als we op een bepaalde manier verliezen iemand die betrokken is met een bidon mag smijten. Denk niet de eerste sporter of betrokkene die dat doet. Kliko; geen idee. Maar buiten dat; ik sta al lang bij alles en iedereen in het tophockey bekend als een ‘bad boy’, en mijn tophockey carrière zit er tevens denk ik op; heb verder geen ambities op dat vlak en heb een meer dan succesvolle maatschappelijke carrière. Ik krijg naar aanleiding van jullie uiting over mij echter vooral veel berichtjes waarin hockey.nl als rioolmedium neergezet wordt, vraag jezelf af of jullie dat willen. Ergo; schrijf wat je wil, je hebt me een aantal jaar geleden je strategie uitgelegd waarin je hockey.nl wat meer spraakmakend wilde laten worden. Dat is je goed recht, maar laat wel duidelijk zijn dat ik in ieder geval veelvuldig terugkrijg dat het niet zo opportuun is dat dat over de rug moet van vrijwilligers (ik) en semi profs die verder gewoon een maatschappelijke carrière hebben en die op deze manier (zie bv ook jullie veel gewraakte kopje ‘verliezer van de week’ in dezelfde rubriek) op het internet verschijnen zonder hoor/wederhoor en context; elementen die ook onderdeel uitmaken van de journalistiek. Eindstand; vrij land, vrij medium, ikzelf verantwoordelijk en het zal niemand in Nederland hockeyland verbazen dat Ricky weer eens met een bidonnetje smijt, maar dit is zo suggestief en uit context dat het vooral afstraalt op het medium zelf. Gr, Rick

 2. Marcoroni

  Haha wat een knullige reactie dit. Als je (in de hoofdklasse) je keer op keer als een 'bad boy' gedraagt (blijkbaar is het toch een wat heftigere reactie geweest dan 'slechts' een bidon op de grond gooien), kan je dat toch juist terugverwachten in een rubriek als deze?

 3. RVDS

  Ik vond het best wel een sterk verhaal :). Emotie binnenboord houden is inderdaad niet mijn sterke punt. Wellicht ook de reden dat ik niet als hoofdcoach maar als assistent-trainer en toeschouwer werkzaam ben. Dat gezegd hebbende, dit soort berichtgeving vind ik net zo min opportuun als op hoofdklasse niveau een bidon kapot smijten: beiden niet netjes en onnodig, maar het een is op de man en het ander op de grond.

 4. asjemenou

  Hoe is het met bidon en kliko? Of was het bold and beautiful?

 5. RVDS

  Het bidon heeft het helaas niet overleefd, zijn broertjes zijn erg verdrietig. De kliko is herstellende, was vooral de schrik van de aanblik van het kapotte bidon heb ik begrepen. Heb inmiddels reactie van Eelko maar er is mij verzocht die niet openbaar te maken. Iedereen dank voor alle positieve berichten! Hopelijk kunnen we het hier gewoon over hockey en mooie dingen hebben. Voorop gesteld: ik moet natuurlijk proberen niet met een bidon te smijten. Balen dat Tilburg die pot nog pakte, waarvoor uiteraard wel alle felicitaties. Het wordt nog een spannend competitieslot...

  1. lexi-b

   @Rick als een mens sport intens beleefd kan de emotie wel eens hoog oplopen. Wat mij betreft kan jou hooguit verweten worden dat je menselijk bent. Succes volgende week!

 6. ruurdjanrauwerda

  Dus de redactie van hockey.nl mag alles schrijven terwijl ze selectief zijn wanneer ze wel of niet aan hoor- en wederhoor doen ? En als ze een reactie per mail sturen mag die niet gepubliceerd worden ? ("We zeggen sorry tegen jou, maar dat mogen onze lezertjes niet weten dus mondje dicht!") Dit nodigt wel uit om snel de telefoon op te nemen wanneer je door hockey.nl gebeld wordt en om een reactie wordt gevraagd... Het klinkt alsof hockey.nl een wederom door de KNHB aangeleverde zondebok mag zwart maken om zo sportiviteit en respect af te dwingen. Erg sportief en respectvol, daar kunnen Poetin, etc nog wat van leren...

  1. ruurdjanrauwerda

   Waar hebben het hier eigenlijk over, een kapotte bidon? Pfffff.....

 7. vakantie

  Maar gelukkig heeft hij wel een meer dan verdienstelijke maatschappelijke carrière Dat we dat even weten🙄

 8. dijkstra14

  Wel fijn... krijgen we een keer aandacht voor het hockey, weten ze via de bond het allemaal toch nog even lekker kapot te maken. Ziggo stopt veel geld in de sport en veel aandacht door alle wedstrijden uit te zenden en soms nog een gast aan te laten schuiven bij een programma, wees daar aub eens blij mee want het helpt de sport om meer exposure te krijgen. Het handbal en vrouwenvoetbal pakken hun kansen wel als het gaat om deze zender, neem daar een voorbeeld aan. Dat er (nog) niet veel mensen naar kijken is niet erg, want het gaat om de eerste stappen. Een start-up maakt de eerste jaren ook geen winst, die moet je ook de tijd geven. Deze rubriek blijft altijd verschrikkelijk slechte en domme journalistiek die niks toevoegt aan het verdere ontwikkelen van de hockeysport. Hopelijk gaan we bij de bond aka hockey.nl dit ook eens inzien en er alles aan doen om te zorgen dat de sport wordt ondersteund via jullie eigen kanaal.


Wat vind jij? Praat mee...