Tip-in #8: Huh? Is het doelpunt in deze video wel een doelpunt?

In onze rubriek Tip-in belichten we iedere week met een knipoog grappige of opmerkelijke zaken uit de hockeywereld. Heb jij ook een geinig nieuwtje of een opvallend feit? Mail dan naar redactie@hockey.nl.

Is Doelpunt van de Week überhaupt een doelpunt?
Onderstaande inzending kregen wij deze week voor het Doelpunt van de Week. Mooi afgemaakt, dat zeker. Wij verbaasden ons vooral over de scheidsrechter. Hoe is dit in vredesnaam een goal?

Ierse dames moeten geld lappen om interlands te spelen
In Nederland mopperen de dames in de Hoofdklasse nog wel eens over een gebrek aan een redelijke vergoeding, zeker in vergelijking met de heren. Dat het nog minder kan, blijkt in Ierland. De Ierse dames hebben zich, voor het eerst in zestien jaar, geplaatst voor het WK volgend jaar in Londen. Daar hoort natuurlijk een gedegen voorbereiding bij. Dat kost geld en dat heeft de Ierse hockeybond niet.

Pogingen om meer sponsors aan te trekken zijn mislukt, waardoor de bond nu bij de speelsters heeft aangeklopt. Die zijn vanaf nu van harte welkom om het groene shirt te dragen, maar moeten dan wel per speelster per jaar €550 lappen. Wie dat niet kan betalen, heeft pech en is international af. Mochten mensen in Bloemendaal en omgeving de Ierse speelsters Anna O’ Flanagan en Chloe Watkins met een collectebus aan de deur krijgen, vragen we ze vriendelijk de internationals wat extra’s toe te stoppen. Kunnen de dames ook nog een paar ploeggenoten meenemen.

Meiden Emmen B1 ’s nachts in de weer voor Spieren voor Spieren
Als dat de Ierse internationals nog onvoldoende oplevert, kunnen ze wellicht te rade gaan bij MHC Emmen MB1. Deze Drentse meiden kwamen op het idee een hockeyclinic te houden met als doel Spieren voor Spieren. De dames sloofden zich een dag lang uit, maar daar lieten ze het niet bij.

In het kader van de Wintertijdchallenge spande Emmen MB1 zich ook ’s nachts (tussen 2.00 en 3.00 uur) een uur in met technische oefeningen. De totale actie leverde een slordige €1500 op voor Spieren voor Spieren. Daarmee kunnen bijna drie Ierse internationals een jaar trainen, maar we zien liever dat kinderen die minder valide zijn door dat geld kunnen worden geholpen. Complimenten meiden.

Leve de HWL! (ahum)
Nou, ein-de-lijk zijn ze bekend hoor, de zestien deelnemers van het WK voor mannen in India (december 2018). Ze hebben zich moeten kwalificeren via een bizar ingewikkeld doolhof, bestaande uit de Hockey World League 1, 2 en 3 en via de continentale kampioenschappen. Snapt u het nog?

Een aantal jaar geleden heeft de FIH een breinbrekend format verzonnen om aan de wensen van het IOC te voldoen dat ook kleine landen zich voor het WK moeten kunnen plaatsen. Daardoor is bijvoorbeeld de huidige editie van de Hockey World League over twee jaar uitgesmeerd in vier rondes op veertien verschillende speellocaties.

Het revolutionaire resultaat na al die inspanningen? De zestien WK-deelnemers zijn gewoon de top zestien van de wereldranglijst.


4 Reacties

  1. eefgorter

    Over die Goal vd Week: de bal is door de verdediger onder controle gebracht, ligt min of meer stil en op de goede plek. Dus op moment dat 'ie de bal met z'n backhand een klein tikkie opzij geeft, is de aanvaller gewoon erg oplettend en prima steal. Kortom, de verdedigers moeten beter opletten. Eén maar: op beeld is niet goed te zien of alle aanvallers op 5 meter staan. Daar gaan we dan maar even van uit.

    1. Folmer

      Het kan best zijn dat die bal op de juiste plek onder controle is gebracht en de vrije slag regeltechnisch dus is genomen, het getuigt van slecht game management van deze scheidsrechter. Al weten we niet wanneer in de wedstrijd dit is en wat er allemaal aan vooraf is gegaan, misschien was zoiets vaker voorgekomen en had hij al gewaarschuwd hiervoor. Uitgaande van dit fragment zou ik hem hebben teruggefloten en opnieuw laten nemen.

  2. heinvanopstal

    Heel duidelijk geen 5 meter. Daarom was het geen goal.

  3. oscar-marsman

    @Goal van de week, Als je het beeld op pauze zet op het moment dat de bal wordt genomen, dan staat de aanvaller vrijwel loodrecht op lijn X-Y ( de lijn loodrecht vanaf de achterlijn tot de 15m) achter de verdediger. Als je dan de afstand meet vanaf de cornervlag tot het streepje waar de corner tot een paar seizoenen terug werd genomen = exact 5 meter. Deze afstand komt vervolgens vrijwel exact overeen met de afstand van de aanvaller ten opzichte van de bal. Rekening houdend met het vertekend camerabeeld en de term vrijwel in bovengenoemde tekst, zal de daadwerkelijke afstand ergens tussen de 4,7 en 5,3m liggen. Genoeg reden voor twijfel om te fluiten voor de scheids. In het kader van modern fluiten, vind ik het een goede beslissing om door te laten spelen. Wat zien we tenslotte liever doelpunten? Of vrije slagen die meerdere keren op dezelfde plek worden genomen?


Wat vind jij? Praat mee...