Het eerste EK en 19 andere wetenswaardigheden over het EK hockey

Aanstaande vrijdag gaat het 21e Europese Kampioenschap hockey van start. Althans, voor de hockeyheren. De dames waren tot 1984 uitgesloten van deelname. Dit kleine gevalletje flagrante discriminatie hebben de Nederlandse dames gelukkig gecompenseerd door het toernooi bijna altijd te winnen. Dit en meer hebben we samengevat - zonder enige pretentie te hebben compleet te zijn - in 19 feiten over 45 jaar EK hockey.

    1. Het eerste EK: volgens de ‘officiële’ annalen (lees: Wikipedia) werd het eerste EK hockey gespeeld in 1970 te Brussel. Dit EK is echter nooit als een officieel EK erkend. De internationale bond was destijds nog gesplitst in een heren- en damesbond. De heren hebben weliswaar deelgenomen aan het EK, maar niet onder de noemer van één officiële bond. Dat was wel het geval in 1974. Daarom wordt dat beschouwd als het eerste EK.
    2. Robert van de Horst is de enige speler in de huidige Heren selectie die eerder een EK heeft gewonnen. Hij won goud in 2007 in Manchester.
    3. Taeke Taekema werd in 2007 EK topscoorder met 16 doelpunten. Dat is veel, maar niet zo veel als de 17 die Floris-Jan Bovelander scoorde tijdens het EK in Parijs in 1991. Die scoorde dan alleen weer niet 6 goals in één wedstrijd. Dat deed Taeke wel, tijdens de halve finale tegen België in 2007.
    4. Tot nu toe heeft nog niemand het record van 17 doelpunten tijdens één EK van Floris-Jan Bovelander in Parijs kunnen overtreffen.
      naomi ellen
    5. Zowel Ellen Hoog als Naomi van As gaan in Londen hun 200e interland spelen. Voorwaarde voor Naomi is wel dat ze met haar team de finale haalt. Daar gaan we natuurlijk vanuit!
    6. In Boom 2013 werd het Nederlands Elftal Dames uitgeschakeld door Engeland (1-1). Ze hebben ondanks het gelijkspel helaas wel beide goals gescoord. Het doelpunt tegen was een eigen doelpunt van Willemijn Bos.
    7. De Duitse hockeyheren én -dames wonnen in 2013 in Antwerpen beiden het toernooi.
      59115-620-431
    8. Wat de Duitsers kunnen, kunnen de Nederlanders ook (op hockeyvlak dan). In 1987 wonnen de Heren en Dames het toernooi. Saillant detail: de Dames speelden toen ook in Londen.
    9. De Nederlandse Dames werden tijdens de finale in Mönchengladbach (2011) in de laatste minuut getrakteerd op een enorme wolkbreuk. Desondanks wonnen ze goud.
    10. Het allereerste EK vond plaats in 1970 in Brussel. West-Duitsland won destijds hetSchermafbeelding 2015-08-20 om 14.08.40 toernooi. Op gras. De mannen speelden hun eerste EK op kunstgras in 1983 in Amstelveen.
    11. Van de EK-selectie van 2007 spelen nog altijd vier heren in de hoofdklasse: Robert van der Horst, Eric Bouwens, Wouter Jolie en Rob Reckers. Wij zeggen: goed bezig, heren!
    12. Eva de Goede speelde eerder voor Oranje dan in de Hoofdklasse. Haar eerste titel won ze op het EK in Dublin in 2005.
    13. Als Anne Veenendaal dit EK debuteert, is ze jonger dan Joyce Sombroek was toen ze debuteerde. Joyce Sombroek is nu nog de jongst gedebuteerde keepster ooit. Ze was 19 toen ze haar eerste interland keepte.
    14. De Nederlandse Dames wonnen het EK het meest van alle landen die ooit deelnamen. Ze wonnen de titel 8 keer en staan daarmee op eenzame hoogte. Duitsland won het toernooi 2 keer en Engeland 1 keer.
    15. De Nederlandse Dames en Heren stonden beiden slechts één keer niet op het podium. De Heren werden 4e in Barcelona in 2003 en de Dames werden 4e in Brussel in 1991.
    16. De Nederlandse Heren wonnen 3 keer een EK.
    17. Max Caldas heeft eerder met de Oranje Dames deelgenomen aan een EK (Mönchengladbach 2011) en won toen goud. Maar hij is niet de enige coach die zowel met een heren- als een damesteam deelnam aan een EK. Ook Roelant Oltmans coachte zowel de Nederlandse hockeyheren als -dames.
    18. De enige echte ‘EK-die-hard’ van Nederland is looptrainer Cees Koppelaar. Hij was in 1978 voor het eerst van de partij en is nog altijd actief bij het Nederlands Elftal.
    19. ceesMaar er zijn natuurlijk ook nieuwe sterren aan het firmament. Stockey beleeft in Londen zijn eerste EK.

 

Honger naar meer?

Bekijk dan de heldenprofielen van de Oranje Heren en Dames voor nog veel meer hockeywetenswaardigheden.

 


Wat vind jij? Praat mee...