Dit seizoen geen kampioen, in 1942 deelden hdm en Venlo de landstitel

Het hockeyseizoen 2019-2020 gaat de boeken in zonder landskampioen. De beslissing van het kabinet om de coronamaatregelen te verlengen tot 20 mei heeft de KNHB doen besluiten om per direct alle competities te beëindigen. Geen kampioen dus. Het is geen unicum, want in de historie is het vaker voorgekomen dat de mannen- en damescompetitie geen winnaar kende. Dezelfde blik in de geschiedenis leert ook dat het seizoen 1941/1942 bij de heren werd afgesloten met twee kampioenen: hdm en Venlo deelden de titel.

Voor de zoveelste keer moeten de scheidsrechters de wedstrijd stil leggen. Opnieuw is een speler geveld door kramp. Het beslissingsduel tussen hdm en Venlo om de landstitel in het Wagener Stadion begint zijn tol te eisen. In de reguliere speeltijd is niet gescoord en ook in de verlenging lijkt geen van beide ploegen een beslissing te kunnen forceren.

Opnieuw beslissingswedstrijd

Voor het tweede opeenvolgende jaar moet een beslissingsduel de kampioen van Nederland aanwijzen. Ook in 1941 gaat de strijd om de landstitel tussen hdm en Tilburg. hdm behoort tot de topclubs van het land. Na de eerste titel in 1924 pakt de Haagse club in de jaren dertig nog eens vier keer het kampioenschap. Venlo is een club in opkomst en behaalt in 1939 de eerste titel in de clubgeschiedenis.

Foto: KNHB

Een beslissingsduel is in 1941 noodzakelijk omdat hdm en Tilburg in de kampioenscompetitie, waarvan ook Deventer deel uitmaakt, in punten gelijk eindigen. Op neutraal terrein in Tilburg valt de kampioenswedstrijd in het voordeel van hdm uit, dat Venlo met 2-1 verslaat.

Favorieten

Een jaar later zijn beide ploegen opnieuw favoriet voor de titel. In het zuidelijk gewest is Venlo oppermachtig. In het westelijk gewest heeft hdm het een stuk lastiger, maar weet de ploeg Amsterdam twee punten voor te blijven. Met Deventer, de winnaar van het oostelijk gewest, vormen hdm en Venlo andermaal de kampioenscompetitie.

Deventer speelt in die kampioenspoule geen rol van betekenis. De ploeg blijft in vier wedstrijden puntloos. Venlo wint de eerste confrontatie met hdm. De Haagse club is in de tweede wedstrijd de bovenliggende partij (zie foto boven). Dat betekent dat Venlo en hdm na vier duels op hetzelfde puntenaantal eindigen. Opnieuw moet een beslissingswedstrijd een antwoord geven op de vraag: wie wordt er kampioen van Nederland?

Veel liefhebbers in Wagener Stadion

Op zondag 7 juni 1942 stroomt het Wagener Stadion vol. Beide ploegen worden gesteund door honderden supporters. Het duel om de landstitel brengt ook andere liefhebbers op de been. Hockey Sport schat dat er zo’n tweeduizend toeschouwers de tribunes bevolken en dat wekt verbazing omdat Amstelveen ‘een zoo moeilijk bereikbaar oord is.’

De omstandigheden zijn meer dan prima te noemen. Het zonnetje schijnt en het veld ligt erbij als een biljartlaken. Onder leiding van scheidsrechters Isselman en Liscaljet wordt er afgeslagen voor de titelstrijd, die fel maar wel fair blijft.

Opstellingen

Ten opzichte van de laatste wedstrijd tussen beide ploegen op Tweede Pinksterdag verschijnt hdm in dezelfde opstelling in het veld. Venlo voert wel enige wijzigingen door in het team. Zo staan nieuwelingen Winters als linksbuiten en Drost als midvoor in de basiself.

Het eerste gevaar wordt gesticht door Venlo. hdm-doelman Gouka moet meteen redding brengen en kan even later opgelucht ademhalen als de bal voorlangs wordt geschoten. Ook hdm krijgt kansen, maar het vizier van de aanvallers staat niet op scherp. Van der Doll schiet in vrije positie naast en Zeydal schiet de bal hoog over het doel van Timmermans. Het tempo zit er goed in en het spel gaat over en weer, waarbij Venlo een licht overwicht heeft. De ploeg weet daar niet van te profiteren, waardoor bij rust de stand nog steeds 0-0 is.

Kansen, geen doelpunten

Ook in de tweede helft blijft het tempo hoog. hdm trekt het initiatief naar zich toe, maar Venlo weet de balans te herstellen. Ondanks een aantal kansen voor beide doelen wordt de reguliere speeltijd afgesloten zonder doelpunten: verlenging.

In de extra tijd begint de vermoeidheid de spelers parten te spelen. Het spel wordt een aantal keren stilgelegd vanwege krampgevallen. Ook na vier keer 7,5 minuut verlenging wordt er niet gescoord. Hockey Sport concludeert dat het gelijke spel de beste uitslag is, maar dat een 2-2 of 3-3 logischer was geweest. Maar de vraag rest: wat nu?

Scenario’s

Van tevoren heeft de bond de verschillende scenario’s doorgenomen in het geval dat er na verlenging geen beslissing is gevallen in de kampioenswedstrijd. Een tweede beslissingsduel wordt vanwege het al ver gevorderde seizoen niet mogelijk geacht. Doorspelen totdat een ploeg een doelpunt maakt of een beslissing forceren door het nemen van doelschoten wordt ‘als ongewenst en sportief onbevredigend’ bestempeld.

Ook andere opties, titelverdediger hdm behoudt titel omdat uitdager Venlo er niet in is geslaagd te winnen van de Haagse club of Venlo wint de titel op basis van beter doelsaldo in de kampioenscompetitie, voelen niet als een tevredenstellende oplossing voor het ‘probleem’, waarna de bond besluit beide clubs uit te roepen tot landskampioen. Supporters van beide ploegen stormen het veld op en vieren feest met hun spelers. Op de kampioensbeker wordt gegraveerd: hdm en Venlo kampioen 1941-1942. Een unicum.

Titels

Het is voor Venlo het begin van een bloeiperiode. Ook in 1943, 1946, 1950, 1953, 1955 en 1967 wordt de club kampioen. hdm moet langer wachten op een nieuwe landstitel. Pas in 1992 kroont de ploeg zich weer tot beste van Nederland.

Bekijk de beelden van het Polygoon Journaal over de beslissingswedstrijd


Wat vind jij? Praat mee...