Oranje Dames mogen alleen tevreden zijn met goud

De Oranje Dames spelen vanavond om 20.00 uur in het vernieuwde Wagener Stadion tegen Spanje de openingswedstrijd van het EK. Het toernooi waar de ploeg van bondscoach Alyson Annan als topfavoriet aan begint. Als er niets geks gebeurt, krijgen de speelsters volgende week zaterdag na de finale de gouden medaille omgehangen.

Na het afscheid van al die internationals na de Olympische Spelen was het lang de vraag hoe goed ‘het nieuwe Oranje’ dit seizoen zou zijn. Inmiddels zijn de krachtsverhoudingen steeds duidelijker. Nederland kent een vrijwel vlekkeloze voorbereiding, heeft goede resultaten achter de rug en is na maandenlang bouwen klaar om dit EK te winnen.

De opvolgers van Naomi van As, Ellen Hoog en Joyce Sombroek zijn uit de startblokken geschoten

De grootste concurrenten zijn Engeland en Duitsland. Twee landen die na de Olympische Spelen flink zijn verzwakt. Veel topspeelsters zijn gestopt en vervangen door jonge talenten. Deze landen kunnen echter niet op tegen de gigantische groep jonkies waaruit Nederland kan putten, zoals Pien Sanders (19), Frédérique Matla (20) en Anne Veenendaal (21). De opvolgers van Naomi van As, Ellen Hoog en Joyce Sombroek zijn uit de startblokken geschoten.

Technisch is Nederland nog steeds het best team ter wereld. De ploeg beschikt over genoeg creatieve speelsters en doet ook fysiek niet veel onder voor de concurrenten. De verdediging staat als een huis. Met Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Margot van Geffen, Lidewij Welten en Kelly Jonker heeft Oranje echte leiders, die de afgelopen jaren op een natuurlijke manier in die rol zijn gegroeid. De strafcorner van Caia van Maasakker is goed genoeg. Bondscoach Annan heeft alles onder controle en is al maandenlang ontspannen. Alles lijkt op zijn plaats te vallen. Voor het oog van het thuispubliek kan het eigenlijk niet misgaan.

BRUSSEL - Nederlandse dames winnen de finale Nederland-China (2-0) bij de halve finale ronde Hockey World League (dames) . COPYRIGHT KOEN SUYK

De Oranje Dames uitzinnig van vreugde na de finale van de HWL in Brussel tegen China (2-0) Foto: KNHB/Koen Suyk

Annan heeft veel op het scorend vermogen getraind

Het scorend vermogen was het enige aandachtspunt van de afgelopen maanden. Na de winterstop trainde Oranje in kleine groepjes van een stuk of vijf speelsters, bedoeld om de technische vaardigheden van de speelsters te verbeteren. Annan zei toen: ‘De meeste speelsters gebruiken doorgaans dezelfde scoringstechniek. Ze slaan of flatsen alleen maar. Wij willen andere technieken oefenen.’ Na de Hockey World League in Brussel in juni is Annan ook in groepsverband extra gaan trainen op het maken van doelpunten.

Ten opzichte van de HWL zijn nu met Lidewij Welten en Kelly Jonker twee goalgetters in de selectie teruggekeerd. De levensgevaarlijke rushes van Welten en het neusje voor de goal van Jonker zijn extra wapens waarover Nederland beschikt. Na maandenlang blessureleed kun je niet van hen verwachten dat ze in bloedvorm zijn, maar dat is ook niet nodig. Nederland heeft genoeg speelsters, zoals Kitty van Male, Frédérique Matla en Caia van Maasakker, die een wedstrijd kunnen beslissen.

Alyson Annan trainde na de winterstop enkele maanden in kleine groepjes om de technische vaardigheden van de speelsters te verbeteren. Foto: Willem Vernes

Engeland en Duitsland hebben geen geweldige voorbereiding gehad

In een poule met Spanje (de nummer 10 van de wereld), België (14) en Tsjechië (24) is het volstrekt ondenkbaar dat Nederland de halve finale niet haalt. Engeland en Duitsland zijn ingedeeld in de andere poule en moeten onderling uitvechten wie Nederland in de halve finale ontloopt. Beide landen hebben geen geweldige voorbereiding achter de rug.

Duitsland won op het vierlandentoernooi in Spanje, twee weken geleden, geen enkele wedstrijd. Het verloor van Nederland (0-2) en Spanje (1-2) en speelde gelijk tegen België (0-0). Engeland verslikte zich tijdens de HWL in Johannesburg in laagvlieger Japan, de nummer 11 van de wereld. Afgelopen woensdag, twee dagen voor het EK, speelde Oranje een oefenpotje tegen Engeland. Nederland won met speels gemak met 5-0.

Natuurlijk, het was maar een oefenpotje. En het vierlandentoernooi zegt als oefentoernooi ook lang niet alles. Tijdens de Rabo Super Serie verloor Nederland ook, tegen alle verhoudingen in, met 1-0 van België. Toch mag alvast worden geconcludeerd dat geen land beter veldspel speelt dan Nederland. Nederland moet rustig blijven als een keepster als Maddie Hinch alle ballen uit het doel slaat. Nederland moet niet in paniek raken als het toevallig uit een counter op achterstand komt. Nederland moet niet nerveus worden als shoot-outs steeds dichterbij komen. Dan kan het bijna niet misgaan. Dan wint Nederland voor het eerst sinds het WK 2014 in Den Haag weer een hoofdprijs.


Wat vind jij? Praat mee...