Annan: ‘Als we verliezen, ligt het aan ons. Als we winnen, aan de tegenstander’

Uit de ruime overwinning op Australië (3-0) blijkt dat de Oranje Dames hun draai op de Champions Trophy steeds beter weten te vinden. Ondanks de twee minder overtuigende wedstrijden tegen Japan en Argentinië werd na de zege op de Aussies door critici de vraag opgeworpen of het gat tussen Nederland – dat niet eens met de beste selectie in China is – en de concurrentie niet te groot is geworden. Bondscoach Alyson Annan reageert.

Alyson, wat vond je van de wedstrijd tegen Australië?
‘Het was onze beste wedstrijd tot nu toe. In de vorige twee wedstrijden hadden we fases waarin we écht niet goed waren. Maar gezien de korte voorbereidingstijd die we met deze ploeg hebben gehad, had ik niets anders verwacht. Sommige speelsters waren niet scherp, we leden te vaak balverlies. Tegen Australië haalde iedereen een redelijk niveau. Die wedstrijd was gewoon goed.’

Merk je nu dat het team binnen een paar dagen al beter op elkaar ingespeeld begint te raken dan het tijdens de eerste wedstrijd tegen Japan was?
‘Uiteraard. De nieuwelingen hebben moeten wennen dat bepaalde dingen anders zijn dan bij hun club. De press. Het hogere tempo. De belasting van hun lichaam. In vergelijking met de Hoofdklasse lopen ze hier het dubbele aantal meters, op een hogere snelheid. Ze hebben tijd nodig zich daaraan aan te passen. Maar tot nu toe gaat het elke wedstrijd beter.’

Alyson Annan (rechts) en haar assistenten Lucas Judge (links) en Albert-Kees Manenschijn (midden) bekijken de wedstrijd tussen Groot-Brittannië en China vanaf de tribune. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Hoeveel scheelt deze groep van de WK-groep?
De WK-groep bestond uit de beste speelsters van Nederland. Sommige dames die we nu mee hebben genomen, zijn jong, nieuw en moeten nog veel leren. Het is voor iedereen duidelijk dat deze groep niet beter is dan degenen die we thuis hebben gelaten. Maar in potentie hebben zij wel de toekomst. Nu leggen we alvast een basis. We hebben de op één na jongste ploeg van dit toernooi. met gemiddeld het minst aantal interlands per speelster. Als er na Tokio ervaren internationals zijn die stoppen, kunnen de nieuwelingen straks makkelijker instromen omdat ze al toernooi-ervaring hebben opgedaan.’

Critici zeggen nu: Nederland komt niet eens met het beste team naar China en wint alsnog overtuigend van de halve finalist van het WK.
‘Tja. Als we verliezen, ligt het aan ons en als we winnen, ligt het aan de tegenstander. Het doet er niet toe hoe anderen erover denken. Ik ben alleen bezig met deze groep.’

Hoe kijk jij naar de ontwikkeling van het internationale vrouwenhockey?
‘Om eerlijk te zijn, houd ik me daar niet zo mee bezig. Al zie ik natuurlijk wel wat er in andere landen gebeurt. Twee jaar geleden was ik in Chili op het WK onder 21. Daar zag ik dat er talentvolle lichtingen aankomen. Dat zie je nu ook terug: Japan komt bovendrijven, China doet het dit toernooi hartstikke goed. Vergeet ook niet dat er enkele landen op deze Champions Trophy ontbreken, zoals Duitsland, Nieuw-Zeeland en Spanje. Maar ik kijk voornamelijk naar onszelf. Ik ben tevreden zolang wij onszelf blijven ontwikkelen. Het niveau van andere teams interesseert me niet zo veel.’

Alyson Annan in het duel met Argentinië in gesprek met Pien Sanders, die een groene kaart heeft gehad. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Je had een aantal redenen om voorafgaand aan de Champions Trophy de verwachtingen van deze selectie te temperen. Een korte voorbereidingstijd, een nieuwe groep. Maar vanaf het begin heb je duidelijk uitgesproken voor de eerste plek te gaan. Waarom eigenlijk?
‘Omdat ik vind dat wij dat verplicht zijn. Wij zijn Nederland, de nummer één van de wereld. Bovendien geloof ik in deze groep. Het is tot nu toe niet altijd even makkelijk gegaan, maar dat hoeft ook niet. Dat is onderdeel van het leerproces.’

Tegen Australië was de overwinning overtuigend, tegen Argentinië had het kwartje ook zomaar de andere kant op kunnen vallen.
‘In die wedstrijd hebben we drie keer uit vier strafcorners gescoord en slechts één schot op doel gehad. Je kunt het geluk noemen dat we die wedstrijd hebben gewonnen. Je kunt ook zeggen dat we het hebben afgedwongen. Ik kies voor het tweede. We hebben extreem hard gewerkt. Het interesseert me niet of we met 1-0 of 3-0 winnen, ik wil dat we stappen maken. Dat hebben we tegen Australië gedaan. Dat vind ik belangrijker dan alle meningen die iedereen verkondigt, ook over individuele speelsters. Ik vind het soms echt gênant wat sommige mensen over speelsters zeggen of schrijven. Dat vind ik echt niet kunnen.’


11 Reacties

  1. robvisser

    Ik snap wel dat Annan baalt van die Nederlandse zienswijze: "Als we verliezen, ligt het aan ons. Als we winnen, aan de tegenstander." Er is geen land ter wereld dat er zo'n rare, cynische zienswijze op nahoudt en iemand als Philip Kooke is namens de media wel de meest in het oog springende exponent van dit gedachtegoed. Daarom is het ook goed dat hij straks plaatsmaakt voor commentatoren van Ziggo, wat mij betreft.

    1. lexi-b

      Rob, dat komt omdat mijnheer Kooke zichzelf een "hockeyliefhebber" vindt en geen "hockeyfan". Het verschil is blijkbaar dat je als fan van een sport houdt en als liefhebber blijkbaar een antagonistische attitude moet aannemen om deskundig te zijn. Ik ben het niet altijd met je eens maar wat mijnheer Koole betreft kan ik je de hand schudden. Zit er ook een goede kant aan de verhuizing van hockey op TV naar Ziggo.

    2. goud

      Die zienswijze is niet zozeer Nederlands. Één factor is inderdaad Philip Kooke. Er zijn meerdere argumenten, waaronder deze, waarom de NOS er heel goed aan zou doen deze kerel geen hockey meer te laten verslaan. Heel hockeyend Nederland wordt anders blij van Ziggo. Daarnaast is het ook onder een aantal vaste reageerders op hockey.nl gebruikelijk alles van Annan en daarmee vaak het NL team af te kraken. Bij die groep lees je ook wat Annan aangeeft.

    3. maus2018

      Bij ziggo hebben ze er een handje van om telkens de hockeyregels te moeten uitleggen bij iedere overtreding.

  2. marnixhendrik

    Beter is het om in te zien dat het gat te groot is tussen Nederland en rest vd wereld. Kan er ook nog wat mee worden gedaan om er echt een wereld sport van te maken.

  3. marijeknuvers

    Ik waardeer de consistentie. Ik waardeer de keuze voor "2" teams waarvan 1 om op te leiden. Ik ben ook van mening dat Annan in haar doel geslaagd is, want er zit duidelijk groei in. Ik vraag me wel af of het nodig is om al over Tokio heen te regeren. Het is ook best verfrissend om na Tokio een nieuwe start te maken. Daarbij neem ik toch aan de Annan ook stopt na Tokio. Ik geloof niet dat Nederland dan ineens de aansluiting met de "wereldtop" zou verliezen. Er zullen ongetwijfeld vele speelsters afscheid nemen na Tokio, maar dat geldt ook voor de andere teams. Juist in de breedte is de keuze in Nederland zo ontzettend groot. Een breed team creëren met voldoende speelsters voor Tokio lijkt me een prima doel op zich. Na Tokio komt het echt wel goed. Het zijn fantastische speelsters maar iedereen zal verrassend goed vervangbaar blijken. Zo gaat dat nu eenmaal.

  4. Hockeyfeest

    Dat over Tokio heen regeren verklaart voor mij wel veel beter de keuzes die Annan maakt en de weerstand die het oproept. Laat de keuzes voor de toekomst aan de toekomst zou ik zeggen.

  5. marijeknuvers

    Mijn opmerkingen voor na Tokio aub niet verkeerd verstaan! Veel respect voor de hardwerkende en klasse hockeysters die mee mochten naar China. Wij genieten voor het schermpje (en zeuren af en toe online. Ik zou het niet lezen....)

  6. vostammer

    Ik blijf er bij dat je bij deze toernooien gewoon je beste spelers mee dient te nemen. Net zoals dat in andere serieuze sporten zou gebeuren. « Opleiden » doe je maar in de Hoofdklasse of in oefenwedstrijden, maar niet hier.

  7. mickh

    ‘Als we verliezen, ligt het aan ons. Als we winnen, aan de tegenstander’. Het kwartje is eindelijk gevallen bij onze bondscoach. Dat ze ook toernooien aangrijpt om nieuwe speelsters in te passen, valt te prijzen. Bovendien, of ze nou Jantje of Pietje selecteert maakt, behalve dat het voor de betreffende spelers wel relevant is, natuurlijk helemaal niks uit voor het elftal met deze tegenstand. Dat zijn derhalve volledig nutteloze discussies. Eens met Fruitema dat het zaak is om realistisch naar de ontwikkeling van het dameshockey te kijken opdat er `zaken gedaan kunnen worden`. Dat Annan dit niet kan, is haar niet aan te rekenen. Laten Gerritsen cs. maar eens een visie ontwikkelen.

  8. robvisser

    @Lostammer@gmail.com Daar ben ik het in principe wel mee eens en ik hoop dan ook niet dat het een gewoonte van Annan wordt om dit soort grote toernooien als proeftuin te gebruiken. De eerste twee wedstrijden hadden fataal kunnen zijn, want Nederland moest op het toernooi zelf nog ingespeeld raken. Wel was het zo dat sommige speelsters nu niet beschikbaar waren, zoals Welten, Keetels en Dirkse, maar Annan heeft ook iemand als Matla thuisgelaten en Jonker en nog een paar. Het was niet realistisch om te verwachten (we wisten nog niet dat Argentinië zo door de mand zou vallen) dat je met deze groep voor toernooiwinst kon gaan en de eerste plek moet wel altijd leidend zijn.


Wat vind jij? Praat mee...