Dertigers Messi en Ronaldo inspiratie voor Hertzberger richting Tokio

Als Rotterdam-aanvaller Jeroen Hertzberger de Olympische Spelen van Tokio in 2021 hockeyt, zal hij met 35 jaar de oudste speler van Oranje zijn. De 248-voudig international (118 doelpunten) mist in zijn lange carrière olympisch eremetaal. Twee keer werd hij vierde op de Spelen.

Als je voorbij de dertig bent, is de levensles vaak voor Nederlandse hockeyers om vooral aan hun maatschappelijke carrière te denken. Dat de Argentijnse hockeyers in 2016 goud wonnen in Rio, met een stel dertigers zonder wisselschema, is iets waar meewarig naar wordt gekeken. Maar als de Olympische Spelen van Tokio in 2021 ‘gewoon’ worden gespeeld, zijn er naar verwachting tussen de zeven en tien spelers van de Nederlandse selectie de dertig gepasseerd.

Toch is ook het Nederlands elftal met oude dertigers succesvol geweest in het verleden. De legendarische keeper Ronald Jansen was 36 jaar toen Oranje in Sydney de laatste gouden medaille veroverde. Teun de Nooijer – misschien wel de beste Nederlandse hockeyer ooit – was 36 toen hij in Londen in 2012 zilver won.

Jeroen Hertzberger op archiefbeeld. Nog altijd de enorme ontlading na een goal. Foto: Willem Vernes

‘Ik werk er hard voor, om nog steeds rendabel te zijn’

Ook de Australische legende Jamie Dwyer was al 37 jaar toen hij zijn laatste Olympische Spelen hockeyde, in Rio de Janeiro. Straks wil de Rotterdamse goalgetter Hertzberger – die zondag met vijf goals tegen Almere bewees nog niet versleten te zijn en onderhand al 271 keer scoorde in de Tulp Hoofdklasse – als 35-jarige naar Tokio. Toen Hertzberger na Rio was gepasseerd door bondscoach Max Caldas, heeft hij nog contact gehad met de Australische legende. Dwyer maakte iets soortgelijks mee.

‘Ik heb hem om advies gevraagd’, vertelt Hertzberger na de training met Oranje in het Wagener Stadion. Het Nederlands elftal traint nu elke week van maandag tot en met woensdag en heeft de pijlen gericht op de Pro League-wedstrijden tegen Groot-Brittannië op 27 en 29 oktober.  ‘Jamie zei: jij moet het bepalen als je het nog wilt. Of je geselecteerd wordt, weet je niet, maar jij moet het voor jezelf bepalen. Het is daarna makkelijk zeggen dat je ervoor gaat. Maar je moet het in gedrag tonen. Dit tweede hoofdstuk in mijn interlandcarrière duurt al sinds 2018. Ik ben daar best trots op. Ik werk er hard voor, om nog steeds rendabel te zijn. Om een leider te zijn. Een voorbeeld. Die ook achter ventjes van achttien moet aanrennen.’

Hertzberger debuteerde in november 2007 bij Oranje. Een klein jaar later zat hij al bij de olympische selectie van Peking. In dertien jaar tijd zag de goalgetter het tophockey in rap tempo veranderen. Van twee helften naar vier kwarten. Naar hele korte shifts op het veld, waarin het moet gebeuren. ‘Roelant Oltmans was in 2007 bondscoach. Als je lekker ging in het veld, liet ‘ie je gewoon staan. Je speelde wel meer minuten tijdens de wedstrijd, maar het tempo van het spel lag een stuk lager. Het was echt een ander soort spelletje. Nu speel je zes minuten bij Oranje en zit je vier minuten op de bank.’

De selectie van Oranje, met rechts Hertzberger, aan het trainen in het Wagener Stadion. In de Road to Tokio. Foto: Socrates

‘De Tour de France win je in je bed’

Nog nooit heeft Hertzberger een serieuze blessure gehad in zijn loopbaan als topsporter. Hij is naar eigen zeggen nog steeds topfit. Hij merkt alleen dat hij zijn lichaam iets anders moet verzorgen. Hij staat iets stroever op dan vroeger. Als de Rotterdammer zondag een wedstrijd moet spelen gaat hij ook niet op zaterdag drie uur door de stad lopen. Daarnaast heeft de aanvaller geleerd dat slaap heilig is, zeker met twee kinderen. Dus als hij een keer minder slaapt, wil hij dat wel inhalen. ‘De Tour de France win je in je bed’, lacht de door de wol geverfde Hertzberger.

Voetballers Cristiano Ronaldo (1985) en Lionel Messi (1987) zijn ook topspelers in de dertig, die nog steeds belangrijk zijn voor hun team. Dat zijn de voetballers waar Hertzberger (1986) naar kijkt. Ook de 39-jarige Zlatan Ibrahimovic is een voorbeeld, hoe je op oudere leeftijd optimaal blijft presteren. ‘Ronaldo en Messi zitten allebei rond mijn geboortejaar. Ik vind ze inspirerend om te zien. Ze zijn allemaal op hun manier nog effectief. Ze hebben hun spel aangepast. Net als tennisser Roger Federer (39). Die speelt nu ook kortere rally’s. Dat is slim. Toen Ronaldo van Real Madrid naar Juventus ging, vroeg je je af of hij het weer zou kunnen. Maar hij prikt er dan toch zo’n dertig goals in. Dat is niet normaal. Dat is weten op welke bal je wel en niet moet lopen. Snappen waar het als aanvaller te halen valt.’

Jeroen Hertzberger aan de bal, op de training met Oranje. Foto: Socrates

Hertzberger kan altijd geweldige cijfers overleggen

Als sluwe aanvaller van 34 weet Hertzberger nu nog beter wat hij moet doen en waar hij moet staan als aanvaller om succesvol te zijn. ‘Het is slim zijn en de juiste positie kiezen. Dat is ervaring. Dat is een kracht die je moet gebruiken, een kracht die je met de jaren krijgt. Weten waar de bal gaat komen. Als je dan de bal hebt, moet je alsnog intuïtief losgaan. Als je een 1-tegen-1 speelt, dan ga je. Je actie moet altijd intuïtief zijn.’

Het blijft niet bij woorden. Niet alleen staat Hertzberger in de competitie weer in de top van de topscorerslijstjes. Ook bij een doordeweekse training bij Oranje toont hij nog altijd zijn torinstinct. In een partijtje op de tweede training van de dag, passt hij met zijn backhand naar Billy Bakker. Hertzberger rent daarna naar voren, zoekt de verdediger op en stapt opeens terug, als je het net niet verwacht. Precies dan komt de crosspass van Bakker, die ook al lang samen speelt met Hertzberger. De Rotterdammer neemt aan, houdt de bal dicht bij de voeten zodat de verdediger er niet meer aankomt en drukt hard en droog af. Goals maken, zowel velddoelpunten als met de sleepcorner, is het vak van de aanvaller.

Jeroen Hertzberger na het verlies om het brons tegen Duitsland, in Rio. Foto: Sean M. Haffey/Getty Images

Die ene medaille ontbreekt in zijn prijzenkast

In Peking werd Oranje met Hertzberger vierde op de Olympische Spelen. Vier jaar later viel hij af voor de Spelen van Londen, waar Oranje zilver pakte. Rio werd een deceptie. Ondanks hevige goudkoorts werd het Nederlands elftal vierde, waardoor Hertzberger een van de weinige internationals van zijn generatie is, die olympisch eremetaal ontbeert. Nu brengt het coronavirus het uitgestelde Tokio weer in gevaar, maar de hoop is dat het toernooi gewoon doorgaat, op welke manier dan ook.

‘Twee keer vierde is natuurlijk gewoon kut. Ons spel was zeker niet twee keer vierde. Het klinkt gek, maar in 2008 hadden we moeten winnen. We waren poulewinnaar. We stonden in de halve finale tegen Duitsland vier minuten voor tijd nog 1-0 voor en hadden een finale tegen Spanje kunnen spelen. Zoals we ook het WK in 2018 hadden moeten winnen, toen we in de shootout-serie tegen België met 2-0 voorstonden. Maar ja, dat is woulda, shoulda, coulda. Het betekent wel dat we nu nog meer gebrand zijn op succes.’

Als voorbeeld neemt Hertzberger de trainingen. ‘Elke dag telt. We hebben het daar met elkaar ook over gehad. Je moet elke training beter worden en ze niet alleen maar afdraaien. We zijn echt met elkaar bezig.’

Hertzberger op de training van Oranje. Foto: Socrates

Na de Olympische Spelen van Tokio gaat Hertzberger in ieder geval bij Rotterdam nog door. Tokio is normaal gesproken zijn laatste kans op olympisch succes. Om écht succesvol te zijn in Japan, zal er nog heel veel verbeterd moeten worden, denkt Hertzberger.

‘Als we op dit moment Tokio zouden spelen, is het voor mijn gevoel een dobbelsteenrol. Een kans van 1 op 6 dat je wint. Er zijn zes landen die echt kans maken op goud. Dat is wel gebleken de afgelopen jaren. Het gaat erom dat wij met Oranje nu ervoor zorgen dat we van die dobbelsteen kop of munt maken. Daar hebben we het veel over. Ik geloof erin. Als je als topsporter alles goed doet, dwing je zoveel af. Je moet alle boxen aantikken, maar het ongrijpbare van sport is dat de universe dan zorgt dat het jouw kant op valt. Dat is echt geen geluk.’


8 Reacties

 1. asjemenou

  Hoop dat Tokio doorgaat en hij wordt beloond voor zijn uitzonderlijke gedrevenheid en talent ! Koppie staat al goed.

 2. sven-v

  Heel veel respect voor deze kerel. Hij leeft ervoor, nog steeds een enorme drive en is bereid al het harde werk te leveren. Hopelijk betaalt het zich uit. Een mooie Olympische medaille past zeker op zijn palmares.

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Als Paul van Ass nu bondscoach was geweest had hij Hertzberger en Vd Weerden nu niet geselecteerd omdat hoge bomen te veel wind vangen.

 4. PeterMontijn

  Snap je niet. En waarom deze 2? What about bijv Billy Bakker, Sander Baart?

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Ik vind Hertzberger meer van de categorie De Nooijer dan Billy Bakker 😉 Mijn punt is overigens niet dat Hertzberger er niet bij zou moeten zitten (juist wel), maar dat beide bondscoaches in hun selectie beleid inconsequent hebben gehandeld (met negatieve gevolgen voor de spelers in kwestie).

 5. jonathan

  Wat een icoon!!!! En een zeer fijn mens die zeker voor jongere spelers een vangnet is. Helemaal mee eens dat onder van Ass Jeroen snel was verwijderd. De enige die bondscoach werd zonder papieren maar met een mooi verhaal. Dat paste niet bij een Rotterdammer met inzicht en soms het hart op de tong. Hoop op OS voor deze kanjer.

 6. ernst-janvanputten

  Hij is niet de meest aardige en sympathieke speler in de Hoofdklasse en loopt je zo voorbij terwijl hij je kent, maar verdient waardering voor zijn topsport mentaliteit!

 7. horn964

  Hij zit dan ook niet in Rotterdam H1 of NL XI omdat hij zo aardig is. Wat mij betreft de juiste drive en kwaliteiten. Succes Jeroen!


Wat vind jij? Praat mee...