Trainerscarrousel OVK: Din van den Berg aan het roer bij Phoenix

Trainers komen en trainers gaan in de Overgangsklasse Dames en Heren. In dit overzicht van het seizoen 2017/2018 houden we alle mutaties bij van ’s lands één-na-hoogste competitie. Aanvullingen? Mail naar redactie@hockey.nl.

30/5 Din van den Berg is de opvolger van Melchior Looijen bij Phoenix Heren 1. Freek Holl zal hem assisteren.

30/5 Eelco van Roon wordt de nieuwe trainer-coach van Victoria Heren 1. Hij volgt hiermee Boudewijn van Eijck op, die intern al enige tijd geleden te kennen gaf ermee te willen stoppen. Van Roon was tot vorig seizoen trainer-coach van Dames 1 en is tevens hoofd jeugdopleiding in Kralingen. Van Eijck neemt in principe een jaartje rust.

30/5 Bastiaan Bunnik, de afgelopen vier seizoenen trainer-coach van de dames van Klein Zwitserland, stapt over naar de heren van Ede. Ede speelt momenteel play-offs om zich te plaatsen voor de Overgangsklasse.

16/5 Peter Kalfsterman wordt de nieuwe trainer-coach van de heren van Leiden. De afgelopen twee seizoen was hij assistent-coach bij Victoria H1 en trainer-coach van JA1, maar daarvoor reeds hoofdcoach van Gooische, Voordaan (incl. jaartje Hoofdklasse) en Klein Zwitserland.

25/4 Mark Dekker wordt met ingang van seizoen 2018-2019 de nieuwe trainer/coach van Were Di Dames 1. Hij volgt daarmee de huidige trainer/coach Janneke Woudenberg op. Woudenberg blijft komend seizoen nog wel aan als assistent-trainer/coach en zal daarnaast betrokken blijven bij de jeugdopleiding en de doorstroom naar Dames 1. Dekker komt over van Oranje-Rood Dames 1 waar hij vorig seizoen en dit seizoen als assistent-trainer/coach actief is.

20/4 Nanco Jansonius wordt met ingang van volgend seizoen trainer-coach bij de mannen van Laren. De afgelopen twee seizoenen was hij assistent-coach van Rotterdam. Als hoofdcoach wordt Laren zijn derde club. Eerder stond hij al aan het roer bij de mannen van HBS en hdm.

4/4 Rick van Domburg Scipio is per direct weg bij Laren.

19/3 Bastiaan Bunnik vertrekt na vijf jaar bij Klein Zwitserland. Hij was een jaar assistent-coach bij Heren 1 en de laatste vier jaar coach van Dames 1. Bunnik heeft nog geen andere club.

15/3 Ageeth Boomgaardt (45) is vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer/coach van de dames van MOP. Boomgaardt, voorheen onder andere coach van de dames van Laren en Oranje Zwart, volgt Karel Alferink volgend seizoen op. Boomgaardt (192 interlands) is geen onbekende voor MOP. De voormalig assistent-bondscoach, was als speelster in het verleden ook actief voor de club uit Vught.

28/2/2018 Herman Kruis is vanaf volgend hoofdcoach van Push Dames 1. De huidige bondscoach van de vrouwen van Wit-Rusland, die momenteel ook trainer/coach van Push MA1 is, volgt Stan Huijsmans op. Kruis en de club hebben de ambitie uitgesproken om met Dames 1 binnen één tot drie jaar terug te keren naar de Hoofdklasse. In het verleden was Kruis onder meer bondscoach van de Oranje Dames en reeg hij de prijzen aaneen met de vrouwen van Den Bosch: hij won acht nationale landstitels en achtmaal de Europa Cup I.

28/2/2018 De wegen van MOP Dames 1 en coach Karel Alferink scheiden aan het eind van dit seizoen. Het contract van Alferink, dat aan het einde van dit seizoen afloopt, wordt niet verlengd. Alferink is bezig aan zijn derde seizoen bij de dames van MOP, die de eerste twee jaar in de Hoofdklasse actief waren en dit seizoen in de Overgangsklasse.

17/2/2018 In het nieuwe seizoen is Jaïr Levie de coach van Cartouche Dames 1.

17/2/2018 Gijs Hessels heeft besloten per direct te stoppen als coach van Victoria Dames 1. Er was onvoldoende basis en vertrouwen om in de tweede helft van het seizoen tot het beoogde succes te komen. Momenteel bezetten de Dames de zevende plaats in de Overgangsklasse.

De club is blij de gewenste opvolger gevonden te hebben in de persoon van Lennard Poillot.

8/2/2018 De wegen van Push Dames 1 en hoofdcoach Stan Huijsmans scheiden na dit seizoen. Het contract van Huijsmans, dat eind van dit seizoen afloopt, wordt daarmee dus niet verlengd. Huijsmans en zijn begeleidingsteam zijn bezig aan hun derde seizoen bij de dames van Push. Voor de begeleiding van Push Dames 1 seizoen 2018/2019 is de commissie Tophockey op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Er hebben inmiddels met enkele kandidaten gesprekken plaatsgevonden.

19/01/2018 Marc Materek stopt aan het eind van het seizoen bij Groningen Dames 1 en maakt de overstap naar Heren 1. Hij volgt Angela Veeger op. Bij Dames 1 gaat na de zomer Julian Steen aan de slag, de huidige assistent van Materek.

18/01/2018 Vincent van Hall heeft besloten per direct te vertrekken bij het Amstelveense HIC Dames 1, uitkomend in de Overgangsklasse A. Volgens HIC acht Van Hall zichzelf niet de juiste persoon om het team in de komende fase te begeleiden en doet daarom in het belang van het team een stap terug. HIC is de zoektocht naar een nieuwe trainer gestart.

27/12/2017 Jaïr Levie en Alecto gaan aan het eind van het seizoen uit elkaar. Levie promoveerde in drie jaar met de Leiderdorpse dames van de Tweede naar de Overgangsklasse.

27/10/2017 Christian Cavallet is weg bij Gooische. Zijn taken worden overgenomen door Robbert Paul Aalbregt en trainer Bastiaan Poortenaar.

28/9/2017 Arnoud Boersma stopt per direct als trainer-coach van Wageningen Dames 1. Aan het begin van dit seizoen is er een verschil van inzicht ontstaan, waardoor Boersma en Adeline Blom (manager Dames 1) hebben besloten per direct hun taken bij Dames 1 neer te leggen. Totdat er een nieuwe invulling is, neemt op verzoek van Arnoud en bestuur, Adinda Alberts-Boeren de rol van coach over. Adinda is de huidige assistent coach van Dames 1. Boersma, ook in dienst als technisch manager bij Wageningen, zal de nu vrijgekomen tijd inzetten op verdere professionalisering van de WMHC ontwikkeling jeugd en topsenioren (Dames 1, Heren 1, Heren 2 en Dames 2) en het uitbreiden van de WMHC-opleiding voor clubcoaches en -trainers.

20/7/2017 Schaerweijde Heren 1 heeft de nieuwe selectie en staf zo goed als rond. Na het aantrekken van Suzan Veen als hoofdcoach is deze week een akkoord bereikt met Taeke Taekema die haar het komende seizoen als assistent-coach zal bijstaan.

8/7/2017 Bas Bogaard is de nieuwe coach van Nijmegen Heren 1.

7/7/2017 Jeroen Tuininga is komend seizoen coach van HBS Dames 1. Hij zal worden geassisteerd door Suzanne Reimering, die ook werkzaam is in de jeugd van Pinoké en Jan Matthijs Heinemeijer. Thomas Immink blijft coach van Heren 1 met als assistenten Sven Pechler en Jan Matthijs Heinemeijer.

30/6/2017 HGC en Robbert-Jan de Vos hebben hun contract verlengd tot en met het einde van het seizoen 2018/2019.

29/6/2017 Eric Hoogsteden is komend seizoen de trainer van QZ Dames 1. Hij volgt Sven van Maassen op als trainer/coach. Roel Wagemakers blijft, net als afgelopen seizoen, aan het team verbonden als assistent-trainer/coach en zal tevens zorgen voor de verbinding met de jeugdteams van de club.

28/6/2017 Schaerweijde en Bas Bogaard hebben besloten hun samenwerking niet te verlengen. Bogaard is zes jaar lang verbonden geweest aan Heren 1, eerst als assistent-coach en de laatste twee seizoenen als hoofdcoach. Bovendien is Bas vier en een half jaar als technisch manager verantwoordelijk geweest voor de topjeugd van Schaerweijde.

22/6/2017 Rein van Eijk coacht volgend seizoen het eerste herenteam van Berliner Hockey Club. Hij heeft een tweejarig contract getekend bij de huidige nummer 8 van de Bundesliga. In Duitsland krijgt hij onder anderen Martin Häner, de kersverse aanvoerder van het nationale team, onder zijn hoede.

Sven van Maassen, die het afgelopen half jaar QZ Dames 1 onder zijn hoede had, is volgend jaar de assistent van Ineke Botden bij Union Heren 1.

21/6/2017 Promovendus Nijmegen en Dames 1-coach Matthijs Brouwer hebben hun overeenkomst met één jaar verlengd.

15/6/2017 Rutger Klein is door Amersfoort aangesteld als coach van Heren 1 voor seizoen 2017/18. San Thé is ook het komende seizoen als assistent-trainer/coach verbonden aan het eerste heren team. Klein volgt de naar Japan vetrokken Siegfried Aikman op.

Pieter Pieterse is de nieuwe trainer-coach van Cartouche Heren 1. Hij wordt geassisteerd door Hans Poederbach.

10/6/2017 Vanaf aankomend seizoen is Christian Cavallet de nieuwe trainer/coach van Heren 1 van Gooische. De geboren Zwitser en 189-voudig Zwitsers
international is als trainer en coach betrokken geweest bij clubs als Tilburg, Den Bosch, Kampong, Push en Nijmegen, zowel op het veld als in de zaal.

9/6/2017 Erik Jazet is de het volgende seizoen trainer-coach van Schaerweijde Dames 1. Hij vervangt Chantal van Nistelrooij, die een onbalans voorziet tussen de agenda’s van haar gezin en Dames 1 in het komende seizoen. Ex-international Jazet was het afgelopen seizoen assistent-trainer in Zeist. Eerder coachte hij onder andere Huizen, Bloemendaal en Gooische. Hij wordt geassisteerd door Bart van Gaalen.

Wageningen meldt dat de staf van Dames 1 volgend seizoen als volgt is samengesteld: Arnoud Boersma blijft en wordt geassisteerd door Adinda Boeren. Koen Beelen neemt één van de veldtrainingen op zich.

Arend-Jan Broekmans wordt de nieuwe trainer/coach van Were Di Heren 1. Broekmans volgt Steven Hendrickx op die Were Di na vier seizoenen verlaat voor een betrekking bij Royal Antwerp Hockey Club. Hij wordt geassisteerd door Paul Visser.

2/6/2017 Ineke Botden gaat komend seizoen hoofdcoach/trainer aan de slag gaat bij Heren 1. Botden was tien jaar actief in Dames 1 van Union en trainde eerder onder meer de Heren en Dames van stadgenoot Nijmegen. Frank Stofmeel wordt assistent-trainer van Botden.  Stofmeel nam onlangs samen met Norbert Beijen het roer over Pancho van den Broek als trainer-coach van Union Heren 1.  Zij hielden Union ternauwernood in de Overgangsklasse.

Gijs Hessels wordt de nieuwe coach van Victoria Dames 1. Hij volgt de naar de heren van Hudito vertrokken Eelko van Roon op. Van Roon stond de afgelopen twee jaar als hoofdcoach aan het roer in Rotterdan en eindigde dit seizoen met op de derde plaats van de ranglijst.

29/05/2017 Christian Cavallet en Nijmegen gaan uit elkaar. Sinds november 2014 was de Zwitser daar coach. Aanleiding voor dit besluit is een verschil van inzicht en visie over de uitvoering van het technisch beleid voor Heren 1, dat uitkomt in de Overgangsklasse. Cavallet is op zoek naar een nieuwe uitdaging.

HIC Heren 1-coach Dirk Verhagen heeft te kennen gegeven een stap terug te willen doen om meer tijd te kunnen besteden aan zijn maatschappelijke carrière. De Amstelveense club is blij dat Verhagen wil blijven als assistent-trainer om de nieuwe hoofdcoach te ondersteunen en zo de continuïteit te waarborgen. HIC heeft oud-International (125 caps) Helen Lejeune aangesteld als zijn vervanger.

22/05/2017 Reinoud Wolff heeft Gooische te kennen gegeven dat hij vertrekt. Heren 1 werd dit jaar zesde in de Overgangsklasse.

22/05/2017 Eric van der Pol verlaat Ring Pass aan het eind van dit seizoen. De trainer was naast Dames 1 verantwoordelijk voor Meisjes B1. Van der Pol was drie jaar werkzaam voor de Delftse club. Ring Pass heeft de begeleiding voor het nieuwe seizoen rond. Martijn Akkermans en Kasper van Adrichem zullen, geassisteerd door Mark van Lambaart als techniektrainer, het team het komende seizoen onder hun hoede nemen.

15/5/2017 Daan Sabel vertrekt bij de dames van Rood-Wit.

12/5/2017 Peter Jonker volgt Rein van Eijk op bij de mannen van Voordaan.

4/5/2017 Eelko van Roon heeft besloten aan het eind van dit seizoen te stoppen als trainer/coach van Victoria Dames 1. Victoria gaat op zoek naar een waardig opvolger die het team verder kan brengen richting de top. Van Roon gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging.

28/4/2017 Rob Haantjes vertrekt aan het einde van het seizoen bij Tilburg Dames 1. Hij gaat aan de slag bij de jeugdopleiding van de KBHB. Hij wordt opgevolgd door Martin van de Rakt.

19/4/2017 QZ zoekt met ingang van komend seizoen een nieuwe trainer/coach voor Dames 1. Nadat in de winterstop Erik Wonink de overstap naar India maakte, trok de Nijmeegse club Sven van Maassen aangetrokken om het seizoen af te maken. Van Maassen is echter tot de conclusie gekomen dat het coachen van een Overgangsklasseteam niet te combineren is met het runnen van zijn eigen bedrijf, een sportschool. Hij zal HCQZ daarom aan het einde van dit seizoen verlaten.

18/4/2017 Breda Heren 1 gaat langer door met hoofdcoach Mark Bouwman.

17/4/2017 Groningen Heren 1 staat ook volgend jaar onder leiding van Angela Veeger. 12/04/2017 Schaerweijde neemt na twee intensieve seizoenen afscheid van Heren 1 assistent-coach Peter Jonker. Jonker wil zijn lange ervaring opnieuw gaan inzetten als hoofdcoach.

11/04/2017 Dinsdag werd bekend dat Roeland de Laat ook na dit seizoen hoofdtrainer blijft van Helmond Dames 1. De promovendus in de overgangsklasse is onder zijn leiding op dit moment een middenmoter.

11/04/2017 De wegen van Rein van Eijk en Voordaan scheiden aan het einde van dit seizoen. De trainer/coach die bezig is aan zijn eerste seizoen in Groenekan gaat een andere uitdaging aan. De club gaat nu op zoek naar een nieuwe coach om volgend seizoen weer mee te doen om de bovenste plekken in de overgangsklasse.

05/04/2017 De Portugese coach Bernardo Fernandes verlaat Venlo Heren 1 na vijf seizoenen. Hij heeft getekend bij de heren van Royal Victory HC in Antwerpen, het tweede niveau van België.

01/04/2017 Inge Poelmans verruilt MEP voor de dames van Union. Ze volgt Frank Geers op, die na dit seizoen stopt.

30/03/2017 Alexander Peulen geeft te kennen Alkmaar Heren 1 na afloop van het lopende seizoen te verlaten.

29/03/2017 Robbert Zevalkink beëindigt aan het einde van dit seizoen zijn functie als trainer/coach van HBS Dames 1. Zevalkink is al vanaf 2007 aan HBS verbonden, eerst drie seizoenen als speler van Heren 1, daarna zeven seizoenen bij Dames 1 waar hij startte als assistent-trainer. Na drie jaar in die rol werd hij in het seizoen 2013/2014 hoofdcoach van het damesteam. Hij gaat aan de slag bij Heren 2 van HBS.

29/03/2017 Push meldt woensdag dat de samenwerking met zowel de begeleiding van Dames 1 als Heren 1 komend seizoen verlengd wordt. Beide teams komen momenteel uit in de Overgangsklasse. Dames 1, met Stan Huijsmans en Roy Bax aan het roer bekleedt momenteel de vierde plek in Poule A en Heren 1, begeleid door Stefan Duyf, Robbert Nuhn en Joep Welten staat momenteel derde in Poule B en kan zich nog plaatsen de play-offs.

29/03/2017 Bert Bunnik en Zwolle Heren 1 gaan na drie jaar uit elkaar. Pancho van den Broek is volgend seizoen de nieuwe trainer.

16/03/2017 De wegen van Union en Heren 1-coach Pancho van den Broek scheiden na vier seizoenen. De club laten weten op zoek te gaan naar een nieuwe oefenmeester voor de overgangsklasser. Van den Broek gaat volgend seizoen aan de slag bij Zwolle Heren 1.

13/03/2017 Assistent-coach Heren 1 Marc de Moor vertrekt na drie seizoenen bij HIC. Hij wordt de nieuwe trainer van Xenios Heren 1.

22/02/2017 Leiden Heren 1 en Craig Sieben hebben in gezamenlijk overleg besloten na afloop van dit seizoen de samenwerking te beëindigen. Momenteel is Sieben bezig aan zijn derde seizoen als coach van de Zuid-Hollandse formatie. De Zuid-Afrikaan wordt assistent-coach bij Dragons in België.

20/02/2017 Sonja Thomann verlaat Cartouche aan het eind van het seizoen. Zij stond vier jaar aan het roer bij de mannen uit Voorburg. De geboren Duitse heeft reeds een nieuwe job. Zij is volgend jaar eindverantwoordelijke bij de dames van hdm. Zij neemt haar assistent Tom Pijpers mee.

07/02/2017 Were Di Heren 1-coach Steven Hendrickx stopt aan het einde van het seizoen na vier jaar. Hij wordt technisch manager bij de jeugd van Royal Antwerp HC, tevens keepertrainer bij Dames 1 en Heren 1 alsmede derde assistent bij Heren 1. Hij tekende voor drie seizoenen. Arend-Jan Broekmans is zijn opvolger bij Were Di.


1 Reactie

  1. PetervanWagensveld

    Ja, dit is een interessant artikel voor de clubs en de mensen die er direct bij betrokken zijn, het heeft overigens geen enkele journalistieke waarde. Daarom zou ik adviseren dergelijke informatie binnen een door een WW beschermd deel te houden en de redactie te richten op de mensen die gewoon belangstelling hebben voor hockey. Graaf je niet te diep in het de organisatie van het hockey, maar vertel over de interessante kanten die er heel veel zijn. Denk aan spelregels, ontwikkelingen van spelers en speelster, zowel op het veld als privé, ontwikkeling bij clubs, trainingen, moet dat wel zo intensief bij jeugd, maar ook bij senioren, vertel eens wat over de financiën, de sponsoring en waarom hockeyclubs geen contributie kunnen rekenen. Kortom, kom uit je cocon en maak de zaken openbaar. Nu zitten we in de positie dat er zoveel regels veranderd en aangepast zijn, zelfs per klasse, dat het publiek het op een uitzondering na niet meer weet en daarom weg blijft. Veldhockey is een fascinerende sport, ook een familiesport, maar ook een sport waarin de blazers veel en veel verder springen dan hun stok lang is.


Wat vind jij? Praat mee...