Hockeywoord van 2020: Kofferbakouders en anderhalvemeterhockey

Kofferbakouders, anderhalvemeterhockey en rijbeurtschaamte. Een greep uit de kanshebbers op de titel Hockeywoord van het jaar 2020. De redactie van hockey.nl heeft een voorselectie van tien woorden waaruit jij kunt kiezen. Stemmen kan tot en met dinsdag 22 december. 

    1. Kofferbakouders
      Ouders die vanaf de parkeerplaats vanuit hun eigen kofferbak naar hun hockeyende kinderen kijken. Iets wat ze bij de Reigers het afgelopen jaar vaak gezien hebben.
    2. Anderhalvemeterhockey
      Vlak na de eerste lockdown moesten senioren trainen op anderhalve meter afstand. Het anderhalvemeterhockey werd in april dit jaar daarom in het leven geroepen. Wij deelden wekelijks oefeningen die op afstand uit te voeren waren.
    3. Coronacoördinator
      Als clubs ooit een beroep hebben moeten doen op hun vrijwilliger, was dat dit jaar. Een nieuwe functie werd geboren: de coronacoördinator. Een vrijwilliger die in de gaten houdt of alle hockeyers de regels volgen.

      Foto: Willem Vernes

    4. Hockeyprotocol
      Het NOC*NSF (Nederlandse sportkoepel) maakte het afgelopen jaar diverse protocollen die golden voor de sport. De hockeybond stelde op basis daarvan een eigen hockeyprotocol samen. In april kregen we voor het eerst te maken met dit protocol. Handen wassen voor de training, de bal alleen met de stick aanraken, thuis douchen en naar de wc én alleen de trainer draagt de pionnen zijn een greep van de toen geldende regels.
    5. Rijbeurtschaamte
      Redacteur Sander Collewijn vertelde in een van zijn hockeyverhalen over de schaamte die hij voelde als zijn ouders hem en zijn teamgenoten naar een uitduel brachten. Bij hem stond namelijk geen BMW op de stoep, wat zorgde voor rijbeurtschaamte. Een nieuw woord leek geboren.
    6. Potential
      Hockeyer die onder begeleiding van de technische staf van Oranje een traject volgt met als doel om aan te sluiten bij Oranje na de Olympische Spelen in Tokio. Bondscoach Alyson Annan kondigde eind augustus haar selectie en potentials aan.

      Oranje Dames. Foto: Willem Vernes

    7. Trainingslockdown
      Verzamelnaam voor de inperkingen van de trainingen.
    8. Jongens-tegen-de-meisjes
      Slechts bij de allerjongste jeugd spelen de jongens en de meisjes gemengd. Maar daar is tijdens deze coronacrisis verandering in gekomen. Omdat de jeugd tot 18 jaar alleen onderling mag spelen, moesten de jongens- en meisjesteams het bij de clubs wekelijks tegen elkaar opnemen. Dat leverde mooie duels en heerlijke foto’s op.
    9. Midwintercompetitie
      Ken je dat verhaal van de speciale wintercompetitie die nooit werd gehouden? De KNHB dacht clubs, die niet in de zaal wilden te spelen, tegemoet te komen met een competitie in de wintermaanden op het veld. Nog voor de competitie kon beginnen, zette de overheid er een streep doorheen met een lockdown.
    10. #samensterker
      Je weet pas wat je mist, als het er niet is. Dat geldt in deze coronatijd voor veel zaken, maar zeker voor hockey. Want oh wat hebben we het hockey gemist. Lekker partijtje spelen, de wedstrijdspanning en natuurlijk het biertje na afloop. Maar we laten ons als hockeyers niet uit het veld slaan. Onder het motto #samensterker blijven we onze sport en club trouw. We komen keihard terug in 2021.
  • Wat is het Hockeywoord van 2020?

    Deze poll is gesloten.

    Je hebt al op deze poll gestemd.

    Stem op het Hockeywoord van 2020



    Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...