‘SCHC-virus’ treft ook Amsterdam maar landskampioen wint toch

Het coronavirus dat bij de damesploeg van SCHC rondwaart, bleek zondag ook gevolgen te hebben voor de selectie van Amsterdam. Diverse speelsters van beide hoofdklasseploegen zijn huisgenoten, waardoor coach Robbert Tigges zondag tegen Kampong vier speelsters miste. In tegenstelling tot Hurley vrijdagavond tegen SCHC (0-2) slaagde Kampong er zondag tegen Amsterdam niet in om van al die afwezigen te profiteren: 0-1.

Tigges voelde zich dit weekend een soort ‘coronamanager’, zo vertelde hij voor het duel met Kampong voor de camera’s van Ziggo. ‘Ik ben meer aan het puzzelen dan bezig met coachen’, zei Tigges, die drie speelsters zag afvallen, omdat zij uit voorzorg in quarantaine zitten. In de aanloop naar de wedstrijd moest Tigges zijn tactiek verder aanpassen, omdat tijdens de verplichte coronatest zondagmorgen een van zijn speelsters positief werd bevonden. Zij vertrok onmiddellijk naar huis.

Op het wedstrijdformulier ontbraken hierdoor Ilse Kappelle, Fay van der Elst, Freeke Moes en Marijn Veen in de selectie van Amsterdam. Ook Eva de Goede was afwezig, zij kampte volgens Tigges ‘slechts’ met een verkoudheid.

Weinig kansen

Het gemis van het vijftal deed zich voelen bij Amsterdam, dat het zondag knap lastig had tegen laagvlieger Kampong. In de eerste twee kwarten kwam de nummer twee van de Hoofdklasse Dames slechts sporadisch in de cirkel van Kampong. Amsterdam kreeg in de eerste 35 minuten een strafcorner. Die werd slecht aangegeven, waardoor Lauren Stam niet anders kon dan de bal (te hoog) slaan.

Kampong realiseerde zich pas na een ongeveer een kwart spelen, dat er deze middag tegen de gehavende landskampioen meer te halen viel. Onder leiding van de wederom sterk spelende Renée van Laarhoven schoof de thuisploeg steeds brutaler richting het Amsterdam-doel. Zonder de geblesseerde Malou Pheninckx resulteerde dat echter in weinig kansen.

Noor de Baat wint het duel. Foto: Cliff Baaij/Sportsinpixels

De eerste echte mogelijkheid kreeg de ploeg van Pieter Bos in het derde kwart. Een strafcorner van Van Laarhoven werd echter knap op de lijn gered door Sabine Plönissen. Toch viel nog voor het einde van het derde kwart de 0-1 aan de andere kant. De ook goed spelende Noor de Baat passte de bal in de cirkel waar generatiegenoot Sosha Benninga met een lekkere tip de bal in het Kampong-doel achter Ivana Stavasius legde: 0-1.

‘Hebben het goed gedaan’

In het laatste kwart gaf Kampong vol druk naar voren. Dat leverde nog drie strafcorners achter elkaar op, maar defensief gaf Amsterdam geen krimp. Zelfs een speelster meer in de slotfase, na het met groen wegzenden van Maria Verschoor, vond Kampong geen gaatje in de gehavende Amsterdamse ploeg en verloor. Tot overmaat van ramp won Laren later op de middag opnieuw (0-1 tegen Hurley), waardoor de Utrechtse formatie nu laatste staat.

Amsterdam is, doordat het duel tussen SCHC en Den Bosch werd uitgesteld vanwege de coronagevallen bij de Bilthovense formatie, nu de koploper in de Hoofdklasse Dames. Felice Albers, vleugelaanvaller van Amsterdam, zei na afloop dat er ondanks het ontbreken van de vijf basisspelers geen paniek was: ‘Je weet dat het in deze tijd kan gebeuren dat speelsters er niet bij zijn. Dan moet je rustig blijven. Het is heel vervelend voor het team, maar ik denk dat we het goed hebben opgepakt. We waren in de eerste helft wat te afwachtend. In de tweede helft hebben we meer strijd geleverd en een mooie goal gemaakt. Al met al mogen we tevreden zijn.’


2 Reacties

  1. rustaaagh

    'SCHC-virus' wat een insinuerende titel!

  2. Nvanas012

    Floor de Haan en Lana Kalse zijn echt goede verdedigers! Mogen meer speeltijd krijgen vind ik, vooral Kalse. (De Haan speelt al meer vgm)


Wat vind jij? Praat mee...