Kwartfinales OS (v): superstunt Marijne met India

Sjoerd Marijne heeft met India in de kwartfinale voor de grootste stunt tot nu toe op het olympische hockeytoernooi in Tokio gezorgd. De Nederlandse coach won met zijn damesploeg met 1-0 van de Australië, de nummer twee van de wereld, en speelt in de halve finale tegen Argentinië dat met 3-0 Duitsland versloeg. In het laatste kwartfinaleduel van de dag versloeg Groot-Brittannië tegenstander Spanje pas na het nemen van shoot-outs.

India – Australië 1-0 (1-0)

Na het laatste fluitsignaal sprongen Marijne en zijn assistente Janneke Schopman elkaar in de armen. Op het veld vielen de speelsters elkaar vol ongeloof op de grond. Ze dansen en zongen. Na het succes van de mannen zondagavond tegen Groot-Brittannië stond India nu ook met het vrouwenteam in de halve finale.

Daar had op voorhand bijna niemand rekening mee gehouden. Australië was de torenhoge favoriet in de tweede kwartfinale in het Oi Hockey Stadium. Maar de Aussies, die in de poulefase nog zo overtuigden, konden die verwachtingen absoluut niet waarmaken. Ze hadden veel meer balbezit dan hun Aziatische opponent, maar die bleef daar opmerkelijk rustig onder.

De eerste kans van de wedstrijd was wel voor Australië, maar Ambrosia Malone flatste op de paal al na een paar minuten spelen. India had het in die openingsfase lastig, maar knokte zich terug. Zoals de ploeg van Marijne zich het hele toernooi al moet terugknokken. Zijn ploeg verloor de eerste drie duels, onder meer met 5-1 van Nederland, maar bereikte de laatste acht door de resterende twee pouleduels te winnen. Tegen Australië was India in het eerste kwart al dichtbij een treffer. Sharmila Devi raakte met een tip-in uit de lucht de paal.

India viert de 1-0. Foto: Koen Suyk

Australië was gewaarschuwd, maar niet bij machte om de ploeg van Marijne haar wil op te leggen. Met geraffineerd hockey speelden de Indiase dames geregeld onder de druk uit. Het tweede kwart kende hetzelfde beeld, al kwam India er steeds gevaarlijker uit. Dat resulteerde na 22 minuten in een nieuwe corner. Cornerneemster Gurjit Kaur, die in eigen land dit toernooi behoorlijk werd bekritiseerd, kegelde de bal via een Australisch been in het doel: 1-0

Wat volgde was een heerlijke tweede helft, waarin Australië steeds meer met de moed der wanhoop aanviel, ook wel kansen kreeg, maar de snelle, handige Indiase speelsters zaten er telkens met een stick tussen. Steeds vaker keken de coaches van beide teams naar de klok, die in het voordeel van Marijne wegtikte.

Later vandaag op hockey.nl een uitgebreid verhaal met Sjoerd Marijne.

Argentinië – Duitsland 3-0 (2-0)

De poulefase sloot Argentinië teleurstellend af als nummer drie, door nederlagen tegen Australië (0-2) en Nieuw-Zeeland (0-3). Het liep nog niet bij Las Leonas. ‘We zijn erg boos op onszelf geweest over hoe we in de poule speelden. We kregen genoeg kansen, maar het lukte ons niet om te scoren. Dat was erg teleurstellend’, vertelde strafcornerspecialist Agustina Gorzelany na de gewonnen kwartfinale tegen Duitsland.

Maandagochtend in Tokio leek het er in eerste instantie op dat de oude kwaal Argentinië opnieuw parten speelde. Zowel Agustina Albertarrio als Delfina Merino had in de eerste helft, waarin de Argentijnen veel beter waren dan Duitsland, de 1-0 op haar stick. Maar scoren deden ze allebei niet.

Vreugde bij keepster Belen Succi, Micaela Retegui en Julieta Jankanus van Argentinië. Verdriet bij de Duitse Charlotte Stapenhorst. Foto: Koen Suyk

Uiteindelijk brak Albertarrio na 27 minuten hockeyen toch de ban voor de Argentijnen door een voorzet vanaf links bij de tweede paal binnen te tippen. Twee minuten later kwamen ze via een strafcorner op 2-0. Gorzelany leek rechtstreeks te gaan pushen, maar speelde de variant op Victoria Granatto – de zus van voormalig Oranje-Rood-speelster Maria – die binnentipte.

Het was vervolgens aan de 35-jarige keepster Belen Succi te danken dat het 2-0 bleef. Dankzij enkele schitterende reddingen van haar behield Argentinië de ruime voorsprong. Acht minuten voor tijd haalde de ploeg van Carlos Retegui opnieuw een strafcorner. De gedachten gingen naar een sleeppush van Gorzelany, die in de poulefase drie keer scoorde, maar het was Valentina Raposa die verrassend met een slag de 3-0 binnenschoot.

De blijdschap is groot bij de Argentijnse vrouwen na de gewonnen kwartfinale tegen Duitsland op de Olympische Spelen. Foto: Koen Suyk

‘We krijgen steeds meer zelfvertrouwen. We beginnen lekker in het toernooi te komen. Eindelijk lukte het ons om onze kansen af te maken. Dat we nu in de halve finale staan, is een fantastisch gevoel’, zei Gorzelany.

’27 Agustina Albertarrio 1-0
’29 Victoria Granatto 2-0 (sc)
’52 Valentina Raposa 3-0 (sc)

Spanje-Groot-Brittannië* 2-2 (1-1)
*wint na shoot-outs (2-0)

De Britse keepster Maddie Hinch maakte haar faam als shoot-outkiller weer waar. Dit keer was ze niet te passeren voor vier Spaanse speelsters. Hannah Martin en Sarah Jones waren tijdens de shoot-outs wel succesvol waardoor Groot-Brittannië in de halve finales de tegenstander is van de Oranje Dames.

Het spannende duel was na de reguliere speeltijd in 2-2 geëindigd. Na een doelpuntloos eerste kwart kwam Groot-Brittannië op voorsprong via Hannah Martin. Na een vrije slag sprintte de speelster van Hurley de cirkel in, wurmde zich tussen de Spaanse verdedigsters door en schoot de bal door de benen van de keeper in het doel.

Twee rake corners

Niet lang erna kreeg Spanje de eerste strafcorner. Belen Iglesias tipte de inzet van dichtbij hoog in het doel. Na rust kwam Groot-Brittannië andermaal op voorsprong. Grace Balsdon pushte de bal uit een corner in de bovenhoek.

Het leek lange tijd de winnende treffer van het duel te zijn, maar in de slotfase ging het fout bij Groot-Brittannië. Een vrije slag werd zo in een Spaanse stick gespeeld. Daarna schakelde Spanje razendsnel om en kwam de bal uiteindelijk bij Berta Bonastre terecht, die koeltjes de bal met een boogje over Hinch tikte: 2-2.

Het was die koelbloedigheid die haar teamgenoten Clara Ycart, Begoña Garcia, Georgina Oliva en Beatriz Perez later misten tijdens de shoot-outserie, waardoor de halve finale in Tokio een herhaling wordt van de finale van Rio vijf jaar geleden.

’17 Hannah Martin 0-1
’20 Belen Iglesias 1-1 (sc)
’37 Grace Balsdon 1-2 (sc)
’51 Berta Bonastre 2-2

Keepster Maddie Hinch opnieuw koningin van de shoot-outs tijdens de kwartfinalewedstrijd met Spanje op de Olympische Spelen in Tokio. Foto: Koen Suyk

Nederland-Nieuw-Zeeland 3-0 (2-0)

Lees het uitgebreide wedstrijdverslag van het duel tussen Nederland en Nieuw-Zeeland

’7 Lidewij Welten 1-0
’21 Frédérique Matla 2-0 (sb)
’37 Lauren Stam 3-0 (sc)


20 Reacties

  1. llinders

    India op weg naar een stunt tegen Australië. Wat een inzet bij India. Zou fantastisch zijn voor het team en begeleiding als ze deze wedstrijd kunnen winnen.

    1. Linksbuiten

      Is gebeurd! Marijne onderkoning van India!

  2. valley-in-the-alps

    India sends Australia home … incredible … upset of the century 😂

  3. llinders

    Als je de kwartfinale haalt kan iedereen olympisch kampioen worden. Één keer slecht spelen en je kunt naar huis. Dat is het mooie van sport. En wie er wint maakt niet uit.

  4. Linksbuiten

    Duitsland viel tegen. Toen ze tegen Nederland in het vierde kwart niet echt meer aandrongen leek het of ze krachten spaarden voor de kwart finale. Maar de pijp was duidelijk leeg. De Leonas waren niet eens zó fantastisch, maar hadden toch een vrij makkelijke wedstrijd, uiteindelijk.

  5. valley-in-the-alps

    India rendement SC 100% 😄

  6. RobV

    Duitsland had niet de intensiteit die nodig was om een vechtersploeg als Argentinië het hoofd te bieden en de Hockeyroos ontbreekt het vooral aan technisch vermogen. Prachtig voor Sjoerd Marijne, dit resultaat. Dit geeft het team misschien wel zo’n boost dat ze het ook Argentinië lastig kunnen maken. Anders dan Nederland heeft Argentinië trouwens wel een strafcornerspecialist in huis, dat is een belangrijk voordeel voor hen.

    1. SanderE

      Specialist? Je hebt het over de geslagen bal en de tip-in?

  7. valley-in-the-alps

    Argentinië met SC “specialist”? Prachtige varianten gezien met tip-in. Derde doelpunt rechtstreeks geslagen door ‘n 18 jarige!, Dat maakte de hockeysport verrassend … geef het talent ‘n kans NLse mannen.

  8. francakh

    Weet iemand wie tegen wie speelt in de halve?

    1. hockeyliefhebber12

      Argentinië - India NL/NZL - GB/Spanje

  9. misha-van-oostveen

    De coach die in Nederland door de KNHB is afgeserveerd, totaal onterecht m.i., haalt met India de halve finale. Grootste prestatie. Vakwerk van een vakman.

  10. RobV

    @hockeydier Ja, er was erg weinig geduld met hem vanuit de KNHB maar de ‘big five’ van het team was ook aan het muiten geslagen en zagen hun eigen plek wellicht in gevaar komen.

    1. ton-goderie

      Toch iets voor de KNHB om achter de oren te krabben als je ziet dat een topduo als Sjoerd Marijne/Janneke Schopman in het buitenland furore maakt en zelf de voorkeur geeft aan buitenlanders.

  11. Hockeyfeest

    @Robv Je SC specialist opmerking klopt niet. Argentinië heeft juist geen strafcorner specialisten en speelt juist veel varianten. Rendement over de hele linie van de SC is steeds lager geworden. Dat is niet een specifiek Nederlands probleem. Daar doet een "specialist" ook niets aan. Sterker, ik denk dat SC specialisten (als in eenzijdige sleepers) eerder efficiëntie in de weg staan, omdat er dan te weinig creatief gedacht wordt. Sleep is te makkelijk te verdedigen geworden.

  12. Hockeyfeest

    Een goede hockeyer, die ook een goede sleep in het repertoire heeft zitten is natuurlijk wel zeer waardevol

  13. robdux

    Waanzinnig leuk voor Marijne. Zo mooi voor hem na al die nare spelletjes die in Nederland met hem zijn gespeeld. Hij heeft de dolken uit zijn rug gehaald en zijn plan getrokken. Daar wordt hij nu voor beloond.

  14. haags-hopje

    Laatste acht bij de mannen en vrouwen: België, Duitsland, Nederland, GB, Argentinië, India en Australië. Lijkt zo een mondiale sport... Ik denk dat de FIH opgelucht adem haalt!

  15. RobV

    @Hockeyfeest Tuurlijk heeft Argentinië een strafcornerspecialist. Agustina Gorzelany is de naam, onder de kop Argentinië - Duitsland 3-0 (2-0) terecht ook door de auteur als zodanig aangeduid (vijfde regel, eerste paragraaf). Fijn dat Las Leonas ook varianten in huis hebben, dat zou Nederland ook wat vaker moeten doen, maar ze hebben ook een echte specialist en dat is wat er bij Nederland helaas nog aan ontbreekt. Alexander Hendrickx is er ook zo eentje. Toch wel fijn om in je ploeg te hebben. Het lijkt me niet dat hij ‘efficiëntie in de weg staat’.


Wat vind jij? Praat mee...