Alyson Annan over de kritiek op haar selectiebeleid

Met tien nieuwe gezichten ten opzichte van de verloren wedstrijd tegen Australië twee weken geleden gaan de Oranje Dames zondag om 01.00 uur Nederlandse tijd in het Amerikaanse Winston-Salem op jacht naar eerherstel tegen de Verenigde Staten. De nieuwe groepssamenstelling is het gevolg van het soms bekritiseerde selectiebeleid van Annan. ‘Er zijn zoveel verschillende aspecten waarover men niet nadenkt.’

‘Simpel hockeyen’ waren de woorden die Annan deze week het vaakst gebruikte op het trainingscomplex van de Wake Forest University. Woensdagochtend riep ze aan het eind van de training haar speelsters bij elkaar om uit te leggen dat simpel hockeyen voor iedereen anders is. Meermaals vroeg ze of de speelsters haar begrepen.

Het Kentner Stadium in Winston-Salem, waar Nederland tegen de Verenigde Staten speelt.

‘Wat voor Eva of Lidewij simpel is, hoeft niet simpel voor de jonkies te zijn’

Met aan de ene kant nieuwe talentvolle gezichten als Freeke Moes en Lisa Post en aan de andere kant gelouterde internationals als Lidewij Welten en Eva de Goede is de diversiteit binnen de groep tijdens de Pro League groter dan in het verleden, toen Oranje altijd met de beste achttien speelsters aantrad. Niet alleen in de verloren wedstrijd tegen Australië, maar ook op trainingen zijn de Oranje Dames vanwege de wisselende samenstellingen soms nog zoekende.

‘Simpel hockeyen’ – en dan met name de boodschap dat simpel hockeyen voor iedereen anders is – is de manier van Annan om de druk op de nieuwelingen te verlagen. ‘Jonkies doen graag wat de besten van het team doen. Als wij ‘simpel’ roepen en iemand met veel ervaring geeft een backhandpass door drie linies heen, denken zij dat dat dus ‘simpel’ is. Maar wat voor Eva of Lidewij simpel is, hoeft niet simpel voor de jonkies te zijn. Zij moeten leren wat voor hén simpel hockey betekent. Dat is nu het belangrijkste. De rest komt later wel’, zegt Annan aan de rand van het veld, aan het eind van de laatste training voor de wedstrijd tegen de Verenigde Staten.

Eva de Goede benoemd tot aanvoerder

Eva de Goede, donderdag uitgeroepen tot Wereldspeelster van het Jaar, is deze week definitief benoemd tot aanvoerder van Oranje en is daarmee de opvolger van de gestopte Carlien Dirkse van den Heuvel. Net als tegen Nieuw-Zeeland en Australië draagt zij tegen de Verenigde Staten de aanvoerdersband. Vanwege het roulatiesysteem zal De Goede echter niet alle Pro League-duels meedoen. In dat geval neemt een andere speelster uit de leidersgroep de aanvoerdersband tijdelijk over.

Eva de Goede, Wereldspeelster van het Jaar 2018, is benoemd tot aanvoerder van de Oranje Dames.

Lisa Post en Pien Sanders spelen niet

Lisa Post van Oranje-Rood en Pien Sanders van Den Bosch zijn de twee speelsters die zijn afgevallen voor de achttienkoppige wedstrijdselectie. Sanders heeft door een botsing in de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland last van haar ribben gekregen en wordt gespaard. Annan heeft voor vier andere verdedigers gekozen dan Post, maar benadrukt dat ze tevreden is over het 20-jarige talent. Oranje-Rood-aanvaller Freeke Moes gaat debuteren en Kampong-keepster Alexandra Heerbaart, ook nog op nul interlands, begint op de bank.

Het betekent minimaal één en misschien zelfs twee debutanten, terwijl ervaren speelsters als Xan de Waard en Ireen van den Assem thuis zitten. Na de nederlaag tegen Australië nam de kritiek op het selectiebeleid van Annan toe. De bondscoach wil er graag op reageren.

Kritiek op het selectiebeleid

‘Er is behoorlijk veel kritiek op de manier waarop wij de Pro League invullen. Mensen vragen zich af of we het wel serieus nemen. Nou, we nemen het honderd procent serieus. Maar deze weken zijn we in zes verschillende landen met vijf verschillende tijdzones. Dat is behoorlijk pittig. Hier in de Verenigde Staten is het zes uur vroeger en een deel van deze groep is ook in Nieuw-Zeeland en Australië geweest. De een gaat daar beter mee om dan de ander. Sommige speelsters hadden nu meer last van een jetlag dan in Nieuw-Zeeland en Australië. Wij meten de belasting van de speelsters op verschillende vlakken. Daarom hebben we ze extra rust gegeven. We hebben deze week één veldtraining en één krachttraining geschrapt.’

Annan: ‘Mensen denken dat het makkelijk is, maar dat is het niet. Er zijn zoveel verschillende aspecten. We hebben met blessures te maken, met ziektes als speelsters uit het vliegtuig komen, de belasting en belastbaarheid van de speelsters. Voor sommigen is dit de eerste keer in hun leven dat ze buiten Europa zijn. Dit alles bij elkaar heeft ertoe geleid dat we met verschillende selecties werken. We hebben van Australië verloren en we realiseren ons dat het spel niet goed genoeg was. Maar we hadden veertig cirkelpenetraties en negentien doelpogingen. Australië had vijf cirkelpenetraties en vier doelpogingen. We hebben niet goed gespeeld, maar wel goed genoeg om te kunnen winnen.’

Het scorebord van het Kentner Stadium in Winston-Salem.

Tegen Australië begonnen we niet scherp. Dat kan een gevolg zijn geweest van het feit dat we de dag voor de wedstrijd niet hebben getraind. Alyson Annan

Een van de getrokken lessen uit de eerst Pro League-trip zit ‘m in de voorbereiding. In Australië was ervoor gekozen de dag voor de wedstrijd niet te trainen. Achteraf gezien was dat een verkeerde keuze, zegt Annan nu. ‘Tegen Australië begonnen we niet scherp. Dat kan een gevolg zijn geweest van het feit dat we de dag voor de wedstrijd niet hebben getraind. Hier in de Verenigde Staten en volgende week in Argentinië doen we dat dus wel.’

In vergelijking met het WK heeft de VS (de nummer twaalf van de wereld) een deels nieuwe ploeg, dat de eerste Pro League-wedstrijd met 2-2 gelijkspeelde tegen Argentinië en de shoot-outs verloor. Annan: ‘Ik heb hun wedstrijd tegen Argentinië gezien. Ze kwamen weinig in de cirkel, maar waren wel effectief. Daar moeten wij scherp op zijn. Ik denk dat het een open wedstrijd wordt. Als wij niet achterover leunen en gewoon ons niveau halen, verwacht ik dat wij zullen winnen.’


10 Reacties

 1. Runa Honig

  Annan probeert haar selectiebeleid te rechtvaardigen met een beroep op blessures, ziekte en het vele reizen. O wat is het toch allemaal zwaar! Hockey wordt nooit een topsport, dat is wel duidelijk. Verstappen, Federer en andere topsporters hoor je hier niet over en die moeten het alleen doen.......

  1. Derrick Bijker

   Sterke vergelijking! Misschien ook even de inkomsten van de verschillende sporters erbij vermelden. Hockey is, ook voor de meeste internationals, nou eenmaal bijzaak.

  2. lisahockey200

   Ga anders zelf van Nederland naar Nieuw Zeeland naar Australië naar Nederland naar Amerika naar Argentinië in een maand tijd en zet een top prestatie neer!

 2. mvolkers

  Onzin, de sporters die U opnoemt hebben veel geld, privévliegtuigen en de mogelijkheid om naast de sport niks te doen! Deze meiden werken en studeren ook nog is!

 3. asjemenou

  Ergens snap ik Annan wel. Tegelijkertijd denk ik dat als het hoofddoel goud op de OS2020 is, dat je nu ook mooi kunt oefenen met de belastbaarheid en weerbaarheid van een beperkter groep spelers, zeker ivm de hitte. Maw maak de groep niet te groot door telkens veel nieuwelingen een kans te geven. Is te bewonderen maar leidt dus ook tot kritiek. Ik ga ervan dat Nederland zich makkelijk plaatst voor HPL finales en ook wint. Zo niet dan zal de kritiek verder aanwakkeren en afhankelijk van de resultaten op de OS2020 leiden tot euforie of wanprestatie. Maw zowel voor HPL als OS geldt alleen goud voor Nederland, iets anders is onvoldoende. Zou Annan zich goed bewust hiervan zijn?

 4. robvisser

  Goed dat Marco het breed gevoelde onbegrip voor het selectiebeleid van Annan onder de aandacht heeft gebracht. En dat ze de moeite nam om erop te reageren. Ik denk dat je de speelsters niks kunt verwijten. Zij nemen het heus wel serieus. Maar, zoals Kelly Jonker in een ander artikel zei: 'Het maken van doelpunten gaat gemakkelijker als je veel met elkaar getraind hebt. We hebben een aantal nieuwe speelsters. We zijn nog zoekende.' En dat zoeken gaat natuurlijk door als je in de eerste vijf wedstrijden drie verschillend samengestelde selecties gebruikt. Het is dan bijzonder lastig om ingespeeld te raken. De Champions Trophy van de dames liet al zien dat het team pas vanaf de derde wedstrijd goed functioneerde. Die tijd heb je eenvoudigweg niet in de Pro League, je moet er meteen staan. En na twee Pro League wedstrijden werkt Annan alweer met de volgende groep. Ik houd het erop dat Annan graag allerlei nieuwe speelsters aan het werk wil zien en dat ze de Pro League ziet als een ideaal toernooi om te experimenteren. Het kan natuurlijk, maar het lijkt me beter om dat dan te zeggen in plaats van het 'vermoeidheid' argument te gebruiken. Want Nederland staat tot nu toe helemaal alleen als het gaat om het idee dat er verschillende selecties nodig zijn om de Pro League door te komen. Maar misschien blijkt 'simpel hockeyen' dan de toverformule te zijn om toch snel een klik met elkaar te vinden.

 5. cmb-koning

  Annan heeft gelijk. Je hebt nu eenmaal te maken met de wedstrijden in verschillende werelddelen met andere tijdszones in een vrij korte termijn. Wat we vergeten is dat dit ligt aan de onmogelijke opzet van de ProLeague voor Nederland als verenigingsland met haar Hoofdklase competitie . Mee stoppen !! en terug naar een soort Championship incl een continentale voorronde . Is 2 x maximaal 2 weken . Dit model gaat het niet halen !!

 6. w.j.arriens

  Hoe is het mogelijk?! Kritiek op het beleid en de werkwijze van Alyson Annan! Dat kan alleen komen van mensen die niets van hockey begrijpen en niets van coachen en selekteren. Ik heb een vaag idee uit welke hoek het komt.... Maar goed: Annan was in haar eigen hockeytijd de beste hockeyster ter wereld en nu zoveel jaar later is zij de beste coach ter wereld! Wat heeft zij met Nederland gewonnen? Alles. De gehele Ned . Hockeywereld mag wel eens waardering voor haar uitspreken, voor die fantastische prestaties, die mede door haar goede selektiebeleid tot stand zijn gekomen. zij is nu bezig een brede selektie te vormen en kneden voor de komende kampioenschappen. De nederlaag tegen Aus kwam op een goed moment. Een wakker-schud-momentje voor de speelsters dat zij weer veel moeten leren. En, met Annan komt dat wel goed. Petje af. De heren selekteurs mogen hier een voorbeeld aan nemen.

 7. janine-bijlsma

  Mooi dat deze journalist steeds stukjes schrijft aan de hand van reacties onder de stukjes. Gemiddeld zijn er ‘9’ mensen die iets vinden op de duizenden mensen die t lezen en dan stukjes schrijven adhv de ‘vele kritiek’.

  1. jappiekrekel

   Janine, ik denk dat het woord ‘journalist’ te veel is. Internet wijsheden, kopiëren van reacties... geen enkele inhoud, onderbouwing das geen journalistiek toch?


Wat vind jij? Praat mee...