Josine Koning: ‘Ik stond niet goed, ik was niet in balans’

Een strafcorner van de Duitse sleepster Sonja Zimmermann over de grond en door het midden ging dwars door de benen van Josine Koning heen. De keepster van het Nederlands elftal rekende zichzelf het doelpunt aan. Met een redding in het vierde kwart op een stand van 2-1 herstelde ze haar fout.

Het was een gek moment, zaterdag in Tokio na 22 minuten hockeyen in de poulewedstrijd tegen Duitsland (3-1 winst). Plotseling kwamen Die Danas, na een sterk eerste kwart van Nederland, terug tot 2-1. Een niet bepaald onhoudbare strafcorner moest Koning onverwacht laten schieten. Met een hupje probeerde ze haar voet nog tegen de bal te krijgen, maar dat lukte niet. Het was een goal voor Duitsland.

‘Ik maakte een technische fout. Het was gewoon een harde bal door het midden. Die had voor mij moeten zijn. Ik stond niet goed. Ik was niet in balans. Daardoor kon ik niet kiezen met welke voet ik naar de bal ging’, zegt de keepster schuldbewust, die van bondscoach Alyson Annan de voorkeur heeft gekregen boven Anne Veenendaal, die als reserve naar Tokio is meegereisd.

Koning baalt ervan dat ze de houdbare bal doorliet. Wel tilt ze er liever niet te zwaar aan, vertelt ze. ‘Het is niet zo dat het me helemaal niets uitmaakt. Ik ga er zeker niet laconiek mee om, maar ik weet op zo’n moment dat wij als team goed genoeg zijn om een extra goal te maken. En ik weet ook dat ik goed genoeg ben om de volgende wél te pakken.’

Josine Koning grijpt niet sterk in bij de 1-0 van Sonja Zimmermann. Foto: Koen Suyk

Koning zat ook mis bij de goal van India

Het moment tegen Duitsland was niet des Konings, normaal gesproken een zeer betrouwbare keepster. Ook in de openingswedstrijd tegen India (5-1 winst) keepte ze niet heel erg sterk bij de tegengoal. Met haar handschoen wilde ze een schot van Nanveet Kaur pareren, maar ze greep mis, wat de 1-1 betekende.

‘Bij die goal werd mijn zicht belemmerd. Ik zag de bal laat. Nu was de eerste wedstrijd sowieso heel iets anders dan nu. Daar kwamen veel meer zenuwen bij kijken. Voor mij was het mijn eerste olympische wedstrijd ooit. Nu is die spanning er wel af. Het is gewoon een toernooi met een kwartfinale en hopelijk voor ons ook een halve finale en een finale. Zo simpel probeer ik het te benaderen’, zegt Koning.

Dat die twee ballen erin gaan, betekent niet dat ik een slechte keeper ben

Tegen Duitsland werd Koning in het vierde kwart nog een keer op de proef gesteld, toen Nederland op een stand van 2-1 een strafcorner weggaf. Opnieuw ging de sleeppush over de grond en door het midden. Maar deze keer was Koning wel scherp. Met haar voet trapte ze de bal weg. Het bleef 2-1 en even later bepaalde Frédérique Matla de eindstand op 3-1.

‘Technisch wist ik precies waar het bij die eerste corner bij mij aan lag. Bij die tweede corner heb tegen mezelf gezegd wat ik moest doen. Goed naar de bal kijken en rustig blijven. Dat lukte’, zegt Koning, die genoeg zelfvertrouwen zegt te hebben om na die tegendoelpunten niet aan zichzelf te twijfelen. ‘Dat die twee ballen erin gaan, betekent niet dat ik een slechte keeper ben. Of dat het slecht gaat. Ik maak me geen zorgen.’

Josine Koning met Caia van Maasakker, die een bal op haar voorhoofd kreeg. Foto: Koen Suyk

Kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland

Over de rest van de wedstrijd was Koning over het algemeen redelijk tevreden. ‘We hebben bij vlagen goed gehockeyd. Op een gegeven moment kwamen we wel te veel in de kijkmodus. We werden een beetje reactief en lieten Duitsland wat meer in hun spel komen. Maar we hebben goed verdedigd. Mijn gevoel zegt dat Duitsland niet veel in onze cirkel is geweest’, zegt Koning.

Maandag speelt Nederland de kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland. ‘Zij spelen fysiek en werken hard. We gaan ze goed analyseren en een plan maken om ze te bestrijden.’


6 Reacties

 1. ton-goderie

  Met 2 tegendoelpunten staat de verdediging met Josine als sluitpost er goed voor! Absoluut geen reden voor twijfel, al is zelfreflectie altijd op z’n plaats.

 2. lexi-b

  Mensen zijn niet perfect, zelfs een absolute topper als Josine Koning niet. Liever een 'oepsmoment' in de poule fase dan in de knock-out fase. Verder snap ik dat gezever rond incidentele fouten in gewonnen wedstrijden niet zo. Kap daar toch eens mee.

 3. Avdd

  Je bent nog steeds de beste Josine!!! Iedereen maakt foutjes

 4. FIHCOACH

  Je bent een topper Joos. Blijf zo door gaan ... als je ziet hoe je ggeroeid ben sinds jouw Amersfoort en District Midden Nederland tijd. CHAPEAU!!!!

 5. annelotweusthuis

  Best bizar eigenlijk dat de keepster bijna door het stof gaat voor slechts twee tegendoelpunten waar ze nauwelijks iets aan kan doen. Heel goed gedaan en knap om als keepster in de hitte en met zo weinig te doen de focus te behouden.

 6. JMJFijen

  Uniek, allemaal positief. Vijf reacties hierboven en alle even positief. Lekker doorgaan met keepen Josine. Klasbak Sombroek liet ook wel eens een steek vallen. We hebben en houden alle vertrouwen in de Kei van Amersfoort.. Succes maandag tegen de Kiwi's. Groet..........Sjang


Wat vind jij? Praat mee...