FIH: degradatie uit Pro League vanaf 2022

De degradatieregeling voor de FIH Pro League, waarop FIH-directeur Thierry Weil al eerder hintte, gaat er vanaf 2022 definitief komen. Het land dat in dat vierde jaar van de Pro League als laatste eindigt, moet de nieuwe prestigieuze competitie verlaten. Die plek wordt opgevuld door de winnaar van een nieuw toernooi: de FIH Intercontinental Cup.

Dat heeft de Executive Board van de FIH, die afgelopen dagen bij elkaar was, besloten op een vergadering in Lausanne. De huidige negen landen bij de mannen en bij de vrouwen hebben bij de start van de Pro League de garantie gekregen dat de competitie de eerste vier jaar gesloten blijft. Op deze manier hoopt de FIH dat de landen hun volledige commitment aan de Pro League geven.

In de eerste zes maanden van dit jaar werd de eerste editie van de Pro League gespeeld. De Nederlandse dames wonnen het toernooi, de Oranje Heren werden derde. Bij de mannen werd Nieuw-Zeeland laatste, bij de vrouwen de Verenigde Staten. Op 11 januari start de tweede editie van de Pro League met een gewijzigd speelschema, waardoor de teams minder hoeven te reizen. In tegenstelling tot dit jaar is er volgend jaar ook geen Grand Final, maar wint het team dat na de reguliere competitie bovenaan staat.

Thierry Weil, de directeur van de FIH, is al langer een voorstander van degradatie uit de Pro League. Foto: Willem Vernes

De nieuwe FIH Intercontinental Cup krijgt een andere opzet dan de Pro League. Dit wordt een jaarlijks terugkerend toernooi met de acht hoogst geplaatste landen op de wereldranglijst, die niet deelnemen aan de Pro League. Voor de mannen en vrouwen komen aparte toernooien in verschillende landen. De eerste editie van de Intercontinental Cup is in 2021. Locaties zijn nog niet bekend.

Aanpassing systeem wereldranglijst

De FIH heeft ook besloten het systeem voor bepaling van de wereldranglijst te veranderen. Er komt vanaf 2020 een wereldranglijst die na elke gespeelde wedstrijd wordt aangepast. Volgens de FIH is het nieuwe systeem eerlijker, minder subjectief, geeft het ook de kleinere landen meer kansen om punten te vergaren voor de wereldranglijst en moet het hen ook stimuleren meer internationale wedstrijden te spelen.

Op hoofdlijnen werkt het systeem als volgt: bij elke bij de FIH aangemelde interland zijn punten voor de wereldranglijst te verdienen. Het aantal punten dat wordt verdiend, hangt af van het resultaat van de wedstrijd, het verschil in posities op de wereldranglijst vóór de wedstrijd en het belang van de wedstrijd.

Ter illustratie: als de Nederlandse dames tegen de Belgische dames een interland spelen, krijgen de Red Panthers bij winst op Nederland meer punten dan wanneer de Oranje Dames winnen. Wordt dit duel op een EK gespeeld, dan is het puntenaantal dat kan worden verdiend groter dan wanneer het een Rabo Super-wedstrijd betreft. Nadere details over het systeem worden door de FIH later dit jaar naar buiten gebracht.


12 Reacties

  1. gaston-orozco

    Leuk dat ze in de toekomst zo ver vooruit plannen. Ik ben sceptisch dat Pro League na 2022 overleeft. FIH heeft de reputatie het programma om de paar jaar te veranderen. We kunnen alleen maar hopen op stabiliteit.

  2. francakh

    Ik heb het idee dat er helemaal niet goed vooruit gedacht wordt endat er elk jaar weer iets anders / nieuws bijbedacht wordt. Totaal geen lange termijn visie of goed doordacht plan.

    1. patrick-kl

      Of Zwakke punten durven te verbeteren. Met de pro league komt het wel goed

  3. rudi wortmann

    “Laten we het maar proberen”... alsof je naar een gedeelte van Herman Finkers Nieuwjaars conference 1987 zit te luisteren. Is er nu niet nagedacht over deze nieuwe competitie? Of is er gewoonweg niet goed nagedacht? Na 4 jaar ‘mogen’ andere landen ook eens meedoen, waarschijnlijk maar eentje van de vele. In die tussentijd kunnen de ‘top’ landen dus gewoon punten verzamelen tijdens deze competitie. Andere landen die graag mee willen doen zoals bv Ierland, Frankrijk, Canada, worden buitengesloten. Maar India en Ierland (als voorbeeld) kunnen zich bij de dames nu wel aan het illustere rijtje Olympiërs voegen. Dus als deze landen gewoon in een ander werelddeel hadden gelegen dan was er verder niet over nagedacht om deze landen voor de competitie uit te nodigen. Kijk eens hoe USA zich belachelijk maakt, zowel op het WK als bij deze mondiale competitie. Het is een schande hoe men in de top van de FIH aan de touwtjes trekken. Hier wordt de sport echt niet breder (lees: sterker) van. Ook de oogkleppen-politiek in NL zet geen zoden aan de dijk; alles is goed als we maar medailles binnen slepen, maar o wee wanneer dat eens niet lukt…

  4. cmb-koning

    Fih helemaal de weg kwijt . Zwabberbeleid niet meer serieuz te nemen. - ProLeaque gewoon mee stoppen wijzigen in FIH International Cup toernooi A ,( dus geen wereldrondreis) voor de A landen incl degradatie regeling en B landen incl promotie en mogelijk degradatie regeling- Nieuwe rankingsysteem ziet er nu al ongeloofwaardig uit.- Toewijzing aan alweer WK aan India bij de mannen geeft ook aan dat FIH hard meewerkt aan een verbanning Olympische spelen. KNHB wat doen jullie er aan? Durf eens !!

  5. robvisser

    @rudi Je kunt natuurlijk ook maar een beperkt aantal landen uitnodigen voor de Pro League, anders is het vanwege het aantal wedstrijden niet meer te doen. Landen die minder bereid zijn om in hockey te investeren zijn doorgaans de klos, maar dat is wel deels eigen schuld. Voor niks gaat de zon op. De Ierse dames hebben zichzelf waarschijnlijk geen dienst bewezen toen ze aantoonden zonder noemenswaardige financiële support tweede van de wereld te kunnen worden. De Ierse bond zag toen niet de noodzaak om er veel meer geld in te gaan steken. Voor de 'B-landen' komt er gelukkig een aparte competitie. Je vraagt je wel af waarom het pas in 2021 is. Ik ben wel blij dat er straks iemand kan degraderen uit de Pro League, maar dat is pas in 2022.

  6. Sjang Fijen

    Komt deze zo genaamde . prestitieuse pro leaque en de play-offs in deze vorm voor Oranje nu wel goed uit? Ik denk, weet wel zeker van niet. Als je ziet wat de damesploegen van ASD en DB, de hofleveranciers van Oranje tussen januari en de OS voor de kiezen krijgen slaat de schrik om het hart. Veel wedstrijden met alle risico's van blessures, vermoeidheid en ingehouden spelen om vooral niet geblesseerd te geraken. . En de concurrentie dan? Die zullen goed getraind en bovenal , uitgerust in Tokio verschijnen: fris en fruitig. Maar hoe dan wel? Idee: de Pro leaque in het verre Oosten. Vermoeiende en weinig comfortabele vliegreizen en daar boven op nog, die vervelende en slopende jet lag . Geen risico lopen. Stuur daar een veredeld B. team naar toe. In de PL wedstrijden in NL kan de geplande OS formatie met wel volle tribunes aan de bak. om de geleden schade proberen goed te maken anders hebben we gewoon een keer pech gehad. Goede training voor de OS gangers , leuk voor het publiek. Verder: de komende play-offs beperken tot een wedstrijd, een tegen vier en twee tegen drie, thuis bij een en thuis bij twee. Een finale-wedstrijd, zo nodig op neutraal terrein in het midden van het land. Het moet even anders in dit Olympische Jaar, waar terecht alles moet wijken voor Tokio maar dit voorlopig niet doet.. Ik groet jullie..........Sjang

  7. rudi wortmann

    @RobV, ben ik het niet helmaal mee je eens. Je schrijft: "De Ierse bond zag toen niet de noodzaak om er veel meer geld in te gaan steken” de WK werd pas gespeeld nadat de PL in het leven was geroepen, dus later dan de tijdframe die de bonden hadden om hun PL-plan in te dienen. Ten tweede: De Ierse sport bond heeft na het halen van het WK zilver hun budget aanzienlijk verhoogd. Daarnaast hebben de Ieren wel degelijk een financieel plan opgesteld en ook ingeleverd. Ze hebben te weinig politieke invloed bij de FIH om ook echt iets voor elkaar te krijgen. Daarnaast ben ik het er niet mee eens dat landen die minder financiele mogelijkheden hebben maar wel bereid zijn om in het hockey te investeren de klos zijn. Canada en Ierland zijn wel degelijk druk doende om hun sport te promoten maar om een vermogen te stoppen in een competitie die weinig voorstelt maar wel van invloed is op de wereld ranking strookt bij landen die te weinig finciele mogelijkheden hebben niet. Om te zeggen dat er een deelnemers limiet is om mee te doen aan de PL is niet waar: India bv mocht toch ook ineens mee doen? Je kan bv ook met poules werken. Nee hoor bij de FIH gaat het om de ‘beste’ landen. Bij andere landen (buiten NL, Belgie, GB en Australië) moeten bonden heel goed nadenken om een verzoek bij de overkoepelende sport organisatie in te dienen om toch financieel de PL te kunnen bekostigen en wat deelname nu eenmaal oplevert.

  8. robvisser

    @rudi Op het moment dat de PL in het leven werd geroepen had de Ierse bond er geen extra geld ingestopt (dus te laat) en wat ze na het WK deden was niet geweldig veel, misschien wel voor Ierse begrippen maar internationaal niet. Het is ook niet zo dat deze landen geen financiële mogelijkheden hebben, ze hebben het er gewoon niet voor over. Dat is een te respecteren keuze, maar je kunt dan gewoon minder aan de weg timmeren en zult niet genoeg groeien. Dan is het niet raar als je buiten de boot valt voor de Pro League. In elke sport moet je beter worden om erbij te kunnen zijn, in het hockey is het niet anders. En je kunt de Pro League niet nog verder uitbreiden. Nu vind men het eigenlijk al een te grote belasting voor de speelsters.

  9. robvisser

    @JMJFijen Ik denk dat dit doemdenken is. De uit- en thuiswedstrijden in hetzelfde land maken de Pro League beter behapbaar. Ik weet ook niet waar het idee vandaan komt dat wij het enige land op de wereld zijn met een eigen competitie. De meeste deelnemende toplanden hebben dat. Ook hebben de Oranje dames de Pro League wedstrijden hard nodig om de juiste vorm te krijgen, want op het afgelopen EK was het niet geweldig, in ieder geval niet goed genoeg voor de OS. Veredelde B-teams sturen werkt averechts voor het team, want zo raak je niet voldoende ingespeeld.

  10. rudi wortmann

    @RobV praat eens met Jerome Pels (een Nederlander), voorzitter van de Ierse bond voordat je met “feiten" komt. Er klopt niets van je bewering dat " De Ierse bond zag toen (na het behalen van de 2e plek) niet de noodzaak om er veel meer geld in te gaan steken.” Het budget is zeker omhoog gegaan. Dus "voor niets gaat de zon op" is een misplaatste opmerking.

  11. Sjang Fijen

    Nee Rob, geen doemdenken wel doordenken. Heb jij het schema van de Oranje speelsters van Asd en DB vanaf pakweg jan.'20 tot de OS gelezen? Nee, dus. Over-overladen mijn waarde en dat baart mij juist zorgen. Het blessureleed is nu al ernstig genoeg bij genoemde toppers en helaas dat wordt voor de OS goed begonnen zijn alleen nog maar erger, maar dan voor heel Oranje . Ik vrees met grote vreze als er niks verandert NL in Tokio de bietenbrug opgaat. Tja............ Sjang. .


Wat vind jij? Praat mee...