Kerstrapport PK Heren: echte uitblinkers ploppen nog niet op

De eerste seizoenshelft in de Promotieklasse Heren zit erop. Na elf gespeelde wedstrijden valt er nog geen peil te trekken op wie er aan het einde van de competitie als koploper direct promoveert. Welke ploegen doen het (boven verwachting) goed en welke vallen door de mand? Dat lees je in ons kerstrapport.

De toppers

Victoria beleefde een heerlijke competitiehelft. Uitgesproken promotieambities? Die hebben ze niet in Rotterdam. Maar met steeds meer ervaring in het team en jong talent – zoals jeugdinternational Rein Spanjaart – staan de Rotterdammers wel ‘gewoon’ aan kop halverwege het seizoen. De vraag is of ze deze lijn in 2024 doortrekken. Vorig jaar stond de ploeg in de winterstop derde, maar zakte het uiteindelijk weg naar plek zes. Als het aan routinier Joost van Eijck ligt, eindigt zijn ploeg op z’n minst als nummer drie.

Het ging niet meteen van een leien dakje, maar de doelpuntenmachine van Hurley is inmiddels goed op gang gekomen. Zeker aanvaller Hjalmar Voskuil is op dreef. Mede dankzij zijn doeltreffendheid – Voskuil maakte er tot dusverre twaalf en voert daarmee de topscorerslijst aan – staat de ploeg van de Argentijnse Enzo Torossi nu keurig op plek vier. Vorig jaar bereikte Hurley op het nippertje de play-offs om daarin zijn meerdere te erkennen in HDM. Mede aan de hand van Voskuil en zijn collega-spits Indra Aerts (negen goals) zit een herhaling van het afgelopen seizoen er zeker in.

Hjalmar Voskuil en Indra Aarts zijn de goudhaantjes van Hurley dit seizoen. Foto: Albert van der Ploeg/Orange Pictures

De vraagtekens

Voordaan keerde na een loodzwaar jaar in de Hoofdklasse met een vrijwel ongewijzigde selectie binnen een jaar terug op het op één na hoogste niveau. Appeltje-eitje? Ho maar. De counterploeg worstelde vooral in de eerste maanden met het vinden van de juiste draai. Het won dan wel van het ambitieuze Nijmegen (3-2), maar morste ook punten op Push (5-2 verlies) en tegen Almere (1-3) en Ede (3-4). Van de laatste drie wedstrijden werden er twee gewonnen, dus de weg omhoog is gevonden. Maar of de Groenkanners echt potten kunnen breken dit seizoen, is zeker geen gegeven als nummer zeven op de ranglijst.

Tilburg degradeerde twee jaar geleden uit de Hoofdklasse, nota bene ten koste van het dat seizoen als derde in de Promotieklasse geëindigde Voordaan. Sindsdien willen de mannen van coach Dennis Dijkshoorn niets liever dan weer op het hoogste niveau uitkomen. Dit jaar begon wat dat betreft voortvarend. Meerdere weken stonden de Tilburgers op de nummer één-positie van de ranglijst. Maar na verlies tegen achtereenvolgens SCHC, Voordaan en Victoria staan de Brabanders weer met beide benen op de grond. Nog altijd is de top drie in het vizier voor de huidige nummer vijf. Of het de jonge ploeg ook daadwerkelijk lukt om daar weer in te belanden én blijven, is met de moordende concurrentie de vraag.

Tilburg draaide een prima eerste seizoenshelft en was meerdere weken koploper. Foto: Rogier Balk

De tegenvallers

Het klinkt gek: runner-up Nijmegen als tegenvaller betitelen. Maar wie naar het aantal punten kijkt en de verwachtingen voorafgaand aan de competitie snapt misschien wel waarom. De ploeg is ervaren, wil dolgraag promoveren, nam vorig seizoen al deel aan de play-offs en haalde bovendien de Australische oud-international en ex-hoofdklasser Dylan Wotherspoon. Toch verzamelden de Gelderlanders tot dusverre ‘slechts’ 21 punten. Van erbovenuit steken is verre van sprake. Overtoept Nijmegen straks de concurrentie, zoals Laren dat vorig seizoen na de winterstop deed met een vrijwel ongeslagen reeks? Of missen de mannen van coach Bas Bogaard opnieuw de boot?

Promovendus Xenios begon vol vertrouwen aan hun eerste promotieklasse-avontuur uit de clubhistorie. Aan het gloednieuwe complex met hoofdklassewaardig clubhuis ligt het ook niet. Maar de punten? Die blijven voorlopig uit. Met slechts één schamel puntje (een 3-3 gelijkspel tegen Push) zijn de Slotenaren met afstand het minst presterende team uit de competitie. Het gat tussen deze hekkensluiter en nummer elf Gooische bedraagt nu al acht punten. Iedereen kan van iedereen winnen, luidt het Promotieklasse-cliché. Maar dat het Xenios lukt om deze achterstand te overbruggen, lijkt een illusie.

 


Wat vind jij? Praat mee...