Promotieklasse Heren: alle ogen gericht op hdm (en Schaerweijde)

In de Promotieklasse Heren is hdm na hun coup van deze transferwindow de topfavoriet voor het ticket naar de Tulp Hoofdklasse. Wie zijn hun grootste uitdagers? Een overzicht van de stand van zaken bij de top vijf van afgelopen seizoen. 

hdm

Eindrangschikking vorig seizoen: derde, met 25 punten.

Nog maar kort geleden leek Boris Burkhardt (24) voorbestemd om Mirco Pruyser op te volgen bij Amsterdam. Hoewel de stap van Jong Oranje naar het Nederlands elftal uitbleef en hij ook bij Amsterdam moeilijke periodes kende, heeft hdm met de aanvaller en de strafcornerspecialist een speler vastgelegd die in de Promotieklasse van de buitencategorie is.

Met het vastleggen van behalve Burkhardt ook Wiegert Schut en Jasper Siebert neemt de ambitie om terug in de keren in de Tulp Hoofdklasse serieuze vormen aan. Verdediger Schut (24) hockeyde twee seizoenen bij Amsterdam. Siebert (24) was een gewaardeerde kracht van promotieklasser Cartouche, die dit avontuur niet kon laten lopen.

Het klinkt als een sprookje. Drie voormalige hdm-spelers die terugkeren op het oude nest, waardoor een groot deel (negen man) van het team dat in de jeugd met hdm landskampioen werd met elkaar verenigd is. Met Erik van Driel opnieuw als coach.

De grootste valkuil voor hdm is de enorme druk. Duidelijk is dat met deze drie spelers als versterkingen ze alleen genoegen mogen nemen met het kampioenschap.

Speler Naar Van
Boris Burkhardt hdm Amsterdam
Wiegert Schut hdm Amsterdam
Jasper Siebert hdm Cartouche
Matis Papa hdm Pinoké
Ties ten Bosch hdm Hudito
Tom Reurink hdm Zoetermeer
Duco Telgenkamp hdm Eigen jeugd
Alex Weterings hdm Eigen jeugd
Roald Rietema Heren 2 hdm
Florian Schade Roomburg hdm
Jente van Deursen Heren 2 hdm
Duco Nieuwenhuizen Segaar Heren 2 hdm
Joppe de Minder Heren 2 hdm
Stijn van Pelt Heren 2 hdm
Rick Velle Gestopt hdm

Boris Burkhardt is NK-finale van Jongens B in 2005. Foto: Koen Suyk

Schaerweijde

Eindrangschikking vorig seizoen: tweede, met 27 punten.

De grootste uitdager van hdm is Schaerweijde. De nieuwe coach Tim Oudenaller – overgekomen van Qui Vive – borduurt voor een groot deel voort op het werk van zijn voorganger Suzan Veen-Van der Wielen. Zij leverde met onder meer de Pakistanen Rizwan Muhammad (30) en Rashid Mehmood (33) en fenomeen Ronald Brouwer (41) een ervaren ploeg af met veel individuele kwaliteit.

Als kind van de club en als oud-international van het Nederlands elftal (191 caps) beschikte Veen-Van der Wielen over genoeg statuur om de vedetten van Schaerweijde te kunnen managen. Of Oudenaller (36) diezelfde status heeft, is nog maar de vraag.

Door in het seizoen 2015/2016 met Qui Vive naar de Hoofdklasse te promoveren, heeft Oudenaller bewezen het trainersvak in de vingers te hebben. Zijn functie bij Schaerweijde vraagt echter meer stuurmanskunst. Het succes van Oudenaller bij zijn nieuwe club zal grotendeels afhangen van of hij het vertrouwen van de ervaren spelers weet te winnen en hij zodoende onrust binnen de club weet te voorkomen.

De druk is groot bij Schaerweijde, dat zich promotie ten doel heeft gesteld. Alleen het veroveren van het kampioenschap biedt een rechtstreeks ticket naar het hoogste niveau. Bovendien is eventueel in de play-offs een hoofdklasser als pakweg Tilburg of Hurley niet zomaar verslagen.

Speler Naar Van
Jelle Westendorp Schaerweijde Qui Vive
Casper Horn Schaerweijde Spanje
Bas van Dedem Schaerweijde Voordaan
Fareed Ahmad Schaerweijde
Erik Hemesath Voordaan Schaerweijde

Ronald Brouwer is de grote vedette van Schaerweijde. Foto: Koen Suyk

SCHC

Eindrangschikking vorig seizoen; eerste, met 28 punten.

Hoewel Schaerweijde op papier de grootste uitdager van hdm is, mag SCHC niet onderschat worden. Vorig seizoen, dat vanwege corona abrupt werd afgebroken, stond Stichtsche zelfs bovenaan. Eén punt boven Schaerweijde, drie punten boven hdm.

Met Floris Steenman (Qui Vive), Tim Tieleman (Groningen) en Bram Weers (Pinoké) als aanwinsten heeft SCHC zich niet spectaculair versterkt. De ploeg van Marieke Dijkstra heeft sowieso weinig uitblinkers en leunt veel meer op het collectief dan op individualisten als Boris Burkhardt (hdm) en Ronald Brouwer (Schaerweijde), die in hun eentje een wedstrijd kunnen beslissen.

Ongetwijfeld brengt Stichtsche weer een ploeg op de been waarvan het basisniveau goed genoeg is om bovenin de Promotieklasse mee te draaien. Of ze individueel genoeg kwaliteit hebben om zowel hdm als Schaerweijde uit te schakelen, moet echter nog blijken.

Speler Naar Van
Floris Steenman SCHC Qui Vive
Tim Tieleman SCHC Groningen
Daan Arends SCHC Eigen jeugd
Bob Cleophas SCHC Pinoké JA1
Daan Schooleman SCHC Kampong JA1
Bram Weers SCHC Pinoké
Bas Appels stopt SCHC
Douwe Lankhout Were Di SCHC
Thomas Herwijn buitenland SCHC
Luuk van Duren HGC SCHC

Marieke Dijkstra als coach van SCHC. Foto: Willem Vernes

Cartouche

Eindrangschikking vorig seizoen: vierde, met 23 punten.

Ten opzichte van vorig seizoen is de selectie van Cartouche behoorlijk vernieuwd. Door het vertrek van Jochem Blok naar Rotterdam raakte Cartouche een van de belangrijkste spelers op het middenveld kwijt. Bovendien is captain Steven Doorman door een zware knieblessure gestopt met hockeyen en is Jasper Siebert terug naar zijn oude jeugdclub hdm. Door ook het vertrek van enkele andere spelers zag Cartouche zich genoodzaakt acht nieuwelingen aan het team toe te voegen.

Dat strafcornerkanon Timmo Kranstauber besloten heeft om zijn carrière nog niet te beëindigen, is goed nieuws voor coach Michiel van der Struijk, de opvolger van Pieter Pieterse. De specialiteit van Kranstauber is in de Promotieklasse een garantie voor doelpunten.

Aan Van den Struijk de taak om van het vreemdelingenlegioen een eenheid te smeden. In het seizoen 2018/2019 degradeerde hij met SCHC naar de Promotieklasse en vervolgens werd zijn avontuur als vrouwencoach van Kampong al na één seizoen seizoen door de club uit Utrecht beëindigd. Op papier lijkt Cartouche veroordeeld tot een achtervolging op hdm en Schaerweijde, dus wanneer Van den Struijk met zijn team promoveert, zou hij zich een op geweldige manier revancheren.

Speler Naar Van
Nout van der Plas Cartouche Schaerweijde
Floris de Bie Cartouche HGC
Lucas Middendorp Cartouche Hattem
Hein van Heeswijk Cartouche Naarden
Pepijn Smit Cartouche KZ
Lars Keser Cartouche Eigen jeugd
Floris Maas Cartouche Eigen jeugd
Guus Alewijnse Cartouche Eigen jeugd
Steven Doorman stopt Cartouche
Jochem Blok Rotterdam Cartouche
Jasper Siebert hdm Cartouche
Derk Pelle stopt Cartouche
Victor van den Bree stopt Cartouche

Cartouche heeft het geluk dat Timmo Kranstauber een jaar aan zijn carrière vastplakt. Foto: Willem Vernes.

Laren

Eindrangschikking vorig seizoen: vijfde, met 20 punten.

Het gemis van routinier Robbert van de Peppel, die is gestopt om coach van de vrouwen van LOHC te worden, is voor Laren onmiskenbaar groot. Van alle spelers van de ploeg uit het Gooi stak hij er met kop en schouders bovenuit. Van de Peppel was simpelweg te goed voor de Promotieklasse.

Omdat ook aanvoerder Allard van Heemstra vertrok – hij is overgestapt naar HIC – heeft de selectie van Laren flink aan ervaring ingeleverd. Vorig seizoen was de selectie al relatief jong en ook dit jaar komt de aanwas van nieuwe spelers vooral uit de eigen opleiding. Vijf jeugdspelers, in de A’tjes landskampioen geworden, zijn doorgeschoven naar het eerste.

Ontegenzeggelijk heeft Laren een talentvolle ploeg. Met Thomas Vis (HGC) en Floris Kuiper (Almere) als aanwinsten heeft de club bovendien zowel in de achterhoede als op het middenveld hoofdklasse-ervaring in huis gehaald.

De vraag is of het jeugdige team over het hele seizoen gezien stabiel blijft presteren. Wanneer het een jaar wordt van hoge pieken en diepe dalen, komen de play-offs waarschijnlijk nog te vroeg.

Speler Naar Van
Floris Kuiper Laren Almere
Thomas Vis Laren HGC
Sebastiaan Bos Laren Eigen jeugd
Luke Friederich Laren Eigen jeugd
Bart de Nie Laren Eigen jeugd
Teun van Uunen Laren Eigen jeugd
Tijmen Zwierstra Laren Eigen jeugd
Diederick van Berckel Laren Pinoké JA1
Robbert van de Peppel Stopt Laren
Allard van Heemstra HIC Laren

Hoe gaat Laren presteren zonder de ervaren Robbert van de Peppel? Foto: Willem Vernes

Dark horses

 • HIC: Met elf nieuwe spelers mag je gerust spreken van een metamorfose bij de club die vorig seizoen als tiende eindigde. De aanwas die trainer-coach Stefan Sprangers presenteert, bestaat uit een mix van ervaren spelers (oud-Hoofdklasse en Promotieklasse) en drie talentvolle jeugdspelers die de stap naar de senioren maken.
 • Nijmegen: Met Bas Bogaard als coach is Nijmegen een bewezen subtopper. Wellicht voorzien de buitenlandse versterkingen Lluis Mele uit Spanje en Jolyon Morgan uit Wales de selectie van een kwaliteitsimpuls en kan Nijmegen op de ranglijst een stap omhoog zetten.
 • Wie wordt kampioen in de Promotieklasse Heren?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Wie wordt kampioen in de Promotieklasse Heren?  Ophalen van gegevens


10 Reacties

 1. jobe

  HDM gaat vernietigen in de Promotieklasse. Enkel COVID kan hun tegenhouden

  1. philchapel

   Ja, misschien vernietigen ze zichzelf en dan kan inderdaad enkel COVID dit tegenhouden want iemand anders zal het niet doen. Dit gezegd zijnde hoop ik enkel al dat de competitie gewoon kan worden uitgespeeld en dat toeschouwers dan zullen worden toegelaten.

 2. hw

  Ze vergeten Bram Weers bij SCHC, was ie weg dan? Ja, hij speelde een seizoen bij Pinoké. En ze vergeten de deurwaarder uit het Oostblok, Cedric Terwel die net als de in het artikel genoemden ook een wedstrijd kan beslissen in zijn eentje maar dan ook direct een harde knal en 12 geblesseerden achterlaat :-).

 3. haags-hopje

  Ik dacht dat SCHC ook Luuk van Duren voor een enorm transferbedrag was kwijtgeraakt en zag Floris de Bie bij Cartouche opduiken...

 4. Gastig

  Komt Floris de Bie van Schaerweijde? Learning all the time. Dacht van de Kampong-jeugd naar HGC. SCHC speelt geen hockey voor fijnproevers maar probeer er maar van te winnen. In de voorbereiding is het de Zeister buren in ieder geval niet gelukt. Marieke Dijkstra heeft er een sterk collectief zonder echte uitblinkers van gesmeed maar wel met een on-Bilthovense ‘over mijn lijk’ mentaliteit.

 5. popov0702

  Hemesath weer terug naar Voordaan🤨ik vond hem toch wel een van de beteren bij Schaerweijde

 6. rustaaagh

  @Gastig, Die on-Bilthovense ‘over mijn lijk’ mentaliteit wordt veroorzaakt door: a. De coach; b. Het blik aan huurlingen waardoor er maar 2 spelers van de selectie uit Bilthoven komen.

 7. Gastig

  @rustaaagh, het zijn er wel iets meer dan 2. Met Thijn, Mark, Friso en Thijs tel ik er al 4. En Daan, Léon, Cédric en ik meen ook Steef zijn in de (B) jeugd al gekomen. Maar neemt inderdaad niet weg dat men blijkbaar meer vertrouwen heeft in (A1) jeugd van Amsterdam, Pinoké, Phoenix en Kampong dan in de eigen jeugd.

 8. rustaaagh

  Komt Thijs niet uit Hilversum? Maar goed, 4 is ook niet royaal en er is idd meer vertrouwen in anderen. En de afgelopen seizoenen was het best wel een komen en gaan van spelers.

 9. JasperdeWaal

  Floris Steenman komt naar SCHC vanuit Qui Vive en niet Schaerweijde, doe je research goed!


Wat vind jij? Praat mee...