De glazen bol: beste papieren voor dames van Den Bosch

We hebben er even op moeten wachten, maar gelukkig. Bijna is het zover. Het nieuwe Tulp Hoofdklasse-seizoen staat voor de deur. Wij pakken onze glazen bol erbij en werpen een blik op het nieuwe seizoen. Vandaag: de vrouwen. 

Bij SCHC stonden vorig seizoen alle seinen op groen. De titelfavoriet was ongeslagen in de reguliere competitie en zag dat de naaste concurrenten het zwaar hadden. Den Bosch onderging een verjongingskuur met het vertrek van Lidewij Welten, Marloes Keetels en Margot van Geffen en de start van Amsterdam was op z’n zachtst gezegd bewogen. Coach Robert Tigges trok zich vlak voor de start van het seizoen namelijk nog even terug, na interne onrust. 

Toch wacht SCHC nog altijd op de allereerste titel, nadat ze de finale op shoot-outs verloren van Amsterdam. Voor komend seizoen zijn de play-offs weer een zekerheid voor de ploeg van Lucas Judge. Maar de route naar die uiteindelijke climax lijkt minder eenvoudig dan afgelopen seizoen, hoewel de selectie van SCHC intact is gebleven. De ploeg uit Bilthoven beschikt over dezelfde wapens als vorig seizoen, terwijl de concurrentie zich wel versterkte. De Belgische topper Charlotte Englebert sloot aan bij Den Bosch en de Duitse rots in de branding Sonja Zimmermann verruilde Bloemendaal voor Amsterdam. Twee internationale sterren die – zeker na een heel sterk EK – het in hun mars hebben om ook bij deze ploegen het verschil te kunnen maken. 

Pien Sanders en Charlotte Englebert in gevecht om de bal tijdens Nederland-België op het EK in Mönchengladbach. Foto: Willem Vernes

Maar ook bij de landskampioen is het niet alleen maar hosanna. Succescoach Tigges liet al in januari weten dat hij na het seizoen zou vertrekken bij Amsterdam. Pas eind juni vond Amsterdam een vervanger. Maandenlang kreeg de club het gat – later besloot ook assistent Kim Lammers te vertrekken – niet gevuld. Uiteindelijk werd er gekozen voor Teun de Nooijer, een gigantische hockeylegende, maar (nog) geen coachgoeroe. Hij stond drie seizoenen aan het roer bij de dames van Bloemendaal en was daarna kort assistent bij Duitsland. Destijds gaf hij aan dat een rol van assistent hem beter paste. Maar ook met De Nooijer gaat Amsterdam de play-offs wel halen, net als Den Bosch en dus SCHC.

Natuurlijk gaat het als de prijzen verdeeld worden weer tussen De Grote Drie in het dameshockey. De verschillen zijn klein, maar met plezier wagen we toch een gokje. Wij zetten ons geld op Den Bosch. Niet alleen vanwege die Belgische kwaliteitsinjectie. Ook vanwege de rust in de technische staf. Want waar Amsterdam lang ploeterde om een nieuwe coach te vinden, kan Marieke Dijkstra kalmpjes doorbouwen in haar derde seizoen aan de Oosterplas.

De strijd om plek vier

Maar wie eindigt er achter die eeuwige top drie op plek vier? Een vraag die in de Tulp Hoofdklasse Dames ieder jaar relevant is. Vorig seizoen lukte het Hurley, de seizoenen daarvoor was het HDM. Maar die twee ploegen gaan het naar ons idee komend jaar niet redden. Hurley maakte grote stappen, maar mist nu de ervaren Wendela van Dedem onder de lat. HDM eindigde vorig seizoen vlak boven de streep, maar zo spannend mag het komend seizoen niet worden voor de Haagse formatie. De ploeg van Ivar Knötschke is met de komst van oude bekenden Erica Sanders en Hester van der Veld versterkt tot middenmotor, maar is niet de favoriet voor de titel ‘best of the rest’.

Pinoké en HGC komen daarvoor eerder in aanmerking. De ambitieuze Steekneuzen willen zelfs over vijf à acht jaar kampioen van Nederland zijn. Dezelfde route volgen als de mannen van Pinoké. Hun selectie bleef hetzelfde, maar aan de wisselvallige resultaten moet gewerkt worden om eindelijk een keer vierde te worden. Als ze dat komend seizoen voor elkaar krijgen, verwachten wij ze op plek-4. Lukt ze dat niet, is de andere concurrent uit Den Haag een kanshebber. HGC shopte er namelijk (weer) op los. Nadat vorig seizoen sterren Van Geffen en cornerspecialiste Lola Riera aangetrokken werden, zijn er weer zes nieuwkomers gekomen in Wassenaar. Geen (internationale) toppers, maar speelsters die het algehele niveau omhoog helpen. Want HGC, ook nog altijd met Eva Drummond in de gelederen, wil zo snel mogelijk terug naar de glorietijden van de jaren tachtig en negentig toen ze acht keer kampioen werden.

Eva Drummond-De Goede en Suzan Veen-Van der Wielen na afloop van SCHC-HGC in de Tulp Hoofdklasse Dames. Foto: Willem Vernes

Hurley, Kampong, HDM en Tilburg 

Dan de middenmoot. Behalve het al eerder genoemde HDM en Hurley, verwachten we ook Kampong en Tilburg tussen kop en staart. Zonder Maddie Hinch op goal en Ireen van den Assem in het hart van de verdediging, hebben de Brabanders het een stuk zwaarder. De komst van drie Belgische internationals (Louise Versavel, Emma Puvrez en Abi Ray), verzacht de omstandigheden enigszins. De selectie van Kampong is op het oog even sterk dan een jaar eerder. In Utrecht hopen ze vooral op een rustig seizoen onder de nieuwe coach Kai de Jager, nadat er de afgelopen vier jaar vijf verschillende gezichten voor de groep verschenen.

We verwachten Oranje-Rood, Rotterdam en Bloemendaal onderaan de competitie. De promovendus uit Eindhoven heeft een selectie die prima meekan in de Hoofdklasse, maar beschikt over minder kwaliteit dan de gewezen middenklasse. Maar met een prima corner, een sterke keepster en de pijnlijke degradatie van 2022 nog in het achterhoofd van de kern van de groep, eindigen ze boven Rotterdam en Bloemendaal. De Rotterdammers hebben een selectie die nog jonger is van vorig seizoen, maar de corner van Annebregt Rietveld zorgt ervoor dat de problemen niet erger worden.

Zonder Majo Granatto, Sonja Zimmerman, Jong Oranje-speelster Lilli de Nooijer en vaste waardes Carmel Bosch en Elke Boers, wordt het voor Bloemendaal een gigantische klus om hun hoofdklasseschap te verlengen. Aan coach Jeroen Visser de taak om het tegendeel te bewijzen.

Eindstand Tulp Hoofdklasse Dames 

1. Den Bosch 
2. SCHC
3. Amsterdam 
4. Pinoké
5. HGC
6. Hurley
7. Kampong
8. HDM
9. Tilburg  
10. Oranje-Rood
11. Rotterdam 
12. Bloemendaal 


1 Reactie

  1. sjangfijen@gmail.com

    Probeer het maar, met jullie fraaie glazen bol Den Bosch in slaap te zussen. Ik denk niet dat ze daar van aan de Oosterplas van onder de indruk komen. Den Bosch heeft na na de laatste fout gelopen play-offs iets goed te maken en daarop zullen Pien en Co. zich het hele seizoen op instellen. Reken maar van yes. Bij de winterstop moeten de vele jonkies aansluiting hebben bij de gevestigde internationals en ex-internationals. Daar weten ze bij Den Bosch onder de bezielende leiding van Marieke en Austin wel een oplossing voor te vinden. Zondag is de eerste confrontatie tussen de toppers SCHC en Den Bosch. Overigens, net als verleden jaar wel heel vroeg in het seizoen. Toevallig? We zullen zien zondag hoe de vlag erbij hangt. Ik verwacht een boeiende en sportieve strijd tussen de twee toppers. Groet van..................Sjang


Wat vind jij? Praat mee...