9 bijzonderheden van afgelopen seizoen van de Hoofdklasse Zaal

Met de ontknopingen van afgelopen weekend – zaterdag het NK Zaal en zondag de nacompetitie – is er een einde gekomen aan een turbulent seizoen van de Hoofdklasse Zaal. Hieronder een terugblik aan de hand van negen bijzonderheden.

Twee prachtige finales

Met nog vijftien seconden op de klok pushte het Duitse fenomeen Niklas Wellen zijn ploeg Pinoké naar de eerste landstitel in de clubgeschiedenis, een prachtige ontknoping van een heerlijke finale (5-4). De complimenten gingen ook naar tegenstander HDM, dat zich halverwege de tweede helft terugvocht op het moment dat de wedstrijd de kant van Pinoké op dreigde te vallen. Memorabel was ook de beslissende goal van Maartje Krekelaar in de vrouwenfinale twee minuten voor tijd, waardoor Den Bosch een comeback voltooide tegen Hurley en de landstitel veroverde.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Hierboven het beslissende doelpunt van Niklas Wellen. Hieronder die van Maartje Krekelaar.

Twee rode kaarten in één seizoen

Een rode kaart is doorgaans een zeldzaamheid, maar dit seizoen trokken de scheidsrechters hem niet één, maar zelfs twee keer. Guus Alewijnse van Cartouche moest een verbale uitspatting tegen Almere met rood bekopen. Bloemendaal-speler Freek Martens werd weggestuurd omdat hij een speler van HDM een duw in zijn gezicht gaf. Zelf was Martens misschien nog wel het meest beduusd van zijn eigen actie. ‘Ik kan het nog steeds niet geloven. Voor het eerst in mijn leven heb ik rood gehad’, stamelde hij na de wedstrijd.

Freek Martens is met rood van het veld gestuurd en volgt de rest van de wedstrijd vanachter glas. Foto: Willem Vernes

Wachten voor een dichte hal

Iedereen was ervan op de hoogte dat de Hoofdklasse Zaal gewoon zou doorgaan, ondanks de lockdown die een dag eerder was afgekondigd. Spelers, coaches, scheidsrechters, medewerkers van de bond; allemaal wisten ze: de Hoofdklasse Zaal heeft de topsportstatus en gaat daarom door. Maar één iemand wist het niet. De man met de sleutel, de beheerder van het Topsportcentrum Almere. En dus stond de rest ’s ochtends vroeg voor een dichte deur. Gelukkig bood de blaashal van Laren uitkomst.

Hurley zonder keeper

Marith Krutzen scheurde haar kruisband af en Wendela van Dedem kampte ook met een blessure en was bovendien op vakantie. Zodoende beschikte Hurley ineens over niet één keeper meer. Twee hele wedstrijden lang moest Hurley dus noodgedwongen zonder keeper spelen. Een moeilijke opgave, zou je zeggen. Maar wat bleek? Hurley zorgde met zes veldspelers voor een verrassingseffect en wist knap zowel Rotterdam als SCHC te verslaan.

Hurley-speelster Laura van Heugten zet zich schrap voor een strafbal. Foto: Willem Vernes

Max Verstappen

In de kantine van het Topsportcentrum in Rotterdam klonk opeens een explosie van gejuich. Niet omdat er ergens een doelpunt was gevallen, maar omdat Max Verstappen in Abu Dhabi als eerste over de finish scheurde en wereldkampioen Formule 1 was geworden. Wat er op dat moment bij Helmond-Pinoké en HDM-Ring Pass gebeurde, niets bijzonders, was voor de televisiekijkende zaalhockeyers even niet interessant meer.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

De show van Miles Bukkens

Een pass achter zijn rug langs, die direct bekroond werd tot assist. Een liftje over de keeper heen. En een doelpunt gescoord uit een heerlijke turn. Miles Bukkens, zaalhockeyer van landskampioen Pinoké, toverde met de bal in de halve finale tegen Den Bosch. Zelf zei hij daarover: ‘Ik ben af en toe een showpikkie.’

 

Ontknoping in kampioens- en degradatiepoule

Voor de eerste keer was de Hoofdklasse Zaal, na de herindeling, verdeeld over een kampioens- en degradatiepoule. Het leverde een spannende ontknoping van de competitie op. Er moest een hoop rekenwerk aan te pas komen, maar uit geslagen positie vochten de vrouwen van Den Bosch zich alsnog naar een play-offticket, na twee overwinningen. Onderin won Bloemendaal onverwacht met grote cijfers van Laren (9-1), waardoor Almere degradeerde.

De vrouwen van Bloemendaal zijn na hun eigen wedstrijd benieuwd wat de uitslag bij Almere is. Foto: Willem Vernes

Vier overgangsklassers

Almere, Helmond, Union en Ring Pass Delft: vier vrouwenteams die op het veld in de overgangsklasse spelen en in de zaal uitkwamen op het hoogste niveau van Nederland. Voor schut stonden ze zeker niet; alle vier verkochten ze hun huid duur. Maar jammer genoeg voor hen degradeerden ze uiteindelijk wel.

Teleurstelling bij Helmond na degradatie uit de Hoofdklasse Zaal. Foto: Willem Vernes

Anderhalve minuut wapenstilstand

Er is de afgelopen dagen genoeg over gezegd en geschreven. Op een stand van 4-2 in het voordeel van Bloemendaal maakte Laren-speelster Lynn Vasterink na een heerlijke slalom een doelpunt dat de rangschikking van de nacompetitie compleet overhoop gooide. De laatste anderhalve minuut van hun onderlinge confrontatie hielden de speelsters van Laren en Bloemendaal vervolgens een spraakmakende wapenstilstand.


Wat vind jij? Praat mee...